Μαδαγασκάρη (2005)




Μαδαγασκάρη (2005)

Μαδαγασκάρη (2005)


  
Madagascar (2005)Madagascar (2005)
"Μαδαγασκάρη"
★★★★★★★☆☆☆
Αποφασισμένος να γνωρίσει την άγρια φύση, ο Μάρτι η ζέβρα το σκάει από τον ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης όπου έχει περάσει όλη τη ζωή του, ενώ οι φίλοι του, ο Άλεξ το λιοντάρι,  ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη και η Γκλόρια η ιπποπόταμος τον ακολουθούν για να τον πείσουν να επιστρέψει. Όμως τα ζώα συλλαμβάνονται και οι υπεύθυνοι αποφασίζουν να τα απελευθερώσουν σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Κένυα. Αντ’ αυτού οι τέσσερις φίλοι καταλήγουν στη Μαδαγασκάρη, όπου ο Μάρτι ενθουσιάζεται με τη νέα του ελευθερία, ενώ ο Άλεξ θέλει να επιστρέψει στην παλιά άνετη ζωή του. (86 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Έρικ Νταρνέλ, Τομ ΜακΓκαρθ
Ηθοποιοί: Μπεν Στίλερ, Κρις Ροκ, Ντέιβιντ Σουίμερ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, Σάσα Μπάρον Κόεν, Cedric the Entertainer, Άντι Ρίχτερ, Τομ ΜακΓκαρθ


Η 10η ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks Animation είναι μια κωμική περιπέτεια που ακολουθεί τη συνταγή που καθιέρωσε το στούντιο με το Σρεκ (2001. Κύρια συστατικά της ταινίας αποτελούν ο γρήγορος ρυθμός, οι μουσικές επιτυχίες περασμένων δεκαετιών, το συχνά άξεστο χιούμορ και οι κλισέ αναφορές σε κλασικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Η Μαδαγασκάρη (2005) είναι μια διασκεδαστική ταινία με ένα επιτυχημένα επιλεγμένο καστ. Οι κεντρικοί χαρακτήρες της είναι συμπαθητικοί, αστείοι, γενναίοι και αφοσιωμένοι φίλοι. Επιπλέον θετικό στοιχείο είναι τα όμορφα εξωτικά σκηνικά της, εμπνευσμένα από τους πίνακες του Ανρί Ρουσσώ. Όμως, η ταινία έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Αυτά αφορούν κυρίως την ανάπτυξη της πλοκής και το χιούμορ της, το οποίο αναφέρεται συχνά σε σωματικές λειτουργίες, περιλαμβάνει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, σεξουαλικά σχόλια και αντιπαθητικούς υποστηρικτικούς χαρακτήρες.

Έχοντας μεγαλώσει σε αιχμαλωσία στη Νέα Υόρκη, τα τέσσερα θηλαστικά καταλήγουν στη Μαδαγασκάρη. Ωστόσο, το καταπράσινο τροπικό δάσος διαφέρει και αυτό από το φυσικό τους περιβάλλον· τις σαβάνες και τους γρασιδότοπους της ηπειρωτικής Αφρικής. Μακριά από τη μόνη ζωή που θυμούνται, σε ένα άγριο περιβάλλον για το οποίο δεν έχουν καμία εξελικτική ή καλλιεργημένη ικανότητα επιβίωσης, οι φίλοι έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα της τροφικής αλυσίδας.

Το τυπικό μήνυμα για τη φιλία έχει οργανικό ρόλο στην πλοκή. Επιπλέον, η ιστορία αναφέρεται στην εκμετάλλευση των ζώων, την αιχμαλωσία και την κατανάλωση τους, και στην εκτίμηση της ελευθερίας και της αυθεντικής ζωής έναντι της ασφάλειας και των ανέσεων. Ωστόσο, αυτά τα θέματα ακυρώνονται από τον βιαστικό επίλογο που εισάγει την πλοκή του sequel. Κάποια από αυτά αναπτύσσονται ικανοποιητικά στο πιο καλοφτιαγμένο Μαδαγασκάρη 2 (2008), το οποίο δυστυχώς έχει και αυτό τις δικές του αστοχίες.

Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο είναι ότι η ταινία παραλείπει τον ανθρώπινο πληθυσμό της Μαδαγασκάρης, καταλήγοντας να αντικατοπτρίζει τον τοπικό πολιτισμό μέσα από πρωτόγονους και αφελείς ζωικούς χαρακτήρες. Επίσης, η ωραιοποίηση του ζωολογικού κήπου αποσιωπά τις πραγματικές απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες κρατούνται τα αιχμάλωτα άγρια ​​ζώα.

Η σειρά ταινιών Μαδαγασκάρη συμπληρώνεται από δύο συνέχειες, τα Μαδαγασκάρη 2: Απόδραση στην Αφρική (2008) και Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης (2012), και το Spin-Off Οι Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης (2014). Οι τέσσερις ταινίες μαζί έχουν αποφέρει παγκοσμίως πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από εισπράξεις εισιτηρίων. Η σειρά Μαδαγασκάρη αποτελεί το έβδομο πιο εμπορικό franchise κινουμένων σχεδίων παγκοσμίως, πίσω από τα Εγώ, ο Απαισιότατος, Σρεκ, Η Εποχή των Παγετώνων, Toy StoryΨυχρά κι Ανάποδα και Ο Βασιλιάς των Λιονταριών.



Συνέχειες:

Madagascar: Escape 2 Africa (2008)Madagascar: Escape 2 Africa (2008) 
"Μαδαγασκάρη 2: Απόδραση στην Αφρική"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν το αεροπλάνο τους συντρίβεται στην ηπειρωτική Αφρική, τα τέσσερα θηλαστικά του ζωολογικού κήπου της Νέας Υόρκης συνειδητοποιούν ενθουσιασμένα πως βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο Άλεξ επανενώνεται με τους γονείς του και ανακαλύπτει πως είναι ο Πρίγκιπας των Λιονταριών, ενώ ο Μάρτι νιώθει πως η ατομικότητα του χάνεται μέσα σε ένα κοπάδι από πανομοιότυπες ζέβρες. Η Γκλόρια προσελκύει την προσοχή ενός αρσενικού ιπποπόταμου, αφήνοντας τον Μέλμαν την καμηλοπάρδαλη να προσπαθεί να... (Περισσότερα)


Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης (2012)Madagascar 3: Europe's Most Wanted (2012)
"Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης"
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Άλεξ, ο Μάρτι, ο Μέλμαν και η Γκλόρια προσπαθώντας να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη καταφτάνουν στην Ευρώπη, όπου καταδιώκονται από τη δολοφονική αξιωματικό Ελέγχου Ζώων, την Καπιτέν Σαντέλ ΝτιΜπουά. Αποφασισμένη να αποκτήσει το κεφάλι ενός λιονταριού για να ολοκληρώσει τη συλλογή της με ταριχευμένα κεφάλια ζώων, η ΝτιΜπουά έχει βάλει στο στόχαστρο της τον Άλεξ. Για να ξεφύγουν από την ΝτιΜπουά και να φτάσουν στη Βόρεια Αμερική, οι φίλοι γίνονται μέλη ενός τσίρκου, όπου γνωρίζονται με νέα... (Περισσότερα)


Spin-Off:

Penguins of Madagascar (2014)
"Οι Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Ο Σκίπερ, ο Κοβάλσκι, ο Ρίκο και ο Στρατιώτης, τέσσερις πολυμήχανοι πιγκουίνοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με μια οργάνωση μυστικών πρακτόρων για να σταματήσουν τα σχέδια του κακού δόκτορα Οκτάβιου Μυαλάτη. (92 λεπτά) (Ηλικία: 7+) Περισσότερα...





Μικρού Μήκους:

Merry Madagascar (2009)
"Χριστούγεννα στη Μαδαγασκάρη" 
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν το έλκηθρο του Άι Βασίλη συντρίβεται στο νησί της Μαδαγασκάρης, ο Αλεξ το λιοντάρι, ο Μάρτι η ζέβρα, ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη και η Γκλόρια ο ιπποπόταμος, αναλαμβάνουν να παραδώσουν εκείνοι τα δώρα. (30 λεπτά) (Ηλικία: 3+)