Οικογένεια Γουίλομπι (2020)
Οικογένεια Γουίλομπι (2020)

The Willoughbys (2020)

Οικογένεια Γουίλομπι (2020)The Willoughbys (2020)
"Οικογένεια Γουίλομπι" 
★★★★★★★☆☆  
Ο κύριος και η κυρία Γουίλομπι είναι πολύ εγωκεντρικοί για να αγαπήσουν ή έστω να ταΐσουν τα παιδιά τους. Ο μεγαλύτερος γιος, ο Τιμ, προσπαθεί να κρατήσει μακριά από μπελάδες τα εφευρετικά δίδυμα αδέρφια του, τους Μπάρναμπι, και την ενθουσιώδη Τζέιν, η οποία παρακινούμενη κάποιες φορές από πείνα και άλλες από αγάπη, εξοργίζει τους γονείς τους. Πιστεύοντας πως θα ζήσουν καλύτερα ως ορφανά, τα παιδιά στέλνουν τους γονείς σε ένα επικίνδυνο ταξίδι, και τη φροντίδα τους αναλαμβάνει η Λίντα, μια νταντά χωρίς τυπικά προσόντα μα εμπειρία στο πως είναι να μεγαλώνεις χωρίς αγάπη. (92 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κρις Περν
Ηθοποιοί: Γουίλ Φόρτε, Μάια Ρούντολφ, Αλέσια Κάρα, Τέρι Κρους, Μαρτίν Σορτ, Τζέιν Κρακόφσκι, Ρίκι Τζερβέις


Το Netflix έχοντας ήδη τολμήσει να υιοθετήσει την πρωτοποριακή ισπανική παραγωγή Κλάους (2019) (όταν τα μεγαλύτερα στούντιο την απέρριπταν ως υπερβολικό ρίσκο), με αυτή την αντισυμβατική καναδική οικογενειακή περιπέτεια η εταιρεία video streaming θεμελιώνεται πλέον και ως παραγωγός οικογενειακού animation και διαφοροποιείται από τα καθιερωμένα στούντιο με παραγωγές που επιδεικνύουν τόλμη τόσο στην αισθητική προσέγγιση όσο και στην ίδια την ιστορία.

Η ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της βραβευμένης συγγραφέα Λόις Λόουρι, δεν αγγίζει τα αριστουργηματικά επίπεδα του Κλάους, όμως ξεχωρίζει για το οπτικό της στυλ όπου οι ψηφιακοί χαρακτήρες έχουν αισθητική stop motion και το φόντο θυμίζει σελίδες εικονογραφημένου βιβλίου, αλλά κυρίως για το σπάνιο μήνυμα της προς τα παιδιά που έχουν στερηθεί την εμπειρία μιας αγαπημένης οικογένειας· πως σε κάποια στιγμή της ζωή τους θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια δική τους στοργική και υποστηρικτική οικογένεια με ανθρώπους που θα έχουν επιλέξει οι ίδιοι.

Η ιστορία με κυνικά και σκοτεινά στοιχεία που θυμίζουν τα έργα του Ρόαλντ Νταλ, όπως απάνθρωπους γονείς, συναισθηματική κακοποίηση, παιδιά που επιθυμούν τον θάνατο των γονιών τους, αλλά και τη στερεότυπη, αρνητική απεικόνιση των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, ακούγεται πιο ζοφερή από ότι στ’ αλήθεια είναι. Η τραγική αίσθηση αυτών των στοιχείων εξουδετερώνεται από τα φωτεινά χρώματα της ταινίας, την αισιόδοξη μουσική, το παιδικό χιούμορ και από πολλές θερμές αγκαλιές.

Ο ανεύθυνοι και ασυνείδητοι γονείς Γουίλομπι προσφέρουν στα παιδιά τους τα απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσουν και μια διαρκή υπενθύμιση για το πόσο ανεπιθύμητα τους είναι. Η εμπειρία αυτή αν και δεν εμπόδισε τα αδέρφια να νιώθουν αγάπη το ένα για το άλλο, είχε διαφορετικές συνέπειες στην ψυχολογία τους. Τα δίδυμα Μπάρναμπι, τα οποία μοιράζονται εκτός από το ίδιο όνομα και το ίδιο πουλόβερ έχουν αναπτύξει πανομοιότυπες προσωπικότητες. Ο Τιμ πασχίζει να σταθεί αντάξιος του επιβλητικού παρελθόντος της οικογένειας τους και είναι καχύποπτος, ενώ η Τζέιν, χωρίς ελπίδα να αλλάξουν οι γονείς τους, είναι η πιο ανοιχτή στην ιδέα μιας εναλλακτικής οικογένειας.