Άρλο, το Παιδί-Αλιγάτορας (2021)




Άρλο, το Παιδί-Αλιγάτορας (2021)

Άρλο, το Παιδί-Αλιγάτορας (2021)

  
Arlo the Alligator Boy (2021)
Arlo the Alligator Boy (2021)

"Άρλο, το Παιδί-Αλιγάτορας"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Άρλο Μπόρεγκαρντ είναι ένα 15χρονο αγόρι, μισός άνθρωπος-μισός αλιγάτορας, που μεγάλωσε στους βάλτους του Αμερικανικού Νότου με τη στοργική ηλικιωμένη Έντμε. Όταν μαθαίνει πως κατάγεται από τη Νέα Υόρκη, ο Άρλο ξεκινά ένα ταξίδι προς τον βορρά για να βρει τον πατέρα που ποτέ δεν γνώρισε. Στη διαδρομή αντιμετωπίζει κινδύνους αλλά κάνει και φίλους, όπως την γιγάντια Μπέρτι και μια ομάδα καλόκαρδων μικροαπατεώνων. Στη Νέα Υόρκη, ο Άρλο συναντά τον Άνσελ Μπόρεγκαρντ, έναν φιλικό μεγιστάνα του real estate, ο οποίος όμως αρνείται πως είναι ο πατέρας του. (98 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ράιαν Κρίγκο
Ηθοποιοί: Μάικλ Τζ. Γούνταρντ, Μέρι Λάμπερτ, Μάικλ “Φλι” Μπάλζαρι, Άνι Ποτς, Τόνι Χέιλ, Μπρετ Γκέλμαν, Τζόναθαν Βαν Νες, Χέιλι Τσου, Τζένιφερ Κούλιτζ, Βίνσεντ Ροντρίγκεζ III


Η 2η δισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων της Netflix Animation μετά το υποψήφιο για Όσκαρ Κλάους (2019) είναι μια μουσική περιπέτεια από τον σεναριογράφο, παραγωγό, story artist και ηθοποιό φωνής Ράιαν Κρίγκο στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο. 

Οπτικά η ταινία είναι ευρηματική και ευχάριστη. Οι καλλιτέχνες του στούντιο Titmouse, που δημιούργησαν τα χειροποίητα γραφικά, συνδύασαν σουρεαλιστικούς χαρακτήρες με ποικίλα ρεαλιστικά και πανέμορφα σκηνικά. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια των Ράιαν Κρίγκο και Άλεξ Γκερίνγκας. Οι ερμηνείες και η μουσική είναι ιδιαίτερα απολαυστικές, ενώ οι στίχοι έχουν νόημα, χιούμορ και συναισθηματικό βάθος. 

Η ταινία παρουσιάzει την αρχή του ταξιδιού του Άρλο, κατά τη διάρκεια του οποίου το πρόσχαρο και αισιόδοξο αγόρι δημιουργεί μια νέα οικογένεια με την οποία εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη. Η σειρά κινουμένων σχεδίων I Heart Arlo, η οποία είναι επίσης διαθέσιμη μέσω της streaming πλατφόρμας του Netflix, ακολουθεί τις περιπέτειες του Άρλο και των φίλων του καθώς συμβάλλουν στην αναγέννηση της νέας τους γειτονιάς, της εγκαταλελειμμένης παραθαλάσσιας περιοχής Seaside by the Seashore.
 
Το γεγονός όμως ότι η ταινία λειτουργεί ως πιλότος της σειράς αποτελεί και τη μεγαλύτερη αδυναμία της. Αν κανείς την κρίνει ως μεμονωμένη παραγωγή πιθανόν να απογοητευτεί από την ελλιπή ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτήρων και από αρκετά στοιχεία της πλοκής που μένουν άλυτα, με σκοπό να εξερευνηθούν στα επεισόδια της σειράς. Επιπλέον, η προσθήκη ενός ζευγαριού κακόβουλων, άξεστων και μειωμένης νοημοσύνης κατοίκων του Αμερικανικού Νότου είναι περιττή και κουραστική. Αυτό και η επίσης στερεοτυπική απεικόνιση των πλουσίων ως ρηχών και ανούσιων ανθρώπων είναι τα μόνα αρνητικά στοιχεία του περιεχομένου.

Η ιστορία του Άρλο είναι γεμάτη δυνατά μηνύματα, κυρίως γύρω από το θέμα της προσωπικής ταυτότητας. Η ταινία προωθεί την αυτο-ειλικρίνεια και την αυτο-αποδοχή. Επιπλέον, ενθαρρύνει την αναζήτηση ανθρώπων που όχι μόνο δεν κρίνουν αλλά και εκτιμούν τη διαφορετικότητά μας.

Μοναδικό, ήπια τρομακτικό στοιχείο είναι ο χαρακτήρας "Beast". Ένας μεγάλου μεγέθους ανθρωπόμορφος σκύλος, ο οποίος για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας παραμένει κρυμμένος στις σκιές. Τα φωτεινά κίτρινα μάτια του και το απειλητικό γρύλισμά του μπορεί να ανησυχήσουν τους πολύ νεαρούς θεατές, όμως όταν εμφανίζεται, σύντομα κατατροπώνεται από τη γενναία φίλη του Άρλο.