Το Μυστικό των ΝΙΜ (1982)




Το Μυστικό των ΝΙΜ (1982)

Το Μυστικό των ΝΙΜ (1982)


The Secret of NIMH (1982)
The Secret of NIMH (1982)
"Το Μυστικό των ΝΙΜ"
★★★★★★★☆☆☆
Η ποντικίνα Κα Μπρίσμπι και τα τέσσερα παιδιά της πρέπει να μετακομίσουν άμεσα από το σπίτι τους στη μέση ενός χωραφιού, πριν ο αγρότης αρχίσει να οργώνει. Όμως ο Κος Έιτζις, ο ευφυής ηλικιωμένος φίλος του εκλιπόντος συζύγου της, την προειδοποιεί πως μια μετακίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί θανάσιμη για τον ασθενή γιο της, τον Τίμοθι. Μην μπορώντας να σκεφτεί μια λύση, η Κα Μπρίσμπι τολμά να ζητήσει βοήθεια από πλάσματα που την τρομάζουν, όπως την επιβλητική Κουκουβάγια και μυστηριώδεις αρουραίους που γνωρίζουν μυστικά για τη ζωή και τον θάνατο του συζύγου της. (82 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 
Σκηνοθεσία: Ντον Μπλουθ
Ηθοποιοί: Ελίζαμπεθ Χάρτμαν, Χερμάιονι Μπάντελι, Τζον Καραντάιν, Ντομ ΝτεΛουίζ, Ντέρεκ Τζάκομπι, Άρθουρ Μάλετ, Πολ Σέναρ, Πίτερ Στράους 

 
Αυτή η αριστοτεχνικά σχεδιασμένη, μα αδύναμη σεναριακά, σκοτεινή περιπέτεια φαντασίας, αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του βετεράνου σχεδιαστή της Disney Ντον Μπλουθ. Ο Μπλουθ απογοητευμένος από τη φθίνουσα ποιότητα των ταινιών του στούντιο αποχώρησε το 1979 ιδρύοντας τη δική του εταιρεία παραγωγής animation. Τον Μπλουθ ακολούθησαν αρκετοί σχεδιαστές της Disney, μεταξύ των οποίων ο Γκάρι Γκόλντμαν και ο Τζον Πόμεροϊ, οι οποίοι μαζί με τον Μπλουθ έγραψαν το σενάριο και παρήγαγαν Το Μυστικό των ΝΙΜ (1982). Η ταινία αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του βραβευμένου με Newbery Medal μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Σι. Ο’ Μπράιαν “Mrs. Frisby and the Rats of N.I.M.H. ’’.

Ο δημιουργοί της ταινίας προσπάθησαν επιτυχημένα να αναβιώσουν την πλούσια, λεπτομερή καλλιτεχνική αισθητική των ταινιών του Γουόλτ Ντίσνεϊ της Χρυσής Περιόδου της εταιρείας του (1937-1942). Μάλιστα, βασίστηκαν στις ίδιες απαιτητικές παραδοσιακές τεχνικές που η Disney είχε εγκαταλείψει για πάνω από 20 χρόνια, αντικαθιστώντας τες με ταχύτερες και οικονομικότερες μηχανικές μεθόδους. Το αποτέλεσμα ήταν εκφραστικοί χαρακτήρες με ένα τεράστιο φάσμα κινήσεων, και εντυπωσιακά σκηνικά, που αν και ως επί το πλείστον είναι σκοτεινά, χαρακτηρίζονται από μια πολύ μεγάλη χρωματική παλέτα, διαρκή αίσθηση του βάθους και αριστοτεχνική χρήση φωτός και σκιών.

Ωστόσο, η ιστορία, αν και βασίζεται σε μια ενδιαφέρουσα ιδέα, δεν είναι εξίσου δυνατή. Η πλοκή, όπως και στο βιβλίο, είναι ένας αναπάντεχος συνδυασμός κλασικού παραμυθιού με ζώα και σκοτεινής περιπέτειας ​​επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, η προσθήκη ενός νέου, μη ικανοποιητικά ανεπτυγμένου μυστικιστικού στοιχείου περιπλέκει την ιστορία ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, η παρουσία πολλών υποστηρικτικών χαρακτήρων αποσπά από το εξαιρετικό κεντρικό πρόσωπο, την αδύναμη, φοβισμένη Κα. Μπρίσμπι, η οποία για χάρη των παιδιών της μετατρέπεται σε μια γενναία και ικανή ηρωίδα.

Η ταινία περιέχει κάποιες σκηνές αγωνίας και μερικές ήπια τρομακτικές στιγμές. Τρεις χαρακτήρες σκοτώνονται, ενώ τα παιδιά της Κας Μπρίσπι κινδυνεύουν και αυτά να πεθάνουν. Σε ένα σκοτεινό flashback εμφανίζονται διάφορα τρομοκρατημένα αιχμάλωτα ζώα, τα οποία υποβάλλονται σε επώδυνα επιστημονικά πειράματα.