Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης (2012)




Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης (2012)

Madagascar 3: Europe's Most Wanted (2012)

Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης (2012)Madagascar 3: Europe's Most Wanted (2012)
"Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης"
★★★★★★☆☆☆☆
Προσπαθώντας να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη, ο Άλεξ, ο Μάρτι, ο Μέλμαν και η Γκλόρια, καταφτάνουν στην Ευρώπη. Εκεί καταδιώκονται από τη αξιωματικό Ελέγχου Ζώων, την Καπιτέν Σαντέλ ΝτιΜπουά. Αποφασισμένη να αποκτήσει το κεφάλι ενός λιονταριού για να ολοκληρώσει τη συλλογή της από ταριχευμένα κεφάλια ζώων, η ΝτιΜπουά βάζει στο στόχαστρο της τον Άλεξ. Για να ξεφύγουν από την ΝτιΜπουά και να φτάσουν στη Βόρεια Αμερική, οι φίλοι γίνονται μέλη ενός τσίρκου, όπου γνωρίζονται με νέα ζώα, όπως την ιαγουάρο Τζία, τον τίγρη Βιτάλι και τον Στέφανο, ένα θαλάσσιο λιοντάρι. (93 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Έρικ Νταρνέλ, Τομ ΜακΓκαρθ
Ηθοποιοί: Μπεν Στίλερ, Κρις Ροκ, Ντέιβιντ Σουίμερ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, Σάσα Μπάρον Κόεν, Cedric the Entertainer, Άντι Ρίχτερ, Τομ ΜακΓκαρθ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Μπράιαν Κράνστον, Μάρτιν Σορτ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ


Με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, το τρίτο κεφάλαιο του franchise Madagascar της DreamWorks Animation, μεταφέρει τη δράση από την Αφρική στην Ευρώπη. Η ταινία πραγματοποιεί γραφικές στάσεις στο Μόντε Κάρλο, στη Ρώμη και στο Λονδίνο, μην παραλείποντας να διακωμωδήσει πολιτισμικά στερεότυπα των αντίστοιχων χωρών, αλλά και του Καναδά και της Ρωσίας. Η πλοκή του Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης (2012) στερείται εκπλήξεων και λογικής, όμως υπάρχουν αρκετές ευρηματικές οπτικές λεπτομέρειες, θεαματικές σκηνές ακροβατικών και ενδιαφέρουσες ακολουθίες δράσης.

Μετά το δεύτερο κεφάλαιο, Μαδαγασκάρη 2 (2008), το οποίο προσέγγισε επιτυχημένα το θέμα του καθορισμού της προσωπικής ταυτότητας, τα θέματα και μηνύματα αυτής της ταινίας σχετικά με την αφοσίωση και τη φιλία είναι πιο περιορισμένου βάθους. Αντίθετα, ουσιαστικό είναι το μήνυμα πως δεν πρέπει να αφήνουμε αποτυχίες του παρελθόντος να ανακόπτουν τη ζωή μας, αλλά πρέπει να προσπαθούμε ξανά. Το θέμα σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος είναι αμφίσημα δοσμένο. Απεναντίας, με σαφήνεια μεταδίδεται το μήνυμα πως το κυνήγι για ευχαρίστηση είναι ένδειξη ψυχοπαθητικών διαταραχών.

Το franchise, που αμφιλεγόμενα βασίζεται στην παράλογη επιθυμία των ζώων να επιστρέψουν στην αιχμαλωσία του ζωολογικού κήπου, σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζει επιτέλους τους ήρωες να αμφισβητήσουν την απόφασή τους. Ταυτόχρονα όμως, η ιστορία παρουσιάζει με θετικό τρόπο μια ακόμα πιο σκληρή, και απαγορευμένη σε πολλές χώρες, επιχείρηση που χρησιμοποιεί ζώα για διασκέδαση και κέρδος, το τσίρκο με ζώα. Στα μάτια των παιδιών εξωραΐζεται το τσίρκο, καθώς η σουρεαλιστική ιστορία έχει το πλεονέκτημα να αφαιρέσει τους ανθρώπους από την πλοκή, αφήνοντας την επιχείρηση σε ζώα που απολαμβάνουν να εκτελούν ακροβατικά. Έτσι αποφεύγει να αναφερθεί σε στοιχεία που μαρτυρούν πως τα ζώα στην πραγματικότητα είναι αναγκασμένα να υποστούν χρόνια απάνθρωπης εκπαίδευσης και διαβίωσης.

Άλλη μία άτοπη εικόνα για τα παιδιά είναι ένα καζίνο όπου άνθρωποι και ζώα διασκεδάζουν και τζογάρουν με ενθουσιασμό, κερδίζοντας μεγάλα ποσά. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις προσβλητικού λόγου, βίαια περιστατικά, και κάποια σεξουαλικά υπονοούμενα. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι ήπια και με χιουμοριστική διάθεση, αλλά ελαφρώς ανάρμοστα.



Προηγούμενες Ταινίες:
  
Madagascar (2005)Madagascar (2005)
"Μαδαγασκάρη"
★★★★★★★☆☆☆
Αποφασισμένος να γνωρίσει την άγρια φύση, ο Μάρτι η ζέβρα το σκάει από τον ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης όπου έχει περάσει όλη τη ζωή του, ενώ οι φίλοι του, ο Άλεξ το λιοντάρι,  ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη και η Γκλόρια η ιπποπόταμος τον ακολουθούν για να τον πείσουν να επιστρέψει. Όμως τα ζώα συλλαμβάνονται και οι υπεύθυνοι αποφασίζουν να τα απελευθερώσουν σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Κένυα. Αντ’ αυτού οι τέσσερις φίλοι καταλήγουν στη Μαδαγασκάρη, όπου ο Μάρτι ενθουσιάζεται με τη νέα του... (Περισσότερα)


Madagascar: Escape 2 Africa (2008)Madagascar: Escape 2 Africa (2008) 
"Μαδαγασκάρη 2: Απόδραση στην Αφρική"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν το αεροπλάνο τους συντρίβεται στην ηπειρωτική Αφρική, τα τέσσερα θηλαστικά του ζωολογικού κήπου της Νέας Υόρκης συνειδητοποιούν ενθουσιασμένα πως βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο Άλεξ επανενώνεται με τους γονείς του και ανακαλύπτει πως είναι ο Πρίγκιπας των Λιονταριών, ενώ ο Μάρτι νιώθει πως η ατομικότητα του χάνεται μέσα σε ένα κοπάδι από πανομοιότυπες ζέβρες. Η Γκλόρια προσελκύει την προσοχή ενός αρσενικού ιπποπόταμου, αφήνοντας τον Μέλμαν την καμηλοπάρδαλη να προσπαθεί να... (Περισσότερα)


Spin-Off:

Penguins of Madagascar (2014)
"Οι Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Ο Σκίπερ, ο Κοβάλσκι, ο Ρίκο και ο Στρατιώτης, τέσσερις πολυμήχανοι πιγκουίνοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με μια οργάνωση μυστικών πρακτόρων για να σταματήσουν τα σχέδια του κακού δόκτορα Οκτάβιου Μυαλάτη. (92 λεπτά) (Ηλικία: 7+) Περισσότερα...





Μικρού Μήκους:

Merry Madagascar (2009)
"Χριστούγεννα στη Μαδαγασκάρη" 
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν το έλκηθρο του Άι Βασίλη συντρίβεται στο νησί της Μαδαγασκάρης, ο Αλεξ το λιοντάρι, ο Μάρτι η ζέβρα, ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη και η Γκλόρια ο ιπποπόταμος, αναλαμβάνουν να παραδώσουν εκείνοι τα δώρα. (30 λεπτά) (Ηλικία: 3+)