Ο Καρχαριομάχος (2004)
Ο Καρχαριομάχος (2004)

Shark Tale (2004)

Ο Καρχαριομάχος (2004)
Shark Tale (2004)
"Ο Καρχαριομάχος"
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Ο Όσκαρ, ένα μικρό ψάρι που εργάζεται σε ένα πλυντήριο φαλαινών που λειτουργεί ως βιτρίνα της Μαφίας, είναι τόσο  απορροφημένος από τα σχέδια του να γίνει γρήγορα πλούσιος που δεν αντιλαμβάνεται πως η συνάδελφος του, η Άντζι, είναι ερωτευμένη μαζί του. Όταν ένας καρχαρίας, ο Φράνκι, σκοτώνεται κατά λάθος, οι κάτοικοι του ύφαλου πιστεύουν πως ο Όσκαρ τον σκότωσε, και ο Όσκαρ συντηρεί το ψέμα με τη βοήθεια του αδερφού του Φράνκι, του ειρηνικού Λένι. Όμως, ο  πατέρας του Φράνκι και του Λένι, ο Νονός της Μαφίας Ντον Λίνο, αποζητά να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του γιου του. (90 λεπτά) (Ηλικία: 9+)
Σκηνοθεσία: Βίκι Τζένσον, Ρομπ Λέτερμαν, Μπίμπο Μπερζερόν
Ηθοποιοί: Γουίλ Σμιθ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζακ Μπλακ, Ρενέ Ζελβέγκερ, Αντζελίνα Τζολί, Μάρτιν Σκορσέζε


Το 1998, η ταυτόχρονη κυκλοφορία της ταινίας Τα Ζουζούνια της Pixar και της 1ης παραγωγής της DreamWorks Animation Τα Μυρμήγκια πυροδότησε συζητήσεις καθώς οι ιστορίες και των δύο επικεντρώνονται σε δύο μυρμήγκια-εργάτες με αντισυμβατικές ιδέες, τα οποία ερωτεύονται τις πριγκίπισσες τους και σώζουν τις αποικίες τους. Η 9η ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks θυμίζει και πάλι ταινία της Pixar, αυτή τη φορά το Ψάχνοντας τον Νέμο (2003) που κυκλοφόρησε 16 μήνες νωρίτερα, καθώς αφηγείται και αυτή μια υποβρύχια περιπέτεια με χαρακτήρες αγγελόψαρα, μέδουσες, θαλάσσιες χελώνες, αλλά και έναν χορτοφάγο καρχαρία.

Και στις δύο ταινίες της, η Pixar επέλεξε να ακολουθήσει ευφυείς μα αρκετά απλές πλοκές ώστε να γίνονται κατανοητές ακόμα και από τα μικρότερα παιδιά, τις οποίες εμπλούτισε με σημαντικά μα προσιτά θέματα, κατάλληλο χιούμορ και χαριτωμένα γραφικά. Αντίθετα, η DreamWorks ανέπτυξε ιστορίες ενήλικου ενδιαφέροντος, με δυσνόητες για τα παιδιά αναφορές στη μαζική κουλτούρα, έντονη τοποθέτηση προϊόντων, φυλετικά, έμφυλα και κοινωνικά στερεότυπα και άκομψα γραφικά.

Η ιστορία λειτουργεί κυρίως ως παρωδία γκανγκστερικών ταινιών με ήρωες ψάρια-καρικατούρες των ηθοποιών που τα ερμηνεύουν φωνητικά. Εκτός από μια συμμορία νεαρών ψαριών που βανδαλίζουν τους τοίχους με γκράφιτι, όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι ενήλικες με προβλήματα που αφήνουν τα παιδιά από αδιάφορα έως μπερδεμένα, όπως χρέη, τζόγος, ερωτικά τρίγωνα και εγκληματικές οργανώσεις. Ομοίως, το χιούμορ αποτυγχάνει να διασκεδάσει τους νεαρούς θεατές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από αναφορές σε ταινίες ενηλίκων που πιθανότατα δεν έχουν δει, μεταξύ των οποίων Τα Σαγόνια του Καρχαρία, Ο Νονός, Αποκάλυψη Τώρα, Οργισμένο Είδωλο, Ο Σημαδεμένος, Τα Καλά Παιδιά και Τζέρι Μαγκουάιρ.

Αν και υπάρχουν πολλές ανάρμοστες συμπεριφορές, η ταινία καθιστά σαφές πως είναι επιβλαβείς και ανεπιθύμητες. Τα μηνύματα να είμαστε ο εαυτός μας ανεξάρτητα με το τι προσδοκούν οι άλλοι από εμάς, να μην προσποιούμαστε, να αποδεχόμαστε τους άλλους με τις ιδιαιτερότητές τους και να εκτιμούμε όσα ήδη έχουμε είναι ευπρόσδεκτα μα όχι αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν τα υπόλοιπα αρνητικά στοιχεία της ταινίας.