Ταπεινοί Ήρωες: Ταινίες Μικρού Μήκους από το Studio Ponoc (2018)




Ταπεινοί Ήρωες: Ταινίες Μικρού Μήκους από το Studio Ponoc (2018)

"Ταπεινοί Ήρωες" - "Modest Heroes: Ponoc Short Films Theatre, Volume 1"

"Ταπεινοί Ήρωες" - "Modest Heroes: Ponoc Short Films Theatre, Volume 1"
Chiisana eiyû: Kani to tamago to tômei ningen (2018)
"Ταπεινοί Ήρωες" - "Modest Heroes: Ponoc Short Films Theatre, Volume 1"
★★★★★★★☆☆☆
Το πρώτο μέρος της σειράς ανθολογιών μικρού μήκους “Ponoc Short Films Theatre” περιλαμβάνει τρία έργα με κοινό θέμα τον ηρωισμό “καθημερινών ανθρώπων”. Στο «Kanini & Kanino», δύο μικροσκοπικά, υδρόβια αδέλφια αναζητούν τον χαμένο πατέρα τους. Το «Life Ain’t Gonna Lose» επικεντρώνεται γύρω από μία μητέρα και τον νεαρό της γιο, ο οποίος υποφέρει από μία θανατηφόρα αλλεργία στα αυγά. Το «Invisible» ακολουθεί έναν μοναχικό αόρατο άνθρωπο με αιθέρια υπόσταση που καλείται να διαπράξει μια ηρωική πράξη. (53 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι, Γιοσιγιούκι Μομοσέ, Ακιχίκο Γιαμασίτα
Ηθοποιοί:
(Iαπωνικά) Φουμίνο Κιμούρα, Ρίο Σουζούκι, Μασάκι Τερασόμα, Γιούκο Σασάκι, Μάτσικο Όνο, Σότα Σινοχάρα, Κένταρο Σακαγκούτσι, Τζο Ονταγκιρί, Μιν Τανάκα
(Αγγλικά) Maggie Q, Χένρι Κάουφμαν, Τοντ Χάμπερκορν, Λίαμ Ο’Μπράιαν, Μικ Γουίνγκερτ


Η 2η ταινία του Studio Ponoc, μετά την περιπέτεια φαντασίας Η Μαίρη και το Λουλούδι της Μάγισσας (2017), αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς ανθολογιών μικρού μήκους “Ponoc Short Films Theatre”. Κάθε ένα κεφάλαιο της σειράς άνιμε θα επικεντρώνεται γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα του Ταπεινοί Ήρωες (2018) είναι οι μικρές και μεγάλες ηρωικές πράξεις “απλών ανθρώπων”. Οι τρεις ιστορίες, που γράφτηκαν και σκηνοθετήθηκαν από πρώην στελέχη του Studio Ghibli, τους Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι, Γιοσιγιούκι Μομοσέ και Ακιχίκο Γιαμασίτα, έχουν όλες διαφορετικές ιστορίες και ξεχωριστά στυλ αφήγησης και τεχνικής.

Το 18λεπτο “Kanini & Kanino” του Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι είναι μια ονειρική περιπέτεια φαντασίας κοντά στο πνεύμα, τις εικόνες και τη διάθεση των πιο απαλών ταινιών του Studio Ghibli. Δύο μικροσκοπικά αδέρφια που ζουν μέσα σε ένα ρυάκι, ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι για να βρουν τον χαμένο πατέρα τους. Οι ελάχιστοι διάλογοι διατυπώνονται σε μια επινοημένη γλώσσα, όμως η λεπτομερής απεικόνιση του πανέμορφου και επικίνδυνου υποβρύχιου κόσμου και η εκφραστικότητα των χαρακτήρων αρκούν για να αιχμαλωτίσουν την προσοχή.

Το 16λεπτο «Life Ain’t Gonna Lose» του Γιοσιγιούκι Μομοσέ, είναι ένα ρεαλιστικό οικογενειακό δράμα για τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα νεαρό αγόρι που γεννήθηκε με μια θανατηφόρα αλλεργία στα αυγά. Το έργο προσφέρει μια ευκαιρία στα παιδιά να αντιληφθούν τους κινδύνους των αλλεργιών, αλλά και αξιόλογα πρότυπα. Η μητέρα προσπαθεί να διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορεί την αγωνία της για τη ζωή του γιου της, ενώ το αγόρι επιδεικνύει αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα χαρακτήρα. Επιπλέον, οι συμμαθητές του τον αντιμετωπίζουν με κατανόηση και υποστήριξη.

Το 13λεπτο «Invisible» του Ακιχίκο Γιαμασίτα, είναι μια ταινία δράσης και φαντασίας. Με μια αλληγορική ιστορία, ενήλικο πρωταγωνιστή και γκρίζα χρωματική παλέτα, αυτό είναι το λιγότερο παιδικό κομμάτι της ταινίας. Ωστόσο, η ιδέα ενός αόρατου άνδρα που χάνει τη φυσική του υπόσταση και η ευρηματική απεικόνιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, κινούν το ενδιαφέρον ακόμα και τον νεαρότερων θεατών.