Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων (2018)
"Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων"
Σκηνοθεσία: Νικ Παρκ
Η 7η κινηματογραφική παραγωγή του Βρετανικού στούντιο Aardman Animations σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Νικ Παρκ μετά το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο (2005).
Το καλοφτιαγμένο χειροποίητο claymation (Stop Motion Animation με τη χρήση πλαστελίνης), η καλοπροαίρετη διάθεση και το έξυπνο χιούμορ διατηρούν το ύφος των προηγούμενων παραγωγών του στούντιο, όπως Γουάλας και Γκρόμιτ, Οι Κότες Το ‘Σκασαν (2000) και Σον Το Πρόβατο: Η Ταινία (2015). Όμως, η πλοκή είναι ιδιαίτερα απλοϊκή και προβλέψιμη και η σωματική κωμωδία υπερβολικά συχνή. Παρομοίως, οι χαρακτήρες, ερμηνευμένοι από ένα εντυπωσιακά διάσημο και ταλαντούχο βρετανικό cast, είναι συμπαθητικοί, αλλά στερούνται πρωτοτυπίας.
Κεντρικός ήρωας είναι ο ενθουσιώδης άνθρωπος των σπηλαίων Νταγκ. Ο Νταγκ έχει μεγαλεπήβολες προσδοκίες για την περιορισμένης αντίληψης πρωτόγονη φυλή του, αρχηγός της οποίας είναι ο προστατευτικός και υπομονετικός Μπόμπναρ. Στον αντίποδα του πατρικού Μπόμπναρ βρίσκεται ο τύραννος της Πόλης του Χαλκού, ο φιλοχρήματος Νουθ. Οι “παλαιολιθικές” ιδέες του Νουθ εμποδίζουν μια νεαρή κάτοικο της πόλης, την ικανή και έξυπνη Γκούνα, από το να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
Η ταινία επικεντρώνεται στο ποδόσφαιρο και παρουσιάζει πολλά από τα στοιχεία που αλλοιώνουν το παιχνίδι, όπως τα στοιχήματα, τα οικονομικά οφέλη και την ανεντιμότητα ορισμένων παιχτών, διαιτητών και ιδιοκτητών ομάδων. Η ιστορία επισημαίνει την αξία της ηθικής ακεραιότητας, της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι και της δίκαιης νίκης. Επιπλέον, δίνει έμφαση στην ομαδικότητα και μεταφέρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων φύλου και φυλής. Ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα είναι πως η ιστορική ταυτότητα πρέπει να εμπνέει, αλλά να μην καθορίζει τη σύγχρονη ταυτότητα.
Εκτός από δύο ήπια αγωνιώδεις σκηνές, κατά τις οποίες προσφιλείς χαρακτήρες κινδυνεύουν να ανακαλυφθούν κάπου όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, τα συχνά βίαια στοιχεία είναι αρκετά κωμικά ώστε να μην ανησυχήσουν τα νεαρά παιδιά.