Scoob! (2020)




Scoob! (2020)

Scoob! (2020)

Scoob! (2020)Scoob! (2020)
★★★★★★☆☆☆☆  
Από παιδιά, ο Σκούμπι, ο Σάγκι, ο Φρεντ, η Δάφνη και η Βέλμα διαλεύκαναν μαζί μυστήρια, όμως όταν προσπαθούν να επεκτείνουν την εταιρεία τους, Mystery Inc., και ένας επενδυτής χαρακτηρίζει τον Σάγκι και τον Σκούμπι ως αδύναμους κρίκους της ομάδας, οι δυο τους απομακρύνονται απογοητευμένοι. Τότε βρίσκονται αντιμέτωποι με τον διαβόητο Ντικ Ντάσταρντλι, ο οποίος προσπαθεί να βρει τον τελευταίο απόγονο του σκύλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να ανοίξει την είσοδο στον Άδη που οδηγεί σε έναν αμύθητο θησαυρό. Η ομάδα προσπαθεί να τον σταματήσει, όμως ο θησαυρός που προσπαθεί να πάρει ο Ντάσταρντλι είναι πολύ σημαντικός για εκείνον για να αφήσει οποιονδήποτε να σταθεί εμπόδιο στην αποστολή του. (94 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Τόνι Τσερβόνε
Ηθοποιοί: Γουίλ Φόρτε, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Τζέισον Άιζακς, Τζίνα Ροντρίγκες, Ζακ Έφρον, Αμάντα Σάιφρεντ, Κίρσεϋ Κλέμονς, Κεν Τζανγκ, Τρέισι Μόργκαν


Άλλες φορές ευχάριστα ανάλαφρη και άλλες φορές ενοχλητικά παιδιάστικη, αυτή η κωμωδία μυστηρίου είναι το 1ο κεφάλαιο της σειράς ταινιών της Warner Animation του κοινού κινηματογραφικού σύμπαντος της Hanna-Barbera. Στο Scoob! (2020) εκτός από την κλασική παρέα του Σκούμπι, εμφανίζονται σε οργανικούς ρόλους και αρκετοί χαρακτήρες από άλλες παραγωγές των Γουίλιαμ Χάννα και Τζόζεφ Μπαρμπέρα των δεκαετιών του 1960 και του 1970. Ανάμεσά τους βλέπουμε τον Dick Dastardly και τον Muttley από το Wacky Races (1968), τον Blue Falcon και τον Dynomutt από το Dynomutt, Dog Wonder (1976), και τη Dee Dee Sykes και τον Captain Caveman από το Captain Caveman & the Teen Angels (1977). Επιπλέον υπάρχουν αρκετά διακριτικά νεύματα και σε άλλες γνωστές σειρές του στούντιο όπως The Flintstones (1960), The Yogi Bear Show (1961) και The Perils of Penelope Pitstop (1969).

Κεντρικό θέμα της ιστορίας είναι η αξία της φιλίας, της αφοσίωσης και της συνεργασίας ανθρώπων με διαφορετικές δεξιότητες. Κάποιοι χαρακτήρες επιδεικνύουν ευφυΐα ή ενσυναίσθηση ενώ άλλοι σωματική δύναμη ή συναίσθημα. Οι πέντε ήρωες παραμένουν πιστοί στις κλασικές τους τηλεοπτικές ενσαρκώσεις. Μοναδική διαφορά είναι ο ευχάριστος εκσυγχρονισμός των κοριτσιών της παρέας. Η Βέλμα και η Δάφνη εμφανίζονται πιο δυναμικές, πιο ικανές και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Αν και η φόρμουλα των τηλεοπτικών επεισοδίων διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτη, μια προσπάθεια προσαρμογής του ύφους στη σύγχρονη εποχή αδικεί το εγχείρημα. Υπάρχουν άκομψες εκφράσεις, αγενείς χαρακτηρισμοί και χοντροκομμένα αστεία, ήπιο φλερτ και μια αναφορά στο Tinder. Επιπλέον, αναφέρονται δυσνόητες έννοιες για παιδιά, όπως η τοξική αρρενωπότητα, το σύνδρομο του απατεώνα και η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ταινίας είναι ότι παρεκκλίνει από τη βασική επιδίωξη της σειράς. Επί 50 χρόνια ο κακός, είτε είχε τη μορφή μούμιας, φαντάσματος, μάγισσας ή ζόμπι, στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν άνθρωπο με μία μάσκα. Η τηλεοπτική σειρά υποστήριζε πάντα πως δεν υπάρχει τίποτα υπερφυσικό και οτιδήποτε εμφανίζεται ως τέτοιο είναι απάτη. Αυτό ήταν ένα υποδειγματικό μήνυμα για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε προληπτικές κοινωνίες, όπου οι δεισιδαιμονίες και οι ψευδοεπιστήμες βλάπτουν όχι μόνο αυτούς που τις πιστεύουν αλλά και την πρόοδο του κοινωνικού συνόλου. Η Warner έχει ήδη αναπτύξει εξαιρετικά αυτό το θέμα στο Ο Μικροπόδαρος (2018), όμως ανεξήγητα στο Scoob! διαπράττει ένα σοβαρό πισωγύρισμα.

Υπάρχουν σκηνές έντονης δράσης και ήπιας αγωνίας. Μικρά μα απειλητικά ρομπότ καταδιώκουν δύο πανικόβλητους χαρακτήρες. Ο φύλακας της πύλης του κάτω κόσμου είναι ο Κέρβερος, ένας τεράστιος σκύλος/φάντασμα.