Κίκι: Η Μικρή Μαγισσούλα (1989)
Κίκι: Η Μικρή Μαγισσούλα (1989)

Κίκι: Η Μικρή Μαγισσούλα (1989)


Majo No Takkyûbin (1989)
"Κίκι: Η Μικρή Μαγισσούλα" - "Kiki's Delivery Service"
★★★★★★★★★☆
Η δεκατριάχρονη Κίκι ζει σε ένα μικρό χωριουδάκι μαζί με τον πατέρα και τη μητέρα της, την τοπική μάγισσα. Σύμφωνα με την παράδοση, για να γίνει και η ίδια επίσημα μάγισσα, πρέπει να ζήσει για ένα χρόνο μακριά από το σπίτι της. Έτσι, μια ξάστερη νύχτα με πανσέληνο, η Κίκι με αποφασιστικότητα πετά μακριά, παρέα με τον προστατευτικό της γάτο, τον Τζίτζι, και προσγειώνονται στη μεγάλη παραθαλάσσια πόλη του Κορίκο. Καθώς η Κίκι ψάχνει να βρει ένα σπίτι για μείνει, συναντά τον ενθουσιώδη νεαρό Τόμπο και τη φιλική φουρνάρισσα Οσόνο. (103 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Χαγιάο Μιγιαζάκι
Ηθοποιοί: (Iαπωνικά) Μινάμι Τακαγιάμα, Ρέι Σακούμα, Καπέι Γιαμαγκούτσι
(Αγγλικά) Κίρστεν Ντανστ, Φιλ Χάρτμαν, Τζανίν Γκαροφάλο


Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι αμέσως μετά την αριστουργηματική ταινία του Η Γειτονιά του Δάσους: Οι Περιπέτειες του Τότορο (1988), η οποία πραγματεύεται το πνεύμα, τη φαντασία και την αίσθηση περιπέτειας της παιδικής ηλικίας, εξερευνά το επόμενο στάδιο της διαδικασίας ενηλικίωσης με την ήρεμη και τρυφερή ιστορία της νεαρής έφηβης Κίκι, καθώς αφήνει πίσω της την ασφάλεια και τις παροχές της οικογένειάς της, αναζητώντας ανεξαρτησία και τη θέση της στον κόσμο. Η βραβευμένη με Anime Grand Prix περιπέτεια φαντασίας, αποτελεί την 4η κατά σειρά ταινία του Studio Ghibli και βασίζεται στους χαρακτήρες του ομώνυμου εικονογραφημένου μυθιστορήματος του 1985, της Ιαπωνίδας συγγραφέως Έικο Καντόνο.

Η ευαίσθητη ιστορία διαθέτει επαρκείς δόσεις χιούμορ και δράσης, στοιχεία τα οποία εντείνονται από τη μελωδική μουσική επένδυση του Τζο Χισαΐσι. Κυρίαρχα χαρακτηριστικά του μαγευτικού ορχηστρικού σκορ είναι η αίσθηση αθωότητας, αισιοδοξίας και περιπέτειας που μεταδίδει, αλλά και η γλυκύτητα με την οποία συνοδεύει τα πιο μελαγχολικά κομμάτια της πλοκής.

Ο χειροποίητος σχεδιασμός περιλαμβάνει συμπαθητικούς, εκφραστικούς χαρακτήρες, οι οποίοι δεν ξεφεύγουν από το γνώριμο στυλ του Μιγιαζάκι, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την ίδια την Κίκι, η οποία θυμίζει τόσο τη Σάσκε από τις περιπέτειες του Τότορο, όσο και τη Σίτα από την πρώτη ταινία του Studio Ghibli, Το Κάστρο στον Ουρανό (1986). Τα λεπτομερή σκηνικά διακρίνονται για τις ειδυλλιακές εικόνες τους, τα πλούσια, ζωντανά χρώματα, τα μελετημένα αρχιτεκτονικά στοιχεία και την αεικινησία του φυσικού περιβάλλοντος. Η φανταστική Ευρωπαϊκή παραθαλάσσια πόλη Κορίκο, όπου εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της Κίκι, αποτελεί ένα αμάλγαμα μεγαλουπόλεων, όπως η Στοκχόλμη, η  Λισαβόνα, το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο και το Μιλάνο.

Στα μέσα ενός εναλλακτικού 20ου αιώνα, όπου οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι δεν συνέβησαν ποτέ, η νεαρή Κίκι ζει μια ήρεμη ζωή μαζί με την οικογένειά της σε ένα γραφικό χωριουδάκι μιας φανταστικής Μεσογειακής χώρας. Ο πατέρας της Κίκι είναι ένας κανονικός άνθρωπος, ενώ η μητέρα της είναι η μάγισσα του χωριού, η οποία δημιουργεί μαγικά φίλτρα για τους κατοίκους του.

Όταν ένα καλοκαιρινό πρωινό η Κίκι ακούει στο ραδιόφωνο πως το ίδιο βράδυ θα έχει πανσέληνο και ιδανικές καιρικές συνθήκες, αποφασίζει πως αυτή θα είναι η κατάλληλη νύχτα για να πετάξει μακριά από το σπίτι της, όπως επιτάσσει η παράδοση για τις δεκατριάχρονες μάγισσες. Η εσπευσμένη αναχώρησή της ανησυχεί τους απροετοίμαστους, στοργικούς γονείς της πως η Κίκι δεν είναι ακόμα έτοιμη για αυτή την περιπέτεια, όμως η ίδια είναι ενθουσιασμένη να ξεκινήσει το ταξίδι και την πρακτική της ως εκπαιδευόμενη μάγισσα. Το ίδιο βράδυ, η οικογένεια και οι φίλοι της την αποχαιρετούν, καθώς εκείνη απογειώνεται μαζί με τον γάτο της, τον Τζίτζι.

Την επόμενη μέρα η Κίκι και ο Τζίτζι φθάνουν στη μεγάλη πόλη Κορίκο και ψάχνουν να βρουν ένα σπίτι. Στην αρχή δεν αισθάνονταν ευπρόσδεκτοι, όμως τελικά βρίσκουν καταφύγιο σε ένα μικρό δωμάτιο πάνω από τον φούρνο της καλόκαρδης, εγκύου Οσόνο και του συζύγου της. Η Κίκι, μην έχοντας αναπτύξει ακόμα καμία μαγική ικανότητα πέρα του να πετά με τη σκούπα της, αποφασίζει να προσφέρει υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων, ώστε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για την διαβίωσή της.

Χάρη στην καλοσύνη, την προθυμία, την υπευθυνότητα και τον πηγαίο ενθουσιασμό της, η Κίκι αποκτά πολλούς νέους φίλους, διαφόρων ηλικιών, όμως ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Τόμπο, ένα φιλικό και πρόσχαρο συνομήλικό της αγόρι, του οποίου το μεγαλύτερο όνειρο είναι να πετάξει. Ο Τόμπο θαυμάζει την ικανότητα της Κίκι να πετά και αναπτύσσει συναισθήματα για εκείνη.

Όταν η Κίκι χάνει την ικανότητα να επικοινωνεί με τον γάτο της, αλλά και να πετά, συνειδητοποιεί με τη βοήθεια της ζωγράφου φίλης της, Ούρσουλα, πως τα προβλήματα της πηγάζουν από την ανασφάλεια της. Η απογοήτευση και η έλλειψη πίστης στον εαυτό της είναι εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει για να πάρει τον έλεγχο των δυνάμεων της και να βρει τη θέση της στον κόσμο.

Η Κίκι, ένα δυνατό πρότυπο για κάθε παιδί, ανακαλύπτει τις δυσκολίες της ανεξαρτησίας και αντιμετωπίζει με ώριμο τρόπο κοινά θέματα της ενηλικίωσης, όπως η προσωπική φροντίδα, η αυτοανακάλυψη, η εύρεση εργασίας και η κοινωνικοποίηση.

Η ιστορία περιέχει πολλά από τα συνήθη θέματα που πραγματεύεται στα έργα του ο Μιγιαζάκι, όπως η γυναικεία ενδυνάμωση και ανεξαρτησία, ο σεβασμός και η καλοσύνη, ενώ δίνει έμφαση στη σημασία συνύπαρξης της παράδοσης με τους σύγχρονους τρόπους ζωής. Επιπλέον, προσφέρει διακριτικά μηνύματα για τον καταναλωτισμό και την ανάπτυξη των προσωπικών ταλέντων, και προτείνει την επίμονη προσπάθεια ως μοναδικό δρόμο προς την επιτυχία.

Με ευχάριστους, ήρεμους ρυθμούς, η πλοκή αναπτύσσει αβίαστα τον χαρακτήρα της ηρωίδας μέσα από όμορφες καθημερινές στιγμές και λίγες ήπια αγωνιώδεις σκηνές δράσης, ενώ αποφεύγει εξ ολοκλήρου οποιοδήποτε βίαιο στοιχείο.