Ταρζάν (1999)Ταρζάν (1999)

Ταρζάν (1999)


   
Ταρζάν (1999)Tarzan (1999)
"Ταρζάν" 
★★★★★★★☆☆☆
Μετά από ένα ναυάγιο, στα τέλη του 19ου αιώνα, ένα ζευγάρι καταφέρνει να βγει στις ανεξερεύνητες ακτές της Αφρικής μαζί με το μωρό τους. Όταν μια λεοπάρδαλη σκοτώνει το ζευγάρι, αλλά και το μωρό της θηλυκής γορίλα Κάλα, η προστατευτική Κάλα βρίσκει το ανθρώπινο μωρό και αποφασίζει να το μεγαλώσει σαν δικό της. Όταν χρόνια αργότερα μια βρετανική αποστολή εισέρχεται στη ζούγκλα, ο Ταρζάν συναντά τη Τζέιν και καλείται να επιλέξει αν θα παραμείνει στη ζούγκλα ανάμεσα στην οικογένεια που μεγάλωσε ή αν θα αναζητήσει μια νέα ζωή στην ανθρώπινη κοινωνία, δίπλα στην αγαπημένη του Τζέιν. (88 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κέβιν Λίμα, Κρις Μπακ
Ηθοποιοί: Τόνι Γκόλντγουϊν, Μίνι Ντράιβερ, Γκλεν Κλόουζ, Ρόουζι Ο'Ντόνελ, Άλεξ Ντ. Λινζ, Μπράιαν Μπλεσντ, Νάιτζελ Χόθορν, Λανς Χένριξεν, Γουέιν Νάιτ


Η 37η ταινία της Disney Animation, και τελευταία της Εποχής της Αναγέννησης του στούντιο, είναι μία μουσική περιπέτεια με κωμικά και ρομαντικά στοιχεία, η οποία βασίστηκε στο έργο του Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ, Ο Ταρζάν των Πιθήκων, του 1912. Η ιστορία με κύρια θέματα την αποδοχή της διαφορετικότητας και την οικογένεια, παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών.

Αν και το βαθύ, γεμάτο υφές φόντο της άγριας φύσης είναι ψηφιακό, μοιάζει με χειροποίητο χάρη στην επαναστατική τεχνική Deep Canvas, η οποία αναγνωρίστηκε το 2003 με το Ειδικό Όσκαρ Τεχνικού Επιτεύγματος. Ο σχεδιασμός και η κίνηση των χαρακτήρων είναι στοιχεία ιδιαίτερα μελετημένα και οι σκηνές δράσης εντυπωσιακές.

O Μαρκ Μανσίνα δημιούργησε τις περιπετειώδεις ορχηστρικές συνθέσεις και συνεργάστηκε με τον Φιλ Κόλινς, ο οποίος συνέθεσε τα τραγούδια. Κατακτώντας το Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού με “You’ll Be In My Heart”, ο Ταρζάν έγινε η τελευταία ταινία της Disney Animation που κέρδισε βραβείο της Ακαδημίας, μέχρι το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Ψυχρά κι Ανάποδα (2013).

Η ευγενική Κάλα υιοθετεί τον Ταρζάν παρά τις αντιδράσεις της ομάδας της, μεγαλώνει με στοργή το παιδί και το ενθαρρύνει. Ο Ταρζάν με την αποφασιστικότητα και την ανθρώπινη ευφυΐα του εξελίσσεται σε ένα ενεργό και τελικά αποδεκτό μέλος της κοινωνίας των ζώων. Γενναίος, μετριόφρων και έντιμος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, επιδεικνύει δίψα για γνώση, διακινδυνεύει τη ζωή του για την οικογένεια και τους φίλους του και είναι πρόθυμος να σώσει ακόμα και τους εχθρούς του.

Η Τζέιν μια αντισυμβατική, ευγενική και έξυπνη επιστήμονας και καλλιτέχνης, αρχικά δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στους κινδύνους της ζούγκλας, όμως χάρη στις ικανότητές και την επινοητικότητα της προσαρμόζεται γρήγορα στο νέο περιβάλλον.

Πέραν των εκτός οθόνης θανάτους της μητέρας και του πατέρα του Ταρζάν και του μωρού της Κάλα, σκοτώνονται επίσης ένας ακόμα συμπαθητικός χαρακτήρας και ένας κακοποιός. Βίαιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν όπλα και επιτίθενται στους γορίλες με σκοπό να τους αιχμαλωτίσουν και να τους πουλήσουν στην Ευρώπη.