Κίκι: Η Μικρή Μαγισσούλα (1989)Κίκι: Η Μικρή Μαγισσούλα (1989)

Κίκι: Η Μικρή Μαγισσούλα (1989)


Majo No Takkyûbin (1989)
"Κίκι: Η Μικρή Μαγισσούλα" - "Kiki's Delivery Service"
★★★★★★★★★☆
Η δεκατριάχρονη Κίκι ζει σε ένα μικρό χωριουδάκι της Ιαπωνίας μαζί με τον πατέρα και τη μητέρα της, την τοπική μάγισσα. Σύμφωνα με την παράδοση, για να γίνει και η ίδια επίσημα μάγισσα, πρέπει να ζήσει για ένα χρόνο μακριά από το σπίτι της. Έτσι, μια ξάστερη νύχτα με πανσέληνο, η Κίκι με αποφασιστικότητα πετά μακριά, παρέα με τον προστατευτικό γάτο της, τον Jiji, και προσγειώνονται σε μια μεγάλη παραθαλάσσια πόλη. (103 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Χαγιάο Μιγιαζάκι
Ηθοποιοί: (Iαπωνικά) Μινάμι Τακαγιάμα, Ρέι Σακούμα, Καπέι Γιαμαγκούτσι
(Αγγλικά) Κίρστεν Ντανστ, Φιλ Χάρτμαν, Τζανίν Γκαροφάλο


Η 4η κατά σειρά ταινία από το Studio Ghibli είναι μια πανέμορφη περιπέτεια φαντασίας του Χαγιάο Μιγιαζάκι, η οποία διακρίθηκε με το Animage Anime Grand Prix. Η ιστορία εμπνέεται από τους χαρακτήρες του ομώνυμου μυθιστορήματος του 1985 της Γιαπωνέζας συγγραφέα Έικο Καντόνο. Ενώ, η προηγούμενη ταινία του Μιγιαζάκι, Η Γειτονιά του Δάσους: Οι Περιπέτειες του Τότορο (1988), περιστρεφόταν γύρω από την παιδική ηλικία, η ιστορία της Kiki εξερευνά τη διαδικασία ενηλικίωσης και την επίτευξη ανεξαρτησίας.

Ο χειροποίητος σχεδιασμός περιλαμβάνει ευχάριστους χαρακτήρες με ζωντανά χρώματα, οι οποίοι κινούνται μέσα σε εναλλασσόμενα, λεπτομερή backgrounds. Η μελωδική μουσική επένδυση του Τζο Χισαΐσι εντείνει την αισιοδοξία και την αίσθηση της περιπέτειας, ενώ ντύνει με απαλότητα και γλυκύτητα τα πιο μελαγχολικά κομμάτια της ιστορίας.

Η Kiki μεγαλωμένη από δυο στοργικούς και υποστηρικτικούς γονείς, επιδιώκει ώριμα την ανεξαρτησία της και αντιμετωπίζει κοινά θέματα της ενηλικίωσης, όπως η προσωπική φροντίδα, η αυτοαναζήτηση, η εύρεση εργασίας, η κοινωνικοποίηση και η σύμπτυξη της παράδοσης με τους σύγχρονους τρόπους ζωής. Η καλόκαρδη, πρόθυμη και υπεύθυνη ηρωίδα δεν χρησιμοποιεί ποτέ τις δυνάμεις της για να εκπληρώσει της προσωπικές της επιθυμίες, αλλά εργάζεται σκληρά για να καλύψει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες της.

Η τρυφερή πλοκή περιλαμβάνει πολλές όμορφες καθημερινές σκηνές μα και εντυπωσιακή δράση, αποφεύγοντας εξ ολοκλήρου βίαια στοιχεία. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Kiki πηγάζουν από την ανασφάλεια της, εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει για να πάρει τον έλεγχο των δυνάμεων της και να βρει τη θέση της στον κόσμο.