Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων (2018)Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων (2018)

Early Man (2018)
  
Early Man (2018) 
"Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων" 
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν άνθρωποι των σπηλαίων ανακαλύπτουν ένα καυτό σφαιρικό κομμάτι ενός αστεροειδούς το κλωτσούν και εφευρίσκουν το ποδόσφαιρο. Χρόνια αργότερα, στη Λίθινη Εποχή, οι απόγονοί τους ζουν μέσα στην εύφορη κοιλάδα που έχει αναπτυχθεί στον κρατήρα που δημιούργησε η πρόσκρουση του αστεροειδούς, έχοντας πια ξεχάσει το παιχνίδι. Όμως όταν εισβολείς της Εποχής του Χαλκού εκδιώχνουν τη φυλή από την κοιλάδα, οι άνθρωποι της Εποχής της Πέτρας προσπαθούν να πάρουν πίσω το σπίτι τους προκαλώντας την ποδοσφαιρόφιλη πόλη του Χαλκού σε μια αθλητική αναμέτρηση. (87 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Νικ Παρκ
Ηθοποιοί: Έντι Ρέντμεϊν, Τομ Χίντλστον, Μέισι Γουίλιαμς, Τίμοθι Σπολ


Η 7η κινηματογραφική παραγωγή του Βρετανικού στούντιο Aardman Animations σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Νικ Παρκ μετά το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο (2005).

Το καλοφτιαγμένο χειροποίητο claymation (Stop Motion Animation με τη χρήση πλαστελίνης), η καλοπροαίρετη διάθεση και το έξυπνο χιούμορ διατηρούν το ύφος των προηγούμενων παραγωγών του στούντιο, όπως Γουάλας και Γκρόμιτ, Οι Κότες Το ‘Σκασαν (2000) και Σον Το Πρόβατο: Η Ταινία (2015). Όμως η πλοκή είναι ιδιαίτερα απλοϊκή και προβλέψιμη και η σωματική κωμωδία υπερβολικά συχνή. Παρομοίως οι χαρακτήρες, ερμηνευμένοι από ένα διάσημο και ταλαντούχο βρετανικό cast, είναι συμπαθητικοί αλλά στερούνται πρωτοτυπίας.

Κεντρικός ήρωας είναι ο ενθουσιώδης άνθρωπος των σπηλαίων Νταγκ, ο οποίος έχει μεγαλεπήβολες προσδοκίες για την περιορισμένης αντίληψης πρωτόγονη φυλή του, αρχηγός της οποίας είναι ο προστατευτικός και υπομονετικός Μπόμπναρ. Στον αντίποδα του πατρικού Μπόμπναρ βρίσκεται ο τύραννος της Πόλης του Χαλκού, ο φιλοχρήματος Νουθ, του οποίου οι “παλαιολιθικές” ιδέες εμποδίζουν μια νεαρή κάτοικο της πόλης, την ικανή και έξυπνη Γκούνα, από το να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Η ιστορία επικεντρώνεται στο ποδόσφαιρο και παρουσιάζει πολλά από τα στοιχεία που αλλοιώνουν το παιχνίδι, όπως τα στοιχήματα, τα οικονομικά οφέλη και η ανεντιμότητα ορισμένων παιχτών, διαιτητών και ιδιοκτητών ομάδων. Η ιστορία επισημαίνει την αξία της ηθικής ακεραιότητας, της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι και της δίκαιης νίκης, δίνει έμφαση στην ομαδικότητα και μεταφέρει ένα μήνυμα κατά των διακρίσεων φύλου και φυλής. Επιπλέον προτείνεται πως η ιστορική ταυτότητα πρέπει να εμπνέει, αλλά να μην καθορίζει τη σύγχρονη ταυτότητα.

Εκτός από δύο ήπια αγωνιώδεις σκηνές όπου προσφιλείς χαρακτήρες κινδυνεύουν να ανακαλυφθούν κάπου όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, τα συχνά βίαια στοιχεία είναι αρκετά κωμικά ώστε να μην ανησυχήσουν τα νεαρά παιδιά.