Οι Αερομαχίες του Πόρκο Ρόσσο (1992)




Οι Αερομαχίες του Πόρκο Ρόσσο (1992)


Porco Rosso (1992)
Kurenai no Buta (1992)

"Οι Αερομαχίες του Πόρκο Ρόσσο" - "Porco Rosso"
★★★★★★★★☆☆
Ο Μάρκο, ένας κυνικός μα καλόκαρδος πρώην πιλότος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάζεται ως κυνηγός επικηρυγμένων στην Αδριατική Θάλασσα. Ο Μάρκο είναι γνωστός ως Πόρκο, αφού μια κατάρα τον μεταμόρφωσε σε ανθρωπόμορφο γουρούνι. Όταν ένας νεοφερμένος Αμερικανός πιλότος καταρρίπτει το υδροπλάνο του, ο Πόρκο φεύγει για την Ιταλία για να του το επισκευάσει ο παλιός του φίλος, ο Πίκολο. Ωστόσο, τον επανασχεδιασμό του αεροπλάνου αναλαμβάνει η έφηβη εγγονή του Πίκολο, η ταλαντούχα, γλυκιά μα και επίμονη Φίο. (103 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Χαγιάο Μιγιαζάκι
Ηθοποιοί:
(Iαπωνικά) Σουιχίρο Μοριγιάμα, Άκιο Οτσούκα, Τοκίκο Κάτο, Ακέμι Οκαμούρα
(Αγγλικά) Μάικλ Κίτον, Κάρι Έλγουις, Σούζαν Ίγκαν, Κίμπερλι Γουίλιαμς-Πέισλι


Οι Αερομαχίες του Πόρκο Ρόσσο (1992) είναι μία από τις λιγότερο γνωστές παραγωγές του Studio Ghibli και αναμφισβήτητα η πιο υποτιμημένη ταινία του Χαγιάο Μιγιαζάκι. Πιθανόν αυτό να ωφελείται στο ότι τα φανταστικά στοιχεία, σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα του Μιγιαζάκι, είναι περιορισμένα. Ωστόσο, τόσο τα τεχνικά στοιχεία του άνιμε όσο και το πνεύμα και τα μηνύματά του είναι εφάμιλλα των πιο διάσημων ταινιών του δημιουργού. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία απολαυστική κωμική περιπέτεια με γοητευτικούς χαρακτήρες, δράση, συναισθηματικό βάθος και σημαντικά μηνύματα. Η ταινία είναι πανέμορφα σχεδιασμένη στο χέρι όπως κάθε έργο του Μιγιαζάκι και περιέχει σχεδόν όλα τα προσφιλή του θέματα. Η αγάπη του για τα αεροπλάνα, η αντιπολεμική του ιδεολογία, η επιθυμία του για την ενδυνάμωση των γυναικών, είναι όλα παρόντα. Όπως είναι και τα μηνύματα για τη φιλία, την αγάπη, το θάρρος και τη σημασία της αφοσίωσης σε ανθρώπους και σε ιδανικά. 

Παρούσα είναι και η ονειρική ορχηστρική επένδυση του Τζο Χισαΐσι, η οποία εξυψώνει τη δράση αλλά και τα ρομαντικά και δραματικά στοιχεία της πλοκής. Και όπως πάντα η ιστορία περιέχει αξιαγάπητους και αξέχαστους ήρωες, ικανούς γυναικείους χαρακτήρες, αλλά και ανταγωνιστές που καταφέρνουν να κερδίσουν τη συμπάθεια του θεατή.

Η ταινία χαρακτηρίζεται από μία ανάλαφρη, διασκεδαστική διάθεση και περιέχει άπλετο χιούμορ αλλά και ώριμα στοιχεία. Άλλοτε με προφανή και άλλοτε με συμβολικό τρόπο, η ιστορία πραγματεύεται θέματα όπως τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της μέσης ηλικίας. Πάνω από όλα όμως κατακεραυνώνει τον φασισμό, θυμίζοντας μας ταυτόχρονα πως αν και η φασιστική ιδεολογία ξεκίνησε από την Ιταλία, από την ίδια χώρα ξεκίνησε και το κίνημα του αντιφασισμού. 

Το Πόρκο Ρόσσο είναι μια από τις λίγες ταινίες του Μιγιαζάκι που συνδέονται με την ιστορία και τη γεωγραφία του πραγματικού κόσμου. Η περιπέτεια διαδραματίζεται κυρίως στα νησιά της Αδριατικής Θάλασσας το 1929. Το μοναδικό φανταστικό στοιχείο της ταινίας είναι μεταμόρφωση του ήρωα σε ανθρωπόμορφο γουρούνι. Η μεταμόρφωση αυτή είναι συμβολική του πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον εαυτό του και την ανθρωπότητα. 

Η ταινία περιέχει μάχες με αεροπλάνα, πυροβολισμούς και πάλη σώμα με σώμα. Ενήλικοι χαρακτήρες καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ.