Τα Χρονικά των Χριστουγέννων (2018)




Τα Χρονικά των Χριστουγέννων (2018)

Τα Χρονικά των Χριστουγέννων (2018)

  
The Christmas Chronicles (2018)The Christmas Chronicles (2018)
"Τα Χρονικά των Χριστουγέννων
★★★★★★☆☆☆☆
Την πρώτη παραμονή Χριστουγέννων μετά το θάνατο του αγαπημένου πατέρα τους, ο έφηβος Τέντι και η 10χρονη Κέιτ δεν νιώθουν το πνεύμα των γιορτών όπως άλλοτε. Καθώς η νοσοκόμα μητέρα τους καλείται για μια επείγουσα βάρδια, τα αδέλφια καταστρώνουν ένα σχέδιο να βιντεοσκοπήσουν τον Άι Βασίλη. Τα δύο παιδιά ανακαλύπτουν ότι ο Άι Βασίλης υπάρχει στα αλήθεια και καταλήγουν στο έλκηθρο του. Όταν όμως το έλκηθρο πέφτει εξαιτίας τους στους δρόμους του Σικάγο, έχουν λίγες μόνο ώρες στη διάθεσή τους για να βοηθήσουν τον Άι Βασίλη να σώσει τα Χριστούγεννα. (104 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κλέι Κέιτις
Ηθοποιοί: Κερτ Ράσελ, Τζούντα Λιούις, Ντάρμπι Καμπ, Λαμόρν Μόρις, Κίμπερλι Γουίλιαμς-Πέιζλι, Όλιβερ Χάντσον


Ο σκηνοθέτης της ταινίας Angry Birds (2016) Κλέι Κέιτις πραγματοποιεί το ντεμπούτο του σε ταινία ζωντανής δράσης με αυτή την κωμική χριστουγεννιάτικη περιπέτεια δράσης για το Netflix. Αρκετά στοιχεία της ταινίας Τα Χρονικά των Χριστουγέννων (2018) θυμίζουν τηλεοπτική παραγωγή, κυρίως λόγω των αδύναμων ψηφιακών γραφικών και εφέ, αλλά και του σεναρίου που περιλαμβάνει αρκετά περιστατικά γνώριμα από προγενέστερες ταινίες. Αυτό που είναι πρωτοφανές ​​είναι η ευπρόσδεκτα ανατρεπτική απεικόνιση του ο Άι Βασίλη (Saint Nick για την ακρίβεια) τον οποίο ερμηνεύει απολαυστικά ο Κερτ Ράσελ.

Η ιστορία καθώς περιστρέφεται γύρω από τον μύθο του Άι Βασίλη έχει όλα τα αναμενόμενα γιορτινά στοιχεία, όπως ξωτικά, ταράνδους, δώρα, το εργαστήριο παιχνιδιών στο Βόρειο Πόλο, χριστουγεννιάτικη μουσική, χρώματα και διακόσμηση. Όμως πίσω από τα εύθυμα στοιχεία, τα βαθύτερα θέματα προσεγγίζουν την απώλεια ενός γονέα και τις ψυχολογικές και πρακτικές προεκτάσεις που αυτή μπορεί να έχει στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η πλοκή κατά την οποία παιδιά με ελάχιστη ενήλικη επίβλεψη ζουν περιπέτειες στους κρύους δρόμους του Σικάγο, φέρει αρκετές ομοιότητες με παλαιότερες ταινίες του παραγωγού Κρις Κολόμπους, όπως Οι Περιπέτειες μιας Μπέιμπι Σίτερ (1987) και Μόνος στο Σπίτι (1990). Τα περιπετειώδη στοιχεία περιλαμβάνουν πτήσεις με έλκηθρο, καταδιώξεις αυτοκινήτων, τη σύλληψη και φυλάκιση του Άι Βασίλη, μια αναμέτρηση με κακοποιούς, και την πιο μαγική κατάδυση της Κέιτ στον απύθμενο σάκο του Άι Βασίλη και την επίσκεψή της στο εργαστήριο του.

Η βία είναι ως επί το πλείστον κωμική και περιλαμβάνει σωματική πάλη, θυμωμένους χαρακτήρες και χαριτωμένα αλλά ενίοτε απειλητικά ξωτικά. Υπάρχουν σκηνές με ζώα σε αιχμαλωσία, ενώ η υφασμάτινη στολή του Άι Βασίλη έχει αντικατασταθεί από μία δερμάτινη με γούνινες λεπτομέρειες. Σε μια εποχή όπου είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η παραγωγή γούνας και δέρματος εκτός από το να προκαλεί πόνο και θάνατο σε εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο συμβάλλει και στην αλλαγή του κλίματος, στη ρύπανση και στη μόλυνση του νερού, θα περίμενε κανείς ότι ο Άι Βασίλης θα είχε αναπτύξει ένα υψηλότερο επίπεδο ευαισθησίας για όλες τις μορφές ζωής και το περιβάλλον. 


Συνέχεια:

The Christmas Chronicles 2 (2020)
The Christmas Chronicles: Part Two (2020)
"Τα Χρονικά των Χριστουγέννων 2
★★★★★★☆☆☆☆
Η 13χρονη Κέιτ Πιρς είναι απογοητευμένη από τη νέα σχέση της χήρας μητέρας της με τον επίσης χήρο Μπομπ, αλλά και από το γεγονός ότι περνάνε όλοι μαζί τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Μεξικό. Όταν προσπαθεί να επιστρέψει κρυφά στη Βοστώνη, την ακολουθεί ο νεαρός γιος του Μπομπ, ο Τζακ, όμως σύντομα οι δύο τους μεταφέρονται αναπάντεχα στον Βόρειο Πόλο. Αν και η Κέιτ υποθέτει αρχικά πως ο Άι Βασίλης ήταν αυτός που τους μετέφερε, στ’ αλήθεια αυτό ήταν μέρος του σχεδίου του μυστηριώδη και ταραχοποιού... (Περισσότερα)