Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (2008)
Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (2008)

Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (2008)
   
Journey to the Center of the Earth (2008)
Journey to the Center of the Earth (2008)
"Ταξίδι στο Κέντρο της Γης" 
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο έφηβος ανιψιός του, ο Σον, έρχεται να περάσει δέκα μέρες κοντά του, ο επιστήμονας Τρέβορ Άντερσον ανακαλύπτει κάποια στοιχεία σχετικά με τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αδερφού του, του Μαξ, τα οποία τους οδηγούν στην Ισλανδία. Εκεί, με τη βοήθεια της οδηγού βουνού Χάνα, ο Τρέβορ και ο Σον ακολουθούν τα βήματα του Μαξ. Όταν παγιδεύονται σε μια σπηλιά, οι τρεις τους καταλήγουν στα βάθη της Γης, όπου συναντούν πρωτόγνωρους κόσμους και εντυπωσιακά πλάσματα. Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, οι εξερευνητές πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στην επιφάνεια. (93 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Έρικ Μπρέβιγκ
Ηθοποιοί: Μπρένταν Φρέιζερ, Τζος Χάτσερσον, Ανίτα Μπρίεμ, Σεθ Μέγιερς, Τζέιν Γουίλερ, Φρανκ Φοντέιν


Αυτή η διασκεδαστική, ανάλαφρη και οπτικά καθηλωτική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που αποτελεί προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν, είναι μια κατεξοχήν οικογενειακή ταινία που απευθύνεται πρωτίστως στα παιδιά. Το σενάριο απομακρύνεται από το πρωτότυπο έργο, καθώς επικεντρώνεται σε νέους, σύγχρονους χαρακτήρες, οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι το μυθιστόρημα του Βερν δεν ήταν απλώς μια φανταστική ιστορία, αλλά εξιστόρηση πραγματικών γεγονότων. Οι νέοι εξερευνητές χρησιμοποιούν το βιβλίο ως οδηγό τους στον υπόγειο κόσμο, ακολουθώντας τα βήματα των αρχικών χαρακτήρων του, του καθηγητή Λίντενμπροκ, του ανιψιού του, Άξελ, και του Ισλανδού οδηγού τους, του Χανς.

Εκτός από την εισαγωγή της νέας τριάδας ηρώων και τη μεταφορά της πλοκής στον 21ο αιώνα, η ταινία παραμένει πιστή στο πνεύμα, το συναίσθημα και την αίσθηση περιπέτειας της αρχικής ιστορίας, ενώ επίσης διατηρεί την επιστήμη, τις περιοχές, τα πλάσματα και τα θέματα της.

Αν και η πλοκή οδηγείται συχνά από απίστευτες συμπτώσεις και λαμβάνει καλλιτεχνικές ελευθερίες που οδηγούν σε μη ρεαλιστικά και πρακτικά αδύνατα φαινόμενα και περιστατικά, η όλη παραγωγή έχει μια τόσο παιδική, ευφάνταστη και περιπετειώδη διάθεση που γρήγορα ο θεατής συνειδητοποιεί πως για να απολαύσει την ταινία θα πρέπει να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια εκλογίκευσης. 

Το Ταξίδι στο Κέντρο της Γης ήταν η πρώτη live-action ταινία μεγάλου μήκους που κυκλοφόρησε ποτέ σε τρισδιάστατη μορφή και περιέχει εντυπωσιακά οπτικά και ειδικά εφέ που δημιουργούν μια αίσθηση δέους αλλά και ήπια αγωνία. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Έρικ Μπρέβιγκ, ο οποίος είχε ήδη διακριθεί ως Υπεύθυνος Οπτικών Εφέ με δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ για τις ταινίες Χουκ (1991) και Περλ Χάρμπορ (2001).

Αν και ο σπηλαιώδης κόσμος είναι γεμάτος φυσικούς κινδύνους και επικίνδυνα πλάσματα, όπως σαρκοφάγα φυτά, γιγαντιαία ιπτάμενα πιράνχας και έναν επιθετικό, υπερμεγέθη T-Rex, οι ήρωες είναι αρκετά ικανοί, έξυπνοι, επινοητικοί και τυχεροί για να επιβιώσουν αβλαβείς, προσφέροντας σιγουριά στους μικρότερους θεατές. 


Συνέχεια:

"Ταξίδι 2: Το Μυστηριώδες Νησί" 
★★★★★★★☆☆☆
Τέσσερα χρόνια μετά το ταξίδι του στο κέντρο της γης, ο έφηβος Σον Άντερσον λαμβάνει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που πιστεύει ότι στάλθηκε από τον εξαφανισμένο παππού του. Ο πατριός του, ο Χανκ, τον βοηθά να αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα που τους οδηγεί στην ανακάλυψη των συντεταγμένων του Μυστηριώδους Νησιού. Με την ελπίδα ότι το ταξίδι θα τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, ο Χανκ συνοδεύει τον Σον στο Παλάου, όπου προσλαμβάνει τον ξεναγό Γκαμπάτο και την κόρη του Καϊλάνι για να τους... (Περισσότερα)