Σπίριτ: Ο Ατίθασος (2021)




Σπίριτ: Ο Ατίθασος (2021)


Spirit Untamed (2021)
"Σπίριτ: Ο Ατίθασος"
★★★★★★★☆☆☆
Στις αρχές του 1900, στη μικρή πόλη Μιραδέρο της Άγριας Δύσης, η Μιλάγκρο εντυπωσιάζει το κοινό με τα ακροβατικά της, αλλά πέφτει από το άλογό της και τραυματίζεται θανάσιμα. Χρόνια αργότερα μετά από το δυστύχημα, η κόρη της, Λάκι, ζει σε μια μεγάλη πόλη με τη θεία της, Κόρα, και τον παππού της. Η Λάκι και η Κόρα ταξιδεύουν πίσω στο Μιραδέρο για να περάσουν το καλοκαίρι με τον πατέρα της Λάκι. Εκεί, το κορίτσι γνωρίζει ένα άγριο μάστανγκ, τον Σπίριτ. Με τη βοήθεια των νέων της φίλων, Άμπιγκεϊλ και Πρου, η Λάκι επιχειρεί να σώσει τον Σπίριτ και το κοπάδι του από αδίστακτους αλογοκλέφτες. (85 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Έλειν Μπόγκαν
Ηθοποιοί: Ισαβέλα Μονέρ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Μαρσάι Μάρτιν, Μακένα Γκρέις, Τζούλιαν Μουρ, Γουόλτον Γκόγκινς, Έιζα Γκονσάλες, Αντρέ Μπράουερ


Tο Σπίριτ: Ο Ατίθασος αποτελεί τη δεύτερη κινηματογραφική κυκλοφορία του franchise Spirit της DreamWorks Animation, λειτουργώντας τόσο ως spin-off όσο και ως αυτόνομο sequel της υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Σπίριτ: Το Άγριο Άλογο (2002). Αντλώντας έμπνευση από τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στην τηλεοπτική σειρά του Netflix “Spirit Riding Free”, αυτό το οικογενειακό Γουέστερν μεταφέρει με χάρη την κληρονομιά της αρχικής ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα αιχμαλωτίζει μια νέα γενιά κοινού με τον μαγευτικό κόσμο της άγριας δύσης.

Η νέα CGI περιπέτεια μεταφέρει ουσιαστικά μηνύματα για τους μικρούς θεατές. Η ταινία τονίζει την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, του θάρρους, της αποφασιστικότητας και της υπεράσπισης του σωστού, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες. Επίσης, απεικονίζει δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες διαφορετικών φυλών, οι οποίοι επιδεικνύουν αποδοχή, ομαδική εργασία, αφοσίωση και ανεξαρτησία, παρέχοντας θετικά πρότυπα για τα παιδιά.

Το animation της ταινίας, αν και στερείται των καλλιτεχνικών στοιχείων της υβριδικής προηγούμενης, είναι όμορφο, ειδικά όταν παρουσιάζει τα συναρπαστικά τοπία της άγριας δύσης. Η ιστορία επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ χιούμορ, δράσης και συναισθηματικών στιγμών, καθώς διερευνά σημαντικά θέματα, όπως αυτά της φιλίας, των οικογενειακών δεσμών, της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των ζώων. Τα θέματα αυτά παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν βασικά μαθήματα ζωής με τα παιδιά τους.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Σπίριτ: Ο Ατίθασος περιέχει κάποιες ήπιες ακολουθίες κινδύνου και δράσης. Οι περισσότερες αφορούν αλογοκλέφτες που κυνηγούν τα άγρια ​​μάστανγκ, αλλά και απειλούν τα τρία κορίτσια. Επίσης, η ιστορία ξεκινά με τον εκτός οθόνης θάνατο της μητέρας της Λάκι, και αργότερα αποτυπώνει με ευαισθησία τις επιπτώσεις του στην οικογένειά της. Ωστόσο, η ταινία παραμένει  ανάλαφρη και κατάλληλη για τα περισσότερα παιδιά, χωρίς σημαντική βία ή γραφικό περιεχόμενο.