Η Μαίρη και το Λουλούδι της Μάγισσας (2017)




Η Μαίρη και το Λουλούδι της Μάγισσας (2017)

Mary and the Witch's Flower (2017)


  
Η Μαίρη και το Λουλούδι της Μάγισσας (2017)Meari to Majo no Hana (2017)
"Η Μαίρη και το Λουλούδι της Μάγισσας" - "Mary and the Witch's Flower"
★★★★★★★☆☆☆
Στην αγγλική ύπαιθρο, η νεαρή Μαίρη Σμιθ φιλοξενείται από τη θεία της τη Σάρλοτ, ενόσω οι γονείς της βρίσκονται μακριά σε δουλειές. Δύο γάτες, ο Τιμπ και η Γκιμπ, οδηγούν τη Μαίρη μέσα στο γειτονικό δάσος και σε κάποια μυστηριώδη λουλούδια και ένα παλιό σκουπόξυλο. Αυτά τα αντικείμενα μεταφέρουν τη Μαίρη στο μαγικό Κολέγιο Έντορ, που διευθύνεται από την κυρία Μάμπλτσουκ και τον καθηγητή Δόκτωρ Ντι, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αυξήσουν τις μαγικές δυνάμεις των μαθητών τους. (103 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι
Ηθοποιοί: 
(Iαπωνικά) Χάνα Σουγκισάκι, Ρινοσούκε Καμίκι, Γιούκι Αμάμι, Φουμίγιο Κοχινάτα, Σινόμπου Οτάκε, Έρι Γουτανάμπε, Κενίτσι Έντο, Χικάρι Μιτσουσίμα
(Αγγλικά) Ρούμπι Μπάρνχιλ, Λούις Άσμπορν Σέρκις, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Λίντα Μπάρον, Μοργουένα Μπανκς, Ράσμους Χάρντιγκερ, Τερέσα Γκάλαχερ


Το 2015, ακολουθώντας τις δηλώσεις των συνιδρυτών του Studio Ghibli, Χαγιάο Μιγιαζάκι και Ίσαο Τακαχάτα, πως σκοπεύουν να απομακρυνθούν από τη δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών, ο βετεράνος παραγωγός του στούντιο, Γιοσιάκι Νισιμούρα, ίδρυσε το Studio Ponoc με αποστολή να συνεχίσει την κληρονομιά του Studio Ghibli. Τον Νισιμούρα ακολούθησαν πολλοί συνάδελφοι του, μεταξύ αυτών και ο Χιρομάσα Γιονεμπαγιάσι, ο οποίος είχε ήδη σκηνοθετήσει για το Ghibli τη γλυκιά περιπέτεια φαντασίας Ο Μυστικός Κόσμος της Αριέττι (2010) και την υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Όταν η Μάρνι Ήταν Εκεί (2014).

Παρόλο που η πλοκή, οι διάλογοι και τα θέματα δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένα και αφήνουν αρκετά ερωτήματα αναπάντητα, με αυτή την πρώτη ταινία του το Studio Ponoc απέδειξε την αφοσίωσή του στον σκοπό του να διατηρήσει το πνεύμα του Studio Ghibli ζωντανό. Όπως και με τη Μάρνι, την Αριέττι, την Κίκι και τόσες άλλες παραγωγές του Studio Ghibli, η πηγή της Μαίρη είναι για άλλη μία φορά ένα κλασικό παιδικό μυθιστόρημα. Η Μαίρη και το Λουλούδι της Μάγισσας (2017) βασίζεται στο “The Little Broomstick” (1971) της Βρετανίδας Μαίρη Στιούαρτ. Επιπλέον, πολλά από τα συστατικά των ταινιών του Μιγιαζάκι είναι εμφανή, όπως μια νεαρή πρωταγωνίστρια που καλείται να ξεπεράσει τις ανασφάλειες της, οικολογικά μηνύματα, πολυδιάστατοι ανταγωνιστές ικανοί για καλό και κακό, υπερφυσικά στοιχεία και λαϊκές δοξασίες, τερατόμορφα μα καλοσυνάτα πλάσματα, και ένας λεπτομερής σχεδιασμός στο χέρι μαγευτικά χρωματισμένος με ακουαρέλες.

Αρχικά, η γεμάτη ενέργεια και προθυμία Μαίρη έχει αρκετές ανασφάλειες. Ωστόσο, όταν οι περιστάσεις απαιτούν σθένος και μαχητικότητα, μετατρέπεται σε ένα ισχυρό κορίτσι που μαθαίνει να στηρίζεται στην ευφυΐα και το θάρρος της. Παρόλο που κάνει κάποια, φυσιολογικά για τη νεαρή της ηλικία, λάθη, αναλαμβάνει την ευθύνη και τολμά να αντιμετωπίσει μια επικίνδυνη κατάσταση για να τα διορθώσει και να βοηθήσει κάποια αβοήθητα πλάσματα.

Παρά το σαφές μήνυμα του άνιμε σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, σε μια σκηνή, που πιθανόν να δημιουργήσει δυσφορία, εμφανίζονται ανθρωπόμορφα ζώα να ετοιμάζουν φαγητά που προέρχονται από το ίδιο τους το είδος, κάτι που στη συνέχεια η ταινία παραβλέπει να επιλύσει. Υπάρχουν κάποιες ήπια απειλητικές σκηνές στις οποίες τα παιδιά καταδιώκονται από κακούς. Οι ανταγωνιστές θέλουν να κάνουν πειράματα στα παιδιά, όπως είχαν κάνει πριν από αρκετά χρόνια και είχαν ως συνέπεια το θάνατο ενός άλλου παιδιού.