Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (1993)Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (1993)

The Nightmare Before Christmas (1993)


  
Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (1993)The Nightmare Before Christmas (1993)
"Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης" 
★★★★★★★★☆☆
Ο Τζακ, ο πολυαγαπημένος ηγέτης των τρομακτικών κατοίκων πόλης του Χαλοουίν, παρά τα φυσικά του ταλέντα, την επιτυχία της γιορτής του και τον αμέριστο θαυμασμό των συμπολιτών του, έχει κουραστεί από την ίδια ρουτίνα κάθε χρόνο και επιθυμεί κάτι διαφορετικό. Όταν ανακαλύπτει τυχαία την πόλη των Χριστουγέννων, συνεπαρμένος από τη χαρά και τη ζεστασιά της άγνωστης γιορτής επιστρέφει στην πόλη του και προτρέπει τους συμπολίτες του να αναλάβουν αυτοί φέτος τα Χριστούγεννα. Μοναδική φωνή της λογικής είναι η Σάλι, μια στοργική κούκλα που προσπαθεί να αλλάξει γνώμη στον Τζακ. (76 λεπτά) (Ηλικία: 8+) 
Σκηνοθεσία: Χένρι Σέλικ
Ηθοποιοί: Κρις Σαράντον, Κάθριν Ο’ Χάρα, Ντάνι Έλφμαν, Γουίλιαμ Χίκι


Αυτό το πρωτότυπο stop motion μιούζικαλ φαντασίας σε σκηνοθεσία του Χένρι Σέλικ αποτελεί ένα μοναδικό υβρίδιο Χριστουγεννιάτικης-Χαλοουίν ταινίας, η οποία είχε θέσει τους θαυμαστές της σε μία αντιπαράθεση που διήρκεσε χρόνια, αναφορικά με το σε ποια γιορτή από τις δύο εμπίπτει, μέχρι που ο σκηνοθέτης της ανακοίνωσε πως η απάντηση είναι το Χαλοουίν. Ωστόσο, η ταινία έχει εξελιχθεί σε χριστουγεννιάτικη παράδοση και σε πολλές χώρες επανακυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες κάθε Χριστούγεννα. Στούντιο παραγωγής της ταινίας ήταν η Disney, η οποία τελικά επέλεξε να την κυκλοφορήσει μέσα από τη θυγατρική της, την Touchstone Pictures, καθώς τα στελέχη της εταιρείας έκριναν πως το περιεχόμενο της ήταν “υπερβολικά σκοτεινό και τρομακτικό για παιδιά” για να φέρει την υπογραφή της Disney.

Πράγματι, υπάρχουν πολλά μακάβρια οπτικά στοιχεία, όμως κατά βάθος πρόκειται για μια γλυκιά και αστεία ιστορία για την επιθυμία της προσωπικής πληρότητας, η οποία ζωντανεύει μέσα από μια αριστοτεχνική εκτέλεση και τη μαγευτική μουσική επένδυση και τα τραγούδια του Ντάνι Έλφμαν. Πίσω την παραγωγή βρίσκεται ο Τιμ Μπάρτον, και η ίδια η ιστορία βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα που έγραψε ο ίδιος το 1982, το οποίο εμπνεύστηκε όταν είδε να αλλάζουν τη βιτρίνα ενός καταστήματος αντικαθιστώντας τον τρομακτικό στολισμό του Χαλοουίν με λαμπερά Χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Ο Τζακ, αν και μπορεί να γίνει πιο τρομακτικός από οποιονδήποτε, στην πραγματικότητα είναι ένας καλός και αφοσιωμένος ηγέτης και παρόλο που η επιπολαιότητά του παραλίγο να καταστρέψει τα Χριστούγεννα, ο απώτερος σκοπός του ήταν ευγενικός καθώς προσπάθησε ένα μοιραστεί με τους συμπολίτες τους τη ζεστασιά των Χριστουγέννων και να χαρίσει με τα ιδιαίτερα δώρα τους χαρά στα παιδιά. Η ποιότητα του χαρακτήρα του γίνεται εμφανής όταν αναγνωρίζει τα λάθη του και προσπαθεί να τα διορθώσει.

Παρά την τερατόμορφη εμφάνιση τους, οι κάτοικοι της πόλης του Χαλοουίν είναι αστείοι και απολαμβάνουν να φοβίζουν τους ανθρώπους ως μέρος των εορτασμών χωρίς κακές προθέσεις. Όμως ένας χαρακτήρας, ο Ούγκι Μπούγκι, είναι πραγματικά κακός και πιθανόν να φοβίσει τα μικρότερα παιδιά.