Φεγγάρι, σου 'ρχομαι (2020)




Φεγγάρι, σου 'ρχομαι (2020)

Φεγγάρι, σου’ρχομαι

  
Φεγγάρι, σου’ρχομαιOver the Moon (2020)
"Φεγγάρι, σου 'ρχομαι
★★★★★★★☆☆☆
Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας της, η 12χρονη Φέι Φέι ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της σχεδιάζει να ξαναπαντρευτεί. Η μελλοντική μητριά της είναι μια ευγενική γυναίκα με έναν ζωηρό 8χρονο γιο, τον Τσιν, ο οποίος αντιμετωπίζει τη Φέι Φέι ως αδερφή του από την πρώτη στιγμή. Όμως η Φέι Φέι βλέπει το αγόρι ως ενόχληση και τη μητέρα του ως απειλή. Για να πείσει τον πατέρα της ότι η αγάπη διαρκεί για πάντα και δεν πρέπει να ξαναπαντρευτεί, το κορίτσι φτιάχνει ένα πύραυλο για πάει στο φεγγάρι και να αποδείξει ότι εκεί ζει η μυθική θεά Τσανγκ-ε που περιμένει τη χαμένη αγάπη της, τον Χούι. (100 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Γκλεν Κιν
Ηθοποιοί: Κάθι Ανγκ, Φίλιπα Σου, Κεν Τζανγκ, Τζον Τσο, Ρούθι Αν Μάιλς, Μάργκαρετ Τσο, Σάντρα Ο 


Για τη 2η ταινία του μετά το Γέτι: Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων (2019) το Κινέζικο στούντιο Pearl συνεργάστηκε με το Netflix και τον βραβευμένο με Όσκαρ σχεδιαστή χαρακτήρων Γκλεν Κιν. Η συνεργασία του στούντιο με την DreamWorks, στην οποία προσέφερε υποστηρικτικές υπηρεσίες από το 2014, και η πάνω από 35 χρόνια εμπειρία του Γκλεν Κιν στη Disney είναι εμφανείς. Οι θαυμαστές κινουμένων σχεδίων είναι πιθανό να περάσουν και τα εκατό λεπτά αυτής της μουσικής περιπέτειας φαντασίας καταμετρώντας όσα στοιχεία έχουν ήδη δει σε προηγούμενες παραγωγές των δύο μεγάλων στούντιο, αλλά επίσης και σε ταινίες της Pixar και άλλων μικρότερων εταιριών.

Αν και έλαβε μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, η αφηγηματική δομή, τα τραγούδια, τα γραφικά, τα χαριτωμένα ζωάκια, οι υποστηρικτικοί χαρακτήρες, η χρωματική παλέτα, τα θέματα και τα μηνύματα δεν εμφανίζουν καμία πρωτοτυπία.

Όμως, παρά την ύπαρξη των τυποποιημένων επιμέρους στοιχείων, η ιστορία του Φεγγάρι, σου 'ρχομαι (2020) είναι διασκεδαστική και προκαλεί γνήσια συγκίνηση. Η πλοκή εκτυλίσσεται σε δύο κόσμους, ξεκινώντας από μία ειδυλλιακή επαρχιακή πόλη της Κίνας με πανέμορφα σκηνικά γεμάτα λεπτομέρειες, ζεστά χρώματα, υπέροχες καθημερινές στιγμές και τρυφερές οικογενειακές αλληλεπιδράσεις. Η απώλεια της μητέρας, τα συναισθήματα και η ζωή των ανθρώπων που μένουν πίσω αναπτύσσονται με ευαισθησία και ειλικρίνεια. Η νέα σχέση του πατέρα με τη γλυκιά μητέρα του αξιαγάπητου Τσιν δημιουργούν ελπίδα και αισιοδοξία στον θεατή, έστω και αν η νεαρή ηρωίδα δεν είναι ακόμα έτοιμη να το αποδεχθεί.

Ωστόσο, όταν η περιπέτεια μεταφέρεται στο φεγγάρι, ο ξέφρενος ρυθμός, οι ανούσιες λεπτομέρειες, τα χρονοβόρα τραγούδια, οι περιττοί χαρακτήρες και η άσκοπη δράση αποσπούν από την ενδιαφέρουσα ιστορία. Επιπλέον, αν και ο ψυχεδελικός σχεδιασμός με τα φωσφοριζέ χρώματα εντυπωσιάζει αρχικά, μετά από λίγο γίνεται κουραστικός και διαφαίνεται πως ούτε τα τοπία ούτε οι χαρακτήρες διαθέτουν ευρηματικότητα.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν κάποια πράγματα για τα κινεζικά έθιμα και τους μύθους και να αναγνωρίσουν τη χρησιμότητα των επιστημονικών γνώσεων. Το κύριο μήνυμα είναι ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε αυτούς που έχουμε χάσει, αλλά και να συνεχίσουμε να ζούμε και να κρατάμε την καρδιά μας ανοιχτή στην αγάπη.