Super Mario Bros: Η Ταινία (2023)


Super Mario Bros: Η Ταινία (2023)

Super Mario Bros: Η Ταινία (2023)

The Super Mario Bros. Movie (2023)
The Super Mario Bros. Movie (2023)
"Super Mario Bros: Η Ταινία"
★★★★★★★★☆☆
Τα αδέρφια Μάριο και Λουίτζι ξεκινούν μια επιχείρηση υδραυλικών στο Μπρούκλιν. Καθώς προσπαθούν να επιδιορθώσουν μια υπόγεια διαρροή, ένας μυστηριώδης σωλήνας τους τραβά και τους μεταφέρει σε έναν μαγικό κόσμο, όπου και χωρίζονται. Ο Μάριο καταλήγει στο Βασίλειο των Μανιταριών. Εκεί, συναντά τον Τόουντ που τον οδηγεί στην Πριγκίπισσα Πιτς. Ο Λουίτζι προσγειώνεται στα Σκοτεινά Εδάφη, που διοικούνται από τον σατανικό βασιλιά των Κούπα, Μπάουζερ. Ο Μπάουζερ επιδιώκει να παντρευτεί την Πιτς και σχεδιάζει να καταστρέψει το βασίλειό της αν εκείνη αρνηθεί. (92 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Άαρον Χόρβαθ, Μάικλ Τζελένικ
Ηθοποιοί: Κρις Πρατ, Τσάρλι Ντέι, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Τζακ Μπλακ, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Σεθ Ρόγκεν, Φρεντ Άρμισεν


Το Super Mario Bros: Η Ταινία, η “ιστορία προέλευσης” των Μάριο και Λουίτζι, παράχθηκε από τον δημιουργό της κλασικής σειράς video-game “Mario”, Σιγκέρου Μιγιαμότο, και τον ιδρυτή της Illumination, Κρις Μελεντάντρι. Η ταινία, σε σκηνοθεσία των Άαρον Χόρβαθ και Μάικλ Τζελένικ, αποτυπώνει με επιτυχία την ουσία των αγαπημένων παιχνιδιών της Nintendo με την πιστή προσαρμογή της, τις αμέτρητες αναφορές στα παιχνίδια, το γνώριμο soundtrack και τα εκπληκτικά της γραφικά. 

Η απολαυστική και γεμάτη δράση κωμωδία αποτίει ουσιαστικά φόρο τιμής στα 30 και πλέον χρόνια της ιστορίας του franchise. Με τον παιχνιδιάρικο, γεμάτο δράση και πληθωρικό τόνο της καταφέρνει να συναρπάσει πολλές γενιές θαυμαστών.

Η ταινία ακολουθεί πολύ στενά τις ιστορίες των παιχνιδιών, με μία ουσιαστική διαφορά. Οι σκηνοθέτες και ο σεναριογράφος Μάθιου Φόγκελ ανέστρεψαν τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Η Πριγκίπισσα Πιτς μετατρέπεται σε μία επιδέξια και ικανή πολεμίστρια-ηγεμόνα που προστατεύει το βασίλειό της από τον Μπάουζερ και βοηθά τον Μάριο να σώσει έναν απαχθέντα Λουίτζι. 

Ομολογουμένως, η πλοκή θα μπορούσε να ήταν πιο ουσιώδης και ευρηματική. Ωστόσο, προσφέρει μια ευχάριστη ιστορία με ανατροπές και εύστοχο καθαρό χιούμορ που θα εκτιμηθεί τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες. Τα θετικά μηνύματα περιλαμβάνουν την αξία της επιμονής, της ομαδικής εργασίας και του θάρρους. Οι χαρακτήρες επιδεικνύουν μεγάλη αποφασιστικότητα για να επιτύχουν τους στόχους τους και να σώσουν ο ένας τον άλλο. Επίσης, ο στενός αδελφικός δεσμός μεταξύ του Μάριο και του Λουίτζι είναι μία από τις πιο δυνατές και ευχάριστες πτυχές της πλοκής.  

Η ταινία βασίζεται κυρίως στη δράση και το χιούμορ, όμως περιέχει και κάποια βίαια περιστατικά. Πιο έντονη είναι η σωματική βία σε μια πάλη μεταξύ του Μάριο και του Ντόνκυ Κονγκ. Επίσης, όπως και στα παιχνίδια σημειώνονται καταδιώξεις, χτυπήματα και πολλές πτώσεις. Επιπλέον, γίνεται μια αναφορά σε τελετουργικές θυσίες, ενώ υπάρχει και μια σεκάνς κατά την οποία σκελετοί κυνηγούν έναν τρομοκρατημένο χαρακτήρα.