Το Αγόρι που το Είπαν... Χριστούγεννα (2021)




Το Αγόρι που το Είπαν... Χριστούγεννα (2021)

Το Αγόρι που το Είπαν... Χριστούγεννα (2021)
  
A Boy Called Christmas (2021)
A Boy Called Christmas (2021)
"Το Αγόρι που το Είπαν... Χριστούγεννα"
★★★★★★★☆☆☆
Μια παραμονή Χριστουγέννων στο Λονδίνο, τρία αδελφάκια περνούν το βράδυ με την αγαπημένη θεία της πρόσφατα εκλιπούσας μητέρας τους. Η ηλικιωμένη θεία, τους διηγείται μια ιστορία για ένα φτωχό αγόρι, τον Νίκολας, ο οποίος έχει χάσει και αυτός τη μητέρα του. Το παιδί ζει με τον ξυλοκόπο πατέρα του σε ένα φινλανδικό δάσος, σε ένα βασίλειο όπου η ελπίδα έχει χαθεί προ πολλού. Όταν ο βασιλιάς αποφασίζει να προσφέρει ανταμοιβή σε όποιον φέρει κάτι που θα αποκαταστήσει την ελπίδα, ο πατέρας του Νίκολας ξεκινάει μια αναζήτηση για το Έλφχελμ, το θρυλικό βασίλειο των ξωτικών. (106 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Γκιλ Κέναν 
Ηθοποιοί: Χένρι Λόφουλ, Τόμπι Τζόουνς, Σάλι Χόκινς, Κρίστεν Γουίγκ, Μιχίλ Χάουσμαν, Ζόι Κολλέτι, Στίβεν Μέρτσαντ, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Μάγκι Σμιθ


Βασισμένο στο ομότιτλο 1ο μυθιστόρημα της χριστουγεννιάτικης σειράς βιβλίων του Ματ Χάιγκ, Το Αγόρι που το Είπαν... Χριστούγεννα του Γκιλ Κέναν είναι μια ευχάριστη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια φαντασίας με τα τυπικά μηνύματα της περιόδου. Η βρετανική οικογενειακή ταινία προσφέρει τη δική της ιστορία προέλευσης του “Santa” και μεταδίδει άφθονο εορταστικό πνεύμα με τα όμορφα χιονισμένα τοπία, τη γιορτινή μουσική επένδυση, τα καλοδουλεμένα ειδικά εφέ και το εξαιρετικό της καστ. Η ιστορία είναι γεμάτη αισιοδοξία, ωστόσο έχει και δραματικά στοιχεία καθώς προσεγγίζει θέματα όπως τη θλίψη της απώλειας ενός γονέα και τη φτώχεια.

Ωστόσο, παρά την υψηλή αξία παραγωγής και την ενδιαφέρουσα ιστορία, οι ενήλικες θα εντοπίσουν αδυναμίες στην ανάπτυξη και στα καλοπροαίρετα μα εύθραυστα μηνύματα. Αν και ένα από τα πιο πετυχημένα αστεία αφορά το πως η υγειονομική περίθαλψη, η δίκαιη διακυβέρνηση και οι μισθοί διαβίωσης δεν μπορούν να υποκατασταθούν από μια γενικευμένη αίσθηση ελπίδας, αναπάντεχα το τέλος προωθεί το αντίθετο. Πιθανότατα, τα παιδιά δεν θα παρατηρήσουν τα ελαττώματα και αντ’ αυτού θα απολαύσουν την περιπετειώδη ιστορία και τον εντοπισμό ενδείξεων της προέλευσης πολλών χριστουγεννιάτικων παραδόσεων. Επίσης, θα λάβουν μηνύματα για την καλοσύνη και το θάρρος και προειδοποιήσεις για τα δεινά του αυταρχισμού και της ξενοφοβίας.

Στο σύγχρονο Λονδίνο, κανείς στην οικογένεια δεν έχει διάθεση να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, καθώς η μητέρα πέθανε πρόσφατα. Η θεία Ρουθ αφηγείται στα παιδιά την ιστορία του Νίκολας, ο οποίος, όταν ο πατέρας του φεύγει αναζητώντας το Έλφχελμ, βρίσκεται στα χέρια της βάναυσης θείας Καρλότα, με μοναδική παρέα το ποντικάκι του, τον Μίκα. Όταν το αγόρι ανακαλύπτει έναν χάρτη για το Έλφχελμ, ξεκινά να αναζητά τον πατέρα του για να τον βοηθήσει να το βρει. Η αναζήτηση μετατρέπεται σε μια μαγική περιπέτεια, όπου το γενναίο αγόρι αποδεικνύεται ευγενικό όχι μόνο με τα ζώα και τους φίλους του, αλλά ακόμα και με αυτούς που στράφηκαν εναντίον του. 

Η ιστορία προωθεί την καλοσύνη και τη σημασία της ελπίδας και της παροχής βοήθειας. Σημειώνονται αναφορές σε εκλιπόντες γονείς, αλλά και μια σκηνή με τον θάνατο ενός γονέα. Ένα μικρό αγόρι, θύμα απαγωγής, κρατείται μέσα σε ένα κλουβί.