Μια Νύχτα στο Μουσείο (2006)




Μια Νύχτα στο Μουσείο (2006)

Μια Νύχτα στο Μουσείο (2006)


Night at the Museum (2006)Night at the Museum (2006)
"Μια Νύχτα στο Μουσείο"
★★★★★★★★☆☆
Στη Νέα Υόρκη, ο επίδοξος εφευρέτης και επιχειρηματίας Λάρι Ντέιλι ψάχνει να βρει μια δουλειά για να μην απογοητεύσει τον γιο του, τον Νικ, ο οποίος φαίνεται να θαυμάζει περισσότερο τον πατριό του. Η μόνη θέση που του προσφέρεται είναι αυτή του νυχτοφύλακα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Οι τρεις ηλικιωμένοι πρώην νυχτοφύλακες του αφήνουν ένα εγχειρίδιο με οδηγίες, το οποίο όμως ο Λάρι παραβλέπει να διαβάσει. Στην πρώτη του βάρδια ανακαλύπτει έκπληκτος πως, χάρη σε μια μαγική αιγυπτιακή πλάκα, τα εκθέματα ζωντανεύουν κάθε βράδυ, από τη δύση μέχρι την ανατολή του Ήλιου. (108 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 
Σκηνοθεσία: Σον Λέβι
Ηθοποιοί: Μπεν Στίλερ, Κάρλα Γκουτζίνο, Ντικ Βαν Ντάικ, Μίκι Ρούνι, Μπιλ Κομπς, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Όουεν Γουίλσον, Στιβ Κούγκαν, Ρίκι Τζερβέις, Ράμι Μάλεκ, Πολ Ραντ


Με ανάλαφρη διάθεση, απλή πλοκή γεμάτη εκπλήξεις και όμορφα μηνύματα, αυτή η διασκεδαστική οικογενειακή περιπέτεια φαντασίας βασίζεται στο ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Κροάτη συγγραφέα Μίλαν Τρεκ. Η ταινία απευθύνεται πρωτίστως στα παιδιά, όμως διαθέτει άφθονα στοιχεία που την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική και στους ενήλικες. Το Μια Νύχτα στο Μουσείο (2006) διαθέτει ένα πραγματικά αξιοσημείωτο καστ, θεαματικά ειδικά εφέ, έξυπνη δράση και εύστοχα αστεία.

Ο Μπεν Στίλερ, πιστός στην χαρακτηριστική καλοσυνάτη, ονειροπόλα, αφελή μα και σπιρτόζικη κινηματογραφική του περσόνα, ηγείται μίας εντυπωσιακής ομάδας εξαιρετικών ηθοποιών. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι ζωηρότατοι ογδοντάρηδες θρύλοι του Χόλιγουντ Ντικ Βαν Ντάικ και Μίκι Ρούνι, και ο μάστερ των οικογενειακών ταινιών Ρόμπιν Γουίλιαμς. Επιπλέον, συμμετέχουν χαρισματικοί νεότεροι κωμικοί, όπως οι Αμερικανοί Όουεν Γουίλσον και Πολ Ραντ, και οι Βρετανοί Στιβ Κούγκαν και Ρίκι Τζερβέις. Επίσης, στην ταινία εμφανίζεται και ο μετέπειτα βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου ηθοποιός Ράμι Μάλεκ, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

Η ιστορία αναμειγνύει πολλούς διαφορετικούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, από δεινόσαυρους, αφρικανικά ζώα και επιβλητικά αγάλματα μέχρι αρχαίες φυλές και ιστορικές προσωπικότητες. Η φανταστική υπόθεση, εκτός των κωμικών στοιχείων και της δράσης που προσφέρει, παρέχει επίσης στα παιδιά την ευκαιρία να δουν με ψυχαγωγικό τρόπο κομμάτια της ιστορίας από διάφορες περιόδους και περιοχές του πλανήτη. Επιπλέον, οι νεαροί θεατές παίρνουν μία ιδέα του πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι ένα μουσείο, ειδικά ένα Φυσικής Ιστορίας, ακόμα και αν τα εκθέματά του δεν ζωντανεύουν μαγικά. Στα θετικά της ταινίας προστίθενται τα μηνύματα για την αξία της οικογένειας, της μάθησης, της συμφιλίωσης, της συνεργασίας, των ονείρων και της υπευθυνότητας.

Ο ρυθμός είναι ως επί το πλείστον γρήγορος με αρκετές καταδιώξεις και περιστατικά καρτουνίστικης βίας. Ωστόσο, μέσα στο απολαυστικό πανδαιμόνιο, προσφέρονται και κάποιες ευπρόσδεκτες ανάπαυλες που περιστρέφονται κυρίως γύρω από τη σχέση του ήρωα με τον γιο του, την πρώην γυναίκα του και τον μέλλοντα σύζυγό της. Αν και αυτές οι σχέσεις υποφέρουν σε κάποιο βαθμό από την αποτυχία του Λάρι να σταθεροποιήσει τη ζωή του, στ’ αλήθεια είναι καλοπροαίρετες, αρμονικές και υποστηρικτικές.

Η ταινία περιέχει κωμικές μάχες και καταδιώξεις. Οι μάχες μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνουν πυροβολισμούς και εκρήξεις. Ένας Τυραννόσαυρος και μια ομάδα Ούννων πολεμιστών με αρχηγό τους τον Αττίλα κυνηγούν τον κεντρικό ήρωα.



Συνέχειες:

Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009)Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009)
"Μια Νύχτα στο Μουσείο 2"
★★★★★★★★☆☆ 
Ο Λάρι Ντέιλι, επιτυχημένος πια επιχειρηματίας, επιστρέφει πάνω στην ώρα στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης για να ανακαλύψει ότι οι φίλοι του αποστέλλονται για μόνιμη αποθήκευση στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν. Το επόμενο βράδυ δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Τζεντεντάια, ο οποίος του λέει ότι δέχονται επίθεση από τον αδερφό του Άχμενρα, τον αδίστακτο Κάμουνρα. Ο Λάρι διεισδύει στο Σμιθσόνιαν για να σώσει τους φίλους του και με τη βοήθεια της Αμέλια Έρχαρτ προσπαθεί να σταματήσει τέσσερις από τους... (Περισσότερα)


Night at the Museum: Secret of the Tomb (2014)Night at the Museum: Secret of the Tomb (2014)
"Μια Νύχτα στο Μουσείο: Το Μυστικό του Φαραώ"
★★★★★★★☆☆☆ 
Ο Λάρι ανακαλύπτει ότι η αιγυπτιακή πλάκα που δίνει ζωή στα εκθέματα του Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας διαβρώνεται και η μαγεία της εξασθενεί. Ο ιδιοκτήτης της, ο νεαρός Φαραώ Άχμενρα, δεν γνωρίζει την αιτία, όμως λέει στον Λάρι πως ο πατέρας του, ο Φαραώ Μερενχαρέ, γνώριζε τα μυστικά της πλάκας καλύτερα από εκείνον. Τότε ο Λάρι ταξιδεύει με τον γιο του, τον Νικ, και τον Άχμενρα στο Λονδίνο για να βρουν τον Μερενχαρέ που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Εκεί ανακαλύπτουν πως και κάποιοι άλλοι φίλοι τους... (Περισσότερα)