Γκρέμλινς (1984)



Γκρέμλινς (1984)

Γκρέμλινς (1984)


Gremlins (1984)
"Γκρέμλινς"
★★★★★★★☆☆☆
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο Ράνταλ Πέλτζερ επισκέπτεται ένα κατάστημα με αντίκες στην Chinatown, προσπαθώντας να πουλήσει μία από τις αποτυχημένες εφευρέσεις του. Από εκεί, προμηθεύεται απερίσκεπτα ένα ασυνήθιστο δώρο για τον γιο του, ένα μυστηριώδες πλάσμα Μάνγκουαϊ. Το Μάνγκουαϊ δεν πρέπει να εκτεθεί σε δυνατό φως, δεν πρέπει βραχεί και δεν πρέπει ποτέ να φάει μετά τα μεσάνυχτα. Όταν οι κανόνες παραβιάζονται, στη μικρή πόλη του Κίνστον Φολς εξαπολύεται μία ορδή ξέφρενων τεράτων με καταστροφικές τάσεις και δολοφονικές διαθέσεις. (106 λεπτά) (Ηλικία: 12+) 
Σκηνοθεσία: Τζο Ντάντε
Ηθοποιοί: Ζακ Γκάλιγκαν, Φίμπι Κέιτς, Χόιτ Άξτον, Φράνσις Λι ΜακΚέιν, Κόρεϊ Φέλντμαν, Τζον Γκλόβερ

Το Γκρέμλινς (1984) είναι μια cult κωμική περιπέτεια τρόμου σε παραγωγή Στίβεν Σπίλμπεργκ, σκηνοθεσία Τζο Ντάντε και σενάριο Κρις Κολόμπους. Η ταινία αντιπαραβάλλει τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, τις κωμικές ερμηνείες και τα παιδιάστικα αστεία με τρομακτικά, βίαια και αγωνιώδη στοιχεία. Αν και θεωρείται οικογενειακή παραγωγή, τόσο τα υψηλά επίπεδα βίας όσο και η μαύρη κωμωδία, η σατιρική διάθεση του Δυτικού πολιτισμού και οι άφθονες κινηματογραφικές αναφορές, καθιστούν την διασκεδαστική ταινία κατάλληλη για μεγαλύτερα παιδιά.

Όταν ο κ. Γουίνγκ, ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης της αντικερί, αρνείται κατηγορηματικά να πουλήσει το Μάνγκουαϊ στον Ράνταλ. Ωστόσο, εκείνος το αγοράζει από τον νεαρό εγγονό του καταστηματάρχη. Τότε ονομάζει το πλάσμα Γκίζμο και το δωρίζει στον γιο του, τον Μπίλι. Όταν ο Γκίζμο βρέχεται κατά λάθος με νερό παράγει πέντε ακόμα Μάνγκουαϊ, τα οποία του μοιάζουν στην χαριτωμένη εμφάνιση, όχι όμως και στη φιλική προσωπικότητα. Σύντομα, τα άτακτα θηρία ξεγελούν τον Μπίλι να τα ταΐσει μετά τα μεσάνυχτα. Την επόμενη μέρα τα πέντε Μάνγκουαϊ αναδύονται μέσα από τα κουκούλια τους ως αποκρουστικά Γκρέμλινς. Όταν ο δαιμονικός αρχηγός τους βρέχεται, δημιουργεί εκατοντάδες ακόμα τέρατα που καταστρέφουν με μανία την πόλη και σκοτώνουν αρκετούς από τους κατοίκους της.

Ο Μπίλι είναι ένα ευγενικό αγόρι που στηρίζει την οικογένειά του και αναλαμβάνει μαζί με τη δραστήρια συνάδελφό του, την Κέιτ, να κατατροπώσουν την απειλή. Ο Ράνταλ είναι καλοπροαίρετος μα επιπόλαιος, ενώ η γεμάτη κατανόηση σύζυγός του, η Λιν, είναι μια στοργική μητέρα και θαρραλέα γυναίκα. Στην πόλη υπάρχουν αρκετοί στερεοτυπικοί χαρακτήρες, όπως ο ξενοφοβικός, αλκοολικός βετεράνος του πολέμου, η άπληστη και σκληρή πλούσια χήρα, ο προσβλητικός και φιλόδοξος νεαρός τεχνοκράτης, ο αναποτελεσματικός σερίφης και ο δειλός βοηθός του.

Μεταξύ των τρομακτικών στοιχείων της, η ταινία περιλαμβάνει πολλές έξαφνες εμφανίσεις και επιθέσεις. Αρκετά Γκρέμλινς σκοτώνονται με αηδιαστικούς τρόπους, όπως μέσα σε ένα μπλέντερ και σε έναν φούρνο μικροκυμάτων, ενώ ένα από αυτά λιώνει αργά με έντονη γραφική απεικόνιση. Επιπλέον, ανησυχητικό περιεχόμενο έχει η τραυματική ιστορία που αφηγείται η Κέιτ σχετικά με τον θάνατο του πατέρα της, η οποία περιέχει ιδιαίτερα δυσάρεστες λεπτομέρειες.



Επόμενη Ταινία:

Gremlins 2 (1990) 
"Γκρέμλινς 2: Η Νέα Γενιά" 
★★★★★★☆☆☆☆
Τα Γκρέμλινς επιστρέφουν και καταλαμβάνουν έναν ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης. (106 λεπτά) (Ηλικία: 13+)