Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου (1998)
"Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου"
★★★★★☆☆☆☆☆
Στην Αρχαία Αίγυπτο, η Εβραία Ιωχαβέδ και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της, παρακολουθούν τους στρατιώτες του Φαραώ Σέτι να σκοτώνουν τα νεογέννητα αγόρια των Εβραίων. Για να σώσει τον νεογέννητο γιο της, η Ιωχαβέδ τον τοποθετεί μέσα σε ένα καλάθι, το οποίο αφήνει στον ποταμό Νείλο. Το καλάθι φτάνει στο παλάτι του Φαραώ και το μωρό υιοθετείται από τη βασίλισσα Τία, η οποία το ονομάζει Μωυσή. Ο Μωυσής και ο μεγαλύτερος γιος του Σέτι και της Τία, ο Ραμσής, μεγαλώνουν ως αδέρφια που αγαπούν ο ένας τον άλλον βαθιά. Όμως, όλα αλλάζουν όταν ο Μωυσής μαθαίνει ότι γεννήθηκε σκλάβος. (99 λεπτά) (Ηλικία: 11+)
Σκηνοθεσία: Μπρέντα Τσάπμαν, Σάιμον Γουέλς, Στίβεν Χάινκερ
Ηθοποιοί: Βαλ Κίλμερ, Ρέιφ Φάινς, Μισέλ Φάιφερ, Σάντρα Μπούλοκ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Ντάνι Γκλόβερ, Πάτρικ Στιούαρτ, Έλεν Μίρεν, Στιβ Μάρτιν, Μάρτιν Σορτ, Όφρα Χάζα
Αυτό το επικό μιούζικαλ φαντασίας βασίζεται στη βιβλική ιστορία της Εξόδου. Η Έξοδος είναι το δεύτερο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, το οποίο εξιστορεί τη μυθική φυγή των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου είναι η 2η κινηματογραφική παραγωγή της DreamWorks Animation μετά Τα Μυρμήγκια (1998), που είχε κυκλοφορήσει μόλις δύο μήνες νωρίτερα, και 1η της ταινία κινουμένων σχεδίων σχεδιασμένη παραδοσιακά στο χέρι.
Όπως και στην πρώτη του ταινία, το στούντιο προσέγγισε την ιστορία έχοντας ως στόχο το ενήλικο κοινό. Ο αργός ρυθμός, τα ενήλικα θέματα, τα αμφισβητήσιμα μηνύματα και τα ειδεχθή βίαια περιστατικά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Επιπλέον, πέρα κάποιων κωμικών σκηνών στην αρχή, η ταινία έχει σοβαρή διάθεση και στερείται χιούμορ.
Οι καλύτερες οικογενειακές ταινίες, εκτός της διασκέδασης, προσφέρουν στα παιδιά και αξίες που τα ενδυναμώνουν και τα παροτρύνουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Οι σημαντικότερες είναι η αυτοπεποίθηση, η προσπάθεια, η γενναιότητα, η συγχώρεση, η αποδοχή, ο αλτρουισμός και η οικουμενικότητα. Ωστόσο, η ταινία αν και δείχνει σεβασμό στην πηγή της, δεν πράττει το ίδιο για αυτές τις αξίες ή τις σύγχρονες αντιλήψεις.
Το ευτυχές τέλος της ιστορίας δεν κερδίζεται μέσα από την προσπάθεια των ανθρώπων. Αντίθετα, μια υπερφυσική δύναμη κάνει όλη τη δουλειά για εκείνους. Η δύναμη αυτή μάλιστα αντί να ενδυναμώσει τους καταπιεσμένους ή να προωθήσει την ειρήνη και τον κοσμοπολιτισμό, τιμωρεί βάναυσα τους καταπιεστές και προωθεί τον φυλετισμό. Ανάμεσα στις συμφορές που βρίσκουν τους Αιγύπτιους, οικογένειες βιώνουν τον χαμό των πρωτότοκων παιδιών τους. Στα πλαίσια της ταινίας, λίγα λεπτά μετά τον δραματικό θάνατο χιλιάδων αθώων παιδιών, άνθρωποι της αντίπαλης παράταξης μαζί με τα δικά τους παιδιά, τραγουδούν με χαμόγελο πως “μπορεί να γίνουν θαύματα αν πιστεύεις”.
Τα θέματα της ταινία σχετικά με τη δουλεία και τον αγώνα για την ελευθερία είναι μείζονος σημασίας. Ωστόσο, καθώς δεν έχει βρεθεί κανένα ιστορικό στοιχείο που να υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι υπήρξαν ποτέ σκλάβοι στην Αίγυπτο ή ότι ποτέ υπήρξε σφαγή νηπίων, η ταινία, όπως και ο μύθος, δυσφημεί άδικα τον αιγυπτιακό λαό.
Πέρα από τη θεματολογία της, η ταινία είναι οπτικά εντυπωσιακή, χωρίς όμως πρωτοτυπία καθώς ακολουθεί το σχεδιαστικό στυλ της Disney. Το “When You Believe” βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.
Η ταινία περιέχει απεικονίσεις μωρών που ρίχνονται σε ένα ποτάμι με κροκόδειλους. Σε άλλες σκηνές στρατιώτες τραβούν βρέφη από τις αγκαλιές των μανάδων τους ή τα βρίσκουν κοιμισμένα και τα σκοτώνουν εκτός οθόνης. Παιδιά πέφτουν νεκρά από μία μαγική δύναμη. Χαρακτήρες σημαδεύουν τις πόρτες τους με το αίμα προβάτων που έχουν θυσιάσει εκτός οθόνης. Στρατιώτες μαστιγώνουν και κακοποιούν σκλάβους λεκτικά και σωματικά. Ο κεντρικός χαρακτήρας σκοτώνει έναν στρατιώτη ρίχνοντάς τον στο έδαφος από μεγάλο ύψος.