Μια Νύχτα στο Μουσείο (2006)
Μια Νύχτα στο Μουσείο (2006)

Μια Νύχτα στο Μουσείο (2006)


Night at the Museum (2006)Night at the Museum (2006)
"Μια Νύχτα στο Μουσείο"
★★★★★★★★☆☆
Στη Νέα Υόρκη, ο επίδοξος εφευρέτης και επιχειρηματίας Λάρι Ντέιλι ψάχνει να βρει μια δουλειά για να μην απογοητεύσει τον γιο του, τον Νικ, ο οποίος φαίνεται να θαυμάζει περισσότερο τον πατριό του. Η μόνη θέση που του προσφέρεται είναι αυτή του νυχτοφύλακα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Οι τρεις ηλικιωμένοι πρώην νυχτοφύλακες του αφήνουν ένα εγχειρίδιο με οδηγίες, το οποίο όμως ο Λάρι παραβλέπει να διαβάσει, και στην πρώτη του βάρδια ανακαλύπτει έκπληκτος πως, χάρη σε μια μαγική αιγυπτιακή πλάκα, τα εκθέματα ζωντανεύουν κάθε βράδυ από τη δύση μέχρι και την ανατολή του Ήλιου. (108 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 
Σκηνοθεσία: Σον Λέβι
Ηθοποιοί: Μπεν Στίλερ, Κάρλα Γκουτζίνο, Ντικ Βαν Ντάικ, Μίκι Ρούνι, Μπιλ Κομπς, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Όουεν Γουίλσον, Στιβ Κούγκαν, Ρίκι Τζερβέις, Ράμι Μάλεκ, Πολ Ραντ


Με μια ανάλαφρη διάθεση, απλή πλοκή γεμάτη εκπλήξεις και όμορφα μηνύματα, αυτή η διασκεδαστική οικογενειακή περιπέτεια φαντασίας που βασίζεται στο ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Κροάτη συγγραφέα Μίλαν Τρεκ, απευθύνεται πρωτίστως στα παιδιά, όμως διαθέτει άφθονα στοιχεία που την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική και στους ενήλικες, όπως ένα πραγματικά αξιοσημείωτο καστ, θεαματικά ειδικά εφέ, έξυπνη δράση και πετυχημένα ευρηματικά αστεία. 

Ο Μπεν Στίλερ, πιστός στη συνηθισμένη αφελή μα και σπιρτόζικη, καλοσυνάτη και ονειροπόλα κινηματογραφική του περσόνα, ηγείται μίας εντυπωσιακής ομάδας από εξαιρετικούς ηθοποιούς, όπως τους ζωηρότατους ογδοντάρηδες θρύλους του Χόλιγουντ Ντικ Βαν Ντάικ και Μίκι Ρούνι, τον μάστερ των οικογενειακών ταινιών Ρόμπιν Γουίλιαμς, και χαρισματικούς νεότερους κωμικούς, όπως τους Αμερικανούς Όουεν Γουίλσον και Πολ Ραντ, και τους Βρετανούς Στιβ Κούγκαν και Ρίκι Τζερβέις.

Η ιστορία αναμειγνύει πολλούς διαφορετικούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, από δεινόσαυρους, αφρικανικά ζώα και επιβλητικά αγάλματα μέχρι αρχαίες φυλές και ιστορικές προσωπικότητες. Η φανταστική υπόθεση, εκτός των κωμικών στοιχείων και της δράσης που προσφέρει, παρέχει επίσης στα παιδιά την ευκαιρία να δουν με ψυχαγωγικό τρόπο κομμάτια της ιστορίας από διάφορες περιόδους και περιοχές του πλανήτη, και μία ιδέα του πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι ένα μουσείο, ειδικά ένα Φυσικής Ιστορίας, ακόμα και αν τα εκθέματά του δεν ζωντανεύουν μαγικά. Στα θετικά της ταινίας προστίθενται η αβίαστη προβολή της αξίας της οικογένειας, της μάθησης, της συμφιλίωσης, της συνεργασία, των ονείρων και της υπευθυνότητας.

Ο ρυθμός είναι ως επί το πλείστον γρήγορος με αρκετές καταδιώξεις και περιστατικά καρτουνίστικης βίας, όμως μέσα στο απολαυστικό πανδαιμόνιο, προσφέρονται και κάποιες ευπρόσδεκτες ανάπαυλες που περιστρέφονται κυρίως γύρω από τη σχέση του ήρωα με τον γιο του, την πρώην γυναίκα του και τον μέλλοντα σύζυγό της. Αν και αυτές οι σχέσεις υποφέρουν σε κάποιο βαθμό από την αποτυχία του Λάρι να σταθεροποιήσει τη ζωή του, στ’ αλήθεια είναι καλοπροαίρετες, αρμονικές και υποστηρικτικές.


Συνέχειες:

Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009)Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009)
"Μια Νύχτα στο Μουσείο 2"
★★★★★★★★☆☆ 
Ο Λάρι Ντέιλι, επιτυχημένος πια επιχειρηματίας, επιστρέφει πάνω στην ώρα στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης για να ανακαλύψει ότι οι φίλοι του αποστέλλονται για μόνιμη αποθήκευση στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν. Το επόμενο βράδυ δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Τζεντεντάια, ο οποίος του λέει ότι δέχονται επίθεση από τον αδερφό του Άχμενρα, τον αδίστακτο Κάχμουνρα. Ο Λάρι διεισδύει στο Σμιθσόνιαν για να σώσει τους φίλους του και με τη βοήθεια της Αμέλια Έρχαρτ προσπαθεί να σταματήσει τέσσερις από τους... (Περισσότερα)


Night at the Museum: Secret of the Tomb (2014)Night at the Museum: Secret of the Tomb (2014)
"Μια Νύχτα στο Μουσείο: Το Μυστικό του Φαραώ"
★★★★★★★☆☆☆ 
Ο Λάρι ανακαλύπτει ότι η αιγυπτιακή πλάκα που δίνει ζωή στα εκθέματα του Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας διαβρώνεται και η μαγεία της εξασθενεί. Ο ιδιοκτήτης της, ο νεαρός Φαραώ Άχμενρα, δεν γνωρίζει την αιτία, όμως λέει στον Λάρι πως ο πατέρας του, ο Φαραώ Μερενχαρέ, γνώριζε τα μυστικά της πλάκας καλύτερα από εκείνον. Τότε ο Λάρι ταξιδεύει με τον γιο του, τον Νικ, και τον Άχμενρα στο Λονδίνο για να βρουν τον Μερενχαρέ που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Εκεί ανακαλύπτουν πως και κάποιοι άλλοι φίλοι τους... (Περισσότερα)