Οι Απίθανοι (2004)Οι Απίθανοι (2004)  
The Incredibles (2004)
"Οι Απίθανοι" 
★★★★★★★★★☆
Ο Κύριος Απίθανος και η Ελαστίνα, δύο μασκοφόροι μαχητές του εγκλήματος, παντρεύονται λίγο πριν ξεσπάσει μια καταιγίδα δικαστικών αγωγών ενάντια των Υπερηρώων, η οποία οδηγεί στην ανάκλησή τους από την κυβέρνηση. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι δύο πρώην σούπερ ήρωες ζουν μια συμβατική ζωή στα προάστια με τα τρία τους παιδιά. Ο Κύριος Απίθανος έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στη δράση, όταν μία μυστηριώδης πράκτορας του προτείνει μια μυστική αποστολή. (115 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Μπραντ Μπερντ
Ηθοποιοί: Κρεγκ Τ. Νέλσον, Χόλι Χάντερ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Σάρα Βόουελ


Βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, η 6η ταινία της Pixar, είναι μία συναρπαστική περιπέτεια φαντασίας με κωμικά στοιχεία και εντυπωσιακή δράση. Η ιστορία, υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου, επικεντρώνεται στην οικογένεια και προσφέρει μηνύματα για την αυτοπεποίθηση, την υπευθυνότητα και τη συνεργασία. Οι Απίθανοι είναι η πρώτη ταινία της Pixar που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από εξωτερικό δημιουργό, τον Μπραντ Μπερντ, ο οποίος έφερε μαζί του τη βασική ομάδα που είχε συνεργαστεί και στην πρώτη του ταινία, Σιδερένιος Γίγαντας (1999). 

Σε συνεργασία με το Braintrust της Pixar, η νέα ομάδα διατήρησε πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά για τα οποία φημίζονται οι ταινίες του στούντιο, όπως την καλλιτεχνική ποιότητα, τις οπτικές καινοτομίες και την έξυπνη αφήγηση. Η ταινία αποτέλεσε την πρώτη ταινία της Pixar της οποίας οι βασικοί χαρακτήρες είναι άνθρωποι, αλλά και που η Ένωση Εταιρειών Κινηματογράφου της Αμερικής (MPAA) συνέστησε Γονική Συναίνεση λόγω βίαιου περιεχομένου.

Ο σχεδιασμός και η κίνηση ενός τρισδιάστατου ανθρώπινου καστ, αποτελούσε μεγάλη πρόκληση για εκείνη την εποχή και αποφεύγονταν, καθώς από το Toy Story (1995), την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου σε υπολογιστή, υπήρχαν παγκοσμίως ελάχιστες και κυρίως άκομψες παραγωγές με ανθρώπινους χαρακτήρες. Οι σχεδιαστές δημιούργησαν στυλιζαρισμένες φιγούρες και στολές υπερηρώων, όμως οι animators χρειάστηκε να δημιουργήσουν νέες τεχνολογίες για να προσδώσουν ρεαλισμό στην επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα καθημερινά ρούχα.

Το πλήθος των διαφορετικών, λεπτομερών σκηνικών κυμαίνεται από μια μεγάλη αμερικανική πόλη των μέσων του 20ού αιώνα, προάστια μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής και μια βίλα με αρχαία ελληνικά στοιχεία, μέχρι μια πυκνόφυτη ζούγκλα και ένα υπερσύγχρονο καταφύγιο. Τα κοστούμια, οι καθημερινές συσκευές και τα αυτοκίνητα είναι βγαλμένα από τη δεκαετία του 1960, ενώ οι ήρωες έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονα και φουτουριστικά gadgets και οχήματα. 

Ενθουσιώδης και πληθωρική, η ρετρό ορχηστρική/τζαζ μουσική επένδυση του Μάικλ Τζιακίνο, εμπνέεται από μελωδίες κατασκοπικών ταινιών, ενώ διανθίζεται όπως και ο σχεδιασμός με φουτουριστικά στοιχεία.

Σύντομα μετά τον γάμο τους, ο δυνατός Κύριος Απίθανος (Mr. Incredible) και η εύκαμπτη Ελαστίνα (Elastigirl), υποχρεώνονται από την κυβέρνηση να αποσυρθούν από τη δράση και να μην χρησιμοποιήσουν ξανά τις υπερδυνάμεις τους δημοσίως.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι δύο πρώην υπερήρωες, γνωστοί πλέον μόνο με τις μυστικές τους ταυτότητες ως Μπομπ και Έλεν Παρ, μεγαλώνουν στα προάστια τα τρία τους παιδιά, την ανασφαλή έφηβη Βιολέτα (Violet), τον υπερκινητικό νεαρό Ντας και το μωρό Τζακ-Τζακ. Όπως και οι γονείς τους, η Βιολέτα και ο Ντας έχουν τις δικές τους δυνάμεις. Η Βιολέτα μπορεί να γίνει αόρατη και να δημιουργήσει δυναμικά πεδία και ο Ντας διαθέτει υπεράνθρωπη ταχύτητα, ενώ ο Τζακ-Τζακ δείχνει να μην διαθέτει υπέρ-δυνάμεις.

Ενώ η Έλεν έχει βρει ικανοποίηση στη νέα της ζωή ως ευέλικτη σούπερ μαμά, ο Μπομπ, απογοητευμένος με τη δουλειά του σε μια ασφαλιστική εταιρεία ονειρεύεται να επιστρέψει στη δράση. Μαζί με τον καλύτερό του φίλο Λούσιους Μπεστ, επίσης πρώην υπερήρωα, γνωστό ως Ψύχτρα (Frozone), ο Μπομπ αναπολεί τις ηρωικές του μέρες και προσπαθεί κρυφά να λύσει προβλήματα.

Μία μυστηριώδης γυναίκα, η Μιράζ, προσφέρει στον Μπομπ την αποστολή να σταματήσει ένα ανεξέλεγκτο ρομπότ σε ένα απομακρυσμένο νησί. Ο Μπομπ επιτυγχάνει στην αποστολή του, όμως ανακαλύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του νησιού είναι ένας ψυχοπαθής εφευρέτης όπλων που τον θέλει νεκρό. Όταν ο  Μπομπ καταλήγει αιχμάλωτος, εναπόκειται στην οικογένειά του να τον σώσει.

Η ταινία περιέχει πολλά βίαια στοιχεία, όπως θανάτους συμπαθητικών και αντιπαθητικών χαρακτήρων, μισθοφόρους που προσπαθούν να σκοτώσουν τα παιδιά, βασανισμό, ένα απειλητικό ρομπότ, εκρήξεις, καταστροφές και τις τρομακτικές μεταμορφώσεις ενός χαρακτήρα. Επιπλέον, περιέχονται στοιχεία που απευθύνονται σε πιο ώριμο κοινό, όπως οι έννοιες της αυτοκτονίας και των εξωσυζυγικών σχέσεων και σκηνές όπου χαρακτήρες καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ.


Συνέχειες:

"Οι Απίθανοι 2"
★★★★★★★☆☆☆
Η Έλεν Παρ (Ελαστίνα) προσλαμβάνεται από έναν μεγιστάνα των επικοινωνιών και την εφευρέτρια αδελφή του, για να αποτελέσει το πρόσωπο μιας προσπάθειας δημοσίων σχέσεων με σκοπό να ανατραπεί η απαγόρευση των δραστηριοτήτων των υπερηρώων. Η νέα της δουλειά τοποθετεί την Έλεν στη μεγάλη πόλη New Urbem, μακριά από την οικογένειά της, ενώ ο Μπομπ (Κύριος Απίθανος) παραμένει στο σπίτι για να φροντίζει τη Βιολέτα, τον Ντας και τον Τζακ-Τζακ. (118 λεπτά) (Ηλικία: 9+)  Περισσότερα...Μικρού Μήκους:

Jack-Jack Attack (2005) 
"Η Επίθεση του Τζακ-Τζακ" 
★★★★★★★☆☆☆
H ταινία βασίζεται στον χαρακτήρα Τζακ-Τζακ της ταινίας Οι Απίθανοι, που επίσης σκηνοθετήθηκε από τον Μπραντ Μπρεντ και περιλαμβάνεται στην έκδοσή του DVD της. Η ταινία περιγράφει την παραμονή του Τζακ-Τζακ στο σπίτι με την μπέιμπι σίτερ Κάρι και την εξέλιξη των δυνάμεών του. (5 λεπτά) (Ηλικία: 3+)