Τα Μυρμήγκια (1998)
Τα Μυρμήγκια (1998)

Τα Μυρμήγκια (1998)

Antz (1998)Antz (1998)
"Τα Μυρμήγκια"
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Ζ είναι ένα νευρωτικό μυρμήγκι εργάτης που δεν μπορεί να συμβιβάσει την ατομικότητα του με τις απαιτήσεις και τον συλλογικό τρόπο ζωής της αποικίας του. Η πριγκίπισσα των μυρμηγκιών, η Μπάλα, καταπιέζεται και εκείνη από την προδιαγεγραμμένη ζωή της ως μέλλουσα βασίλισσα. Όταν η Μπάλα επισκέπτεται κρυφά ένα μπαρ συναντά τον Ζ, ο οποίος την ερωτεύεται και για να μπορέσει να την ξαναδεί ανταλλάζει θέσεις με τον καλύτερο φίλο του, τον στρατιώτη Γουίβερ. Ο Ζ τότε καλείται να σώσει την αποικία από ένα ύπουλο σχέδιο που απειλεί να εξαλείψει ολόκληρο τον εργατικό πληθυσμό. (83 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Έρικ Νταρνέλ, Τιμ Τζόνσον
Ηθοποιοί: Γούντι Άλεν, Σάρον Στόουν, Σιλβέστερ Σταλόουν,Τζιν Χάκμαν, Κρίστοφερ Γουόκεν, Τζένιφερ Λόπεζ, Νταν Ακρόιντ, Αν Μπάνκροφτ, Ντάνι Γκλόβερ, Πολ Μαζούρσκι


Η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή της DreamWorks Animation και 2η ταινία κινουμένων σχεδίων δημιουργημένη εξ ολοκλήρου με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών μετά το Toy Story (1995) της Pixar, πυροδότησε μια περιβόητη διαμάχη κατά την οποία οι ιδρυτές της Pixar κατηγόρησαν τον συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της DreamWorks, Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, πως αντέγραψε την ιδέα αυτής της ταινίας από το δικό τους σενάριο για την ταινία Τα Ζουζούνια (1998), η οποία αν και κυκλοφόρησε 6 εβδομάδες αργότερα από τα Μυρμήγκια, είχε ξεκινήσει να παράγεται έναν χρόνο νωρίτερα. Και οι δύο ιστορίες επικεντρώνονται σε δύο μυρμήγκια εργάτες με αντισυμβατικές ιδέες, τα οποία ερωτεύονται τις πριγκίπισσες τους και σώζουν τις αποικίες τους. 

Ωστόσο η υλοποίηση των κοινών αυτών ιδεών ακολούθησε διαφορετικές πορείες. Η ταινία της Pixar είναι μια ανάλαφρη κωμική περιπέτεια με χαριτωμένα, πολύχρωμα γραφικά, προσιτά θέματα και χιούμορ κατάλληλο για τα παιδιά. Τα στελέχη της DreamWorks προσέγγισαν την ιστορία έχοντας στο μυαλό τους περισσότερο το ενήλικο κοινό, με λιγότερο ευχάριστα γραφικά και θέματα γύρω από το υπαρξιακό άγχος, την εργασιακή απογοήτευση, και την αφύπνιση της πολιτικής συνείδησης και της κοινωνικής δράσης. Ταυτόχρονα η ταινία περιέχει βίαια περιστατικά, ανάρμοστα για οικογενειακή ταινία σεξουαλικά υπονοούμενα, προσβλητικό λεξιλόγιο, αναφορές στην αμερικάνικη λαϊκή κουλτούρα, τοποθέτηση προϊόντων, σάτιρα και ειρωνικό χιούμορ που δύσκολα θα αντιληφθούν τα παιδιά. 

Αν και η πλοκή της ταινίας είναι προβλέψιμη, πιθανόν να ευχαριστήσει κάποιους ενήλικες θαυμαστές του συνηθισμένου χιούμορ του Γούντι Άλεν, ο οποίος χαρίζει τη φωνή αλλά και τη νευρωτική σκηνική του περσόνα στον πρωταγωνιστή Ζ. Πέραν του Γούντι Άλεν, το καστ περιλαμβάνει άλλους τρεις βραβευμένους με Όσκαρ ηθοποιούς, την Αν Μπάνκροφτ, τον Κρίστοφερ Γουόκεν και τον Τζιν Χάκμαν, αλλά και τέσσερις υποψήφιους για Όσκαρ, τη Σάρον Στόουν, τον Σιλβέστερ Σταλόουν, τον Νταν Ακρόιντ και τον Πολ Μαζούρσκι. Με εξαίρεση την Αν Μπάνκροφτ, όλοι οι προαναφερθέντες ηθοποιοί έχουν εμφανιστεί σε διάφορες ταινίες σε σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν.

Τα μηνύματα της ταινίας προωθούν την ιδέα πως ο κάθε άνθρωπος οφείλει να σκέφτεται για τον εαυτό του και να κάνει τις δικές του επιλογές στη ζωή. Η ιστορία προσφέρει μια καυστική κριτική στον ολοκληρωτισμό, τον αυταρχισμό, την τυφλή υπακοή στην εξουσία και την άκριτη συμμόρφωση σε επιβλαβείς αποφάσεις, όμως ταυτόχρονα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των μελών μιας υγιούς ομάδας.