Τζουμάντζι (1995)




Τζουμάντζι (1995)

Τζουμάντζι (1995)

  
Jumanji (1995)
Jumanji (1995)
"Τζουμάντζι
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ο δεκάχρονος Άλαν Πέρις εξαφανίζεται, κανείς δεν πιστεύει τη φίλη του, Σάρα Γουίτλ, πως το αγόρι έχει παγιδευτεί μέσα σε ένα μαγικό επιτραπέζιο παιχνίδι. Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, δύο ορφανά αδέλφια, η Τζούντι και ο Πίτερ, μετακομίζουν μαζί με τη θεία τους στην εγκαταλειμμένη πια έπαυλη της οικογένειας Πέρις.  Εκεί, τα παιδιά ανακαλύπτουν το επικίνδυνο παιχνίδι και ρίχνουν τα ζάρια, αγνοώντας πως συνεχίζουν το παιχνίδι που άφησαν στη μέση ο Άλαν και η Σάρα. Σταδιακά, απελευθερώνονται από το επιτραπέζιο επικίνδυνα στοιχεία της ζούγκλας, αλλά και ο ενήλικος πλέον Άλαν. (104 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Τζο Τζόνστον
Ηθοποιοί: Ρόμπιν Γουίλιαμς, Κίρστεν Ντανστ, Μπράντλεϊ Πιρς, Μπόνι Χαντ, Ντέιβιντ Άλαν Γκρίερ, Τζόναθαν Χάιντ, Μπίμπι Νούερθ 


Το Τζουμάντζι είναι άλλη μία οπτικά εντυπωσιακή και γεμάτη δράση οικογενειακή περιπέτεια φαντασίας από τον Τζο Τζόνστον. Ο Τζόνστον ξεκίνησε την καριέρα του ως τεχνικός οπτικών εφέ στο Star Wars (1977) του Τζορτζ Λούκας και τέσσερα χρόνια αργότερα βραβεύτηκε με Όσκαρ για τα εφέ της πρώτης ταινίας του franchise Ιντιάνα Τζόουνς, Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (1981) του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Αργότερα, ο ανέλαβε τη σκηνοθεσία οικογενειακών ταινιών που βασίζονταν σε εφέ, όπως το blockbuster της Disney Αγάπη Μου, Συρρίκνωσα Τα Παιδιά (1989) και την περιπέτεια φαντασίας Οι Περιπέτειες του Ροκετίαρ (1991).

Το Τζουμάντζι βασίζεται στο ομώνυμο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο φαντασίας του Αμερικανού συγγραφέα Κρις Βαν Όλσμπεργκ. Ο Βαν Όλσμπεργκ έχει επίσης γράψει τα βιβλία πίσω από τη χριστουγεννιάτικη ταινία Το Πολικό Εξπρές (2004) και την πνευματική συνέχεια του Τζουμάντζι, Ζαθούρα: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα (2005).

Η υπόθεση είναι πρωτότυπη, όμως από ένα σημείο και μετά η έμπνευση αρχίζει να στερεύει. Η αρχική ιστορία του Βαν Όλσμπεργκ ολοκληρωνόταν μέσα σε μόλις 32 εικονογραφημένες σελίδες, ενώ η διάρκεια της ταινίας ξεπερνά τα 100 λεπτά. Μετά από την ενδιαφέρουσα εισαγωγή, η πλοκή περιορίζεται σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κατά το οποίο κάποιος ρίχνει το ζάρι και όλοι μαζί αγωνίζονται να επιβιώσουν από την εκάστοτε απειλή. Ωστόσο, ο γρήγορος ρυθμός, η θεαματική δράση, το αίσθημα αγωνίας και τα κωμικά στοιχεία δεν αφήνουν την προσοχή του θεατή να απομακρυνθεί.

Πέραν των απρόσμενων απειλών του παιχνιδιού, οι ήρωες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και στις προσωπικές τους ζωές. Ο Άλαν ως νεαρό αγόρι είχε μια δύσκολη σχέση με τον συναισθηματικά απόμακρο πατέρα του και αντιμετώπιζε bulling, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της οικονομικής άνεσης της οικογένειάς του. Ως ενήλικας, ο Άλαν παραμένει πνευματικά παιδί και έρχεται αντιμέτωπος με τις τραγικές συνέπειες που προκάλεσε η εξαφάνισή του στην οικογένειά του. Η Σάρα έζησε μια απομονωμένη ζωή καθώς όλοι, ακόμα και η ίδια, αμφισβητούσαν την ψυχική της υγεία. Η Τζούντι και ο Πίτερ, οι οποίοι έχασαν πρόσφατα τους γονείς τους, εκδηλώνουν διαταραχές προσωπικότητας, καθώς η Τζούντι λέει παθολογικά ψέματα, ενώ ο Πίτερ έχει καταφύγει στην επιλεκτική αλαλία.

Οι ήρωες αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, συνεργάζονται και προστατεύουν ο ένας τον άλλο, και τελικά αποζημιώνονται με ένα αναπάντεχα αίσιο τέλος.

Η ταινία σηματοδότησε την αρχή του επιτυχημένου franchise Τζουμάντζι. Ακολούθησαν το Ζαθούρα: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα (2005) σε σκηνοθεσία Τζον Φαβρό, οι τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες Jumanji: Καλώς Ήρθατε στη Ζούγκλα (2017) και Jumanji: Το Παιχνίδι Παίζεται Αλλιώς (2019) του Τζέικ Κάσνταν, αλλά και η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε μεταξύ του 1996 και 1999.



Πνευματική Συνέχεια:

"Ζαθούρα: Μια Περιπέτεια στο Διάστημα" 
★★★★★★★☆☆☆
Ο 6χρονος Ντάνι βαριέται καθώς ο πατέρας του λείπει, ο 10χρονος αδελφός του, ο Γουόλτερ, προτιμά να παρακολουθεί τηλεόραση και η έφηβη αδελφή του, η Λίσα, περνά την ημέρα στο κρεβάτι. Τότε αποφασίζει να παίξει με το Ζαθούρα, ένα παλιό επιτραπέζιο που ανακάλυψε στο υπόγειο. Η πρώτη κάρτα που βγαίνει από το παιχνίδι τον προειδοποιεί για μια επερχόμενη βροχή μετεωριτών και έξαφνα μετεωρίτες καταστρέφουν το σαλόνι. Ο Ντάνι και ο Γουόλτερ συνειδητοποιούν πως το σπίτι τους έχει μεταφερθεί στο διάστημα και ο... (Περισσότερα) 


Συνέχειες:

"Jumanji: Καλώς Ήρθατε στη Ζούγκλα
★★★★★★★☆☆
Τέσσερις συμμαθητές, ο αμήχανος Σπένσερ, ο αθλητικός Φριτζ, η δημοφιλής Μπέθανι και η εσωστρεφής Μάρθα, ανακαλύπτουν στην αποθήκη του σχολείου τους μια παλιά κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών με ένα παιχνίδι που δεν έχουν ξανακούσει, το Jumanji. Όταν αποφασίζουν να το παίξουν, οι έφηβοι μεταφέρονται μαγικά στην επικίνδυνη ζούγκλα του Jumanji με τα σώματα των avatars που είχαν επιλέξει. Για να τερματίσουν το παιχνίδι, τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα δυνατά σημεία των avatars τους, να ανακαλύψουν... (Περισσότερα)


"Jumanji: Το Παιχνίδι Παίζεται Αλλιώς" 
★★★★★★★★☆☆
Δύο χρόνια μετά την πρώτη τους περιπέτεια στον κόσμο του Jumanji, ένας από τους τέσσερις φίλους αποφασίζει να ξαναμπεί μόνος του στο παιχνίδι. Όταν το ανακαλύπτουν οι υπόλοιποι αποφασίζουν να τον ακολουθήσουν, σίγουροι πως μπορούν να τον βοηθήσουν να το τερματίσει, τόσο λόγω της εμπειρίας τους όσο και της δεμένης ομάδας τους. Όμως το παιχνίδι όχι μόνο δυσλειτουργεί, προκαλώντας μεγάλες ανατροπές στην ομάδα, αλλά επίσης τους μεταφέρει στην επόμενη πίστα με ανεξερεύνητες τοποθεσίες, νέα δυνατά... (Περισσότερα)