Μαδαγασκάρη 2: Απόδραση στην Αφρική (2008)




Μαδαγασκάρη 2: Απόδραση στην Αφρική (2008)

Μαδαγασκάρη 2: Απόδραση στην Αφρική (2008)

Madagascar: Escape 2 Africa (2008)Madagascar: Escape 2 Africa (2008)
"Μαδαγασκάρη 2: Απόδραση στην Αφρική"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν το αεροπλάνο τους συντρίβεται στην ηπειρωτική Αφρική, τα τέσσερα θηλαστικά του ζωολογικού κήπου της Νέας Υόρκης συνειδητοποιούν ενθουσιασμένα πως βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο Άλεξ επανενώνεται με τους γονείς του και ανακαλύπτει πως είναι ο Πρίγκιπας των Λιονταριών, ενώ ο Μάρτι νιώθει πως η ατομικότητα του χάνεται μέσα σε ένα κοπάδι από πανομοιότυπες ζέβρες. Η Γκλόρια προσελκύει την προσοχή ενός αρσενικού ιπποπόταμου, αφήνοντας τον Μέλμαν την καμηλοπάρδαλη να προσπαθεί να βρει το θάρρος να της εξομολογηθεί την αγάπη του. (89 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Έρικ Νταρνέλ, Τομ ΜακΓκαρθ
Ηθοποιοί: Μπεν Στίλερ, Κρις Ροκ, Ντέιβιντ Σουίμερ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, Σάσα Μπάρον Κόεν, Cedric the Entertainer, Άντι Ρίχτερ, Τομ ΜακΓκαρθ , Μπέρνι Μακ, Άλεκ Μπάλντουιν


Αν και ακόμα πιο υπερκινητικό και υπερδραστήριο από το προηγούμενο, το δεύτερο κεφάλαιο του franchise της DreamWorks Animation περιορίζει το άξεστο χιούμορ και παρουσιάζει μια μεγαλύτερη ωριμότητα στους τομείς του animation, της πλοκής και ιδίως των θεμάτων. Η ταινία Μαδαγασκάρη 2: Απόδραση στην Αφρική (2008) αναφέρεται στη λαθροθηρία και εξερευνά την αξία των ατομικών δεξιοτήτων και ταλέντων, την προσωπική ταυτότητα και τις διαφυλετικές σχέσεις.

Με τουλάχιστον επτά διαφορετικές υποπλοκές να εναλλάσσονται μέσα σε μιάμιση ώρα, ο ρυθμός είναι ιλιγγιώδης. Ωστόσο, οι ιστορίες των τεσσάρων κεντρικών χαρακτήρων αναπτύσσονται ικανοποιητικά. Η ιστορία του Άλεξ συμβουλεύει πως δεν πρέπει να καθορίζουμε τον εαυτό μας με βάση τις προσδοκίες των άλλων, αλλά να είμαστε περήφανοι για τις ιδιαίτερες ικανότητες και τα ταλέντα μας, καθώς όλα είναι χρήσιμα αρκεί να αξιοποιούνται σωστά. Τον αντίποδα του θέματος της ταυτότητας εξερευνά η ιστορία του Μάρτι. Αυτή η υποπλοκή τονίζει πως ακόμα και αν οι ικανότητες και τα ταλέντα μας είναι κοινά, αυτό που μας ξεχωρίζει είναι οι επιλογές, το θάρρος, οι σχέσεις και οι εμπειρίες μας. Η ιστορία της Γκλόρια και του Μέλμαν προτείνει ότι η αγάπη δεν γνωρίζει όρια και ότι μια σχέση βασισμένη μόνο στη φυσική έλξη είναι ρηχή και ανεπαρκής.

Οι κωμικές πλοκές των πολυάριθμων υποστηρικτικών χαρακτήρων, όπως των πιγκουίνων και των μαϊμούδων, του βασιλιά των λεμούριων, και των αποκλεισμένων ανθρώπων με αρχηγό την επιθετική ηλικιωμένη Νεοϋορκέζα της πρώτης ταινίας, παρόλο που συνδέονται στο τέλος, είναι αμφισβητήσιμης σημασίας και αμφίβολου χιούμορ.

Ανησυχία στα μικρότερα παιδιά μπορεί να προκαλέσει μία σκηνή κατά την οποία ένα λιονταράκι πέφτει θύμα απαγωγής. Στην ίδια σκηνή ο πατέρας του τραυματίζεται από πυροβολισμό. Τα υπόλοιπα βίαια περιστατικά, αν και είναι πολλά, έχουν όλα χιουμοριστικό χαρακτήρα. 

Μία από τις πλοκές αφορά την τελετουργική θυσία ενός ζώου μέσα σε ένα ηφαίστειο με σκοπό να εξευμενιστούν οι θεοί. Η ιδέα αυτή γελοιοποιείται και καθίσταται σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες επιλύεται μέσω των γενναίων ενεργειών τους. Ωστόσο, η κωμική αυτή πλοκή ενέχει τον κίνδυνο να αφήσει λανθασμένες εντυπώσεις στα μικρά παιδιά, ιδίως σε εκείνα που μεγαλώνουν πιστεύοντας σε δεισιδαιμονίες.




Προηγούμενη Ταινία:
  
Madagascar (2005)Madagascar (2005)
"Μαδαγασκάρη"
★★★★★★★☆☆☆
Αποφασισμένος να γνωρίσει την άγρια φύση, ο Μάρτι η ζέβρα το σκάει από τον ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης όπου έχει περάσει όλη τη ζωή του, ενώ οι φίλοι του, ο Άλεξ το λιοντάρι,  ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη και η Γκλόρια η ιπποπόταμος τον ακολουθούν για να τον πείσουν να επιστρέψει. Όμως τα ζώα συλλαμβάνονται και οι υπεύθυνοι αποφασίζουν να τα απελευθερώσουν σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Κένυα. Αντ’ αυτού οι τέσσερις φίλοι καταλήγουν στη Μαδαγασκάρη, όπου ο Μάρτι ενθουσιάζεται με τη νέα του... (Περισσότερα)


Συνέχεια:

Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης (2012)Madagascar 3: Europe's Most Wanted (2012)
"Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης"
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Άλεξ, ο Μάρτι, ο Μέλμαν και η Γκλόρια προσπαθώντας να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη καταφτάνουν στην Ευρώπη, όπου καταδιώκονται από τη δολοφονική αξιωματικό Ελέγχου Ζώων, την Καπιτέν Σαντέλ ΝτιΜπουά. Αποφασισμένη να αποκτήσει το κεφάλι ενός λιονταριού για να ολοκληρώσει τη συλλογή της με ταριχευμένα κεφάλια ζώων, η ΝτιΜπουά έχει βάλει στο στόχαστρο της τον Άλεξ. Για να ξεφύγουν από την ΝτιΜπουά και να φτάσουν στη Βόρεια Αμερική, οι φίλοι γίνονται μέλη ενός τσίρκου, όπου γνωρίζονται με νέα... (Περισσότερα)


Spin-Off:

Penguins of Madagascar (2014)
"Οι Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Ο Σκίπερ, ο Κοβάλσκι, ο Ρίκο και ο Στρατιώτης, τέσσερις πολυμήχανοι πιγκουίνοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με μια οργάνωση μυστικών πρακτόρων για να σταματήσουν τα σχέδια του κακού δόκτορα Οκτάβιου Μυαλάτη. (92 λεπτά) (Ηλικία: 7+) Περισσότερα...





Μικρού Μήκους:

Merry Madagascar (2009)
"Χριστούγεννα στη Μαδαγασκάρη" 
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν το έλκηθρο του Άι Βασίλη συντρίβεται στο νησί της Μαδαγασκάρης, ο Αλεξ το λιοντάρι, ο Μάρτι η ζέβρα, ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη και η Γκλόρια ο ιπποπόταμος, αναλαμβάνουν να παραδώσουν εκείνοι τα δώρα. (30 λεπτά) (Ηλικία: 3+)