Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει (2018)



Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει (2018)

Mary Poppins Returns (2018)

  
Mary Poppins Returns (2018)Mary Poppins Returns (2018) 
"Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει" 
★★★★★★★☆☆
Δύο δεκαετίες μετά την αρχική της επίσκεψη, η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει στην οδό των Κερασιών για να βοηθήσει για άλλη μία φορά την οικογένεια Μπανκς. Ο ενήλικος πλέον Μάικλ, καλλιτέχνης και part-time ταμίας της τράπεζας Fidelity Fiduciary, θρηνεί τον θάνατο της συζύγου του και μεγαλώνει τα τρία μικρά παιδιά του με τη βοήθεια της στοργικής ακτιβίστριας αδελφής του, της Τζέιν. Λίγο πριν η τράπεζα κατάσχει το πατρικό τους σπίτι, η μαγική νταντά, παρέα με τον ευγενικό φανοκόρο φίλο της Τζακ, βοηθούν τα μέλη της οικογένειας Μπανκς να ανακαλύψουν ξανά τη χαρά και τη μαγεία της ζωής. (112 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ρομπ Μάρσαλ
Ηθοποιοί: Έμιλι Μπλαντ, Λιν Μανουέλ Μιράντα, Μπεν Γουίσοου, Έμιλι Μόρτιμερ, Τζούλι Γουόλτερς, Κόλιν Φερθ, Μέριλ Στριπ, Ντικ Βαν Ντάικ, Άντζελα Λάνσμπερι


Η Disney και ο σκηνοθέτης Ρομπ Μάρσαλ, 54 χρόνια μετά την κυκλοφορία της Μαίρη Πόππινς (1964), δημιούργησαν μία ευλαβική συνέχεια του θρυλικού μιούζικαλ αντλώντας επιπλέον υλικό από τις αυθεντικές ιστορίες της Πάμελα Λίντον Τράβερς. Αντίστοιχα και τα επιμέρους στοιχεία της παραγωγής φανερώνουν μια εξαιρετικά επιμελημένη προσπάθεια. Η ταινία Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει (2018) έλαβε πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης, Πρωτότυπου Τραγουδιού για το “The Place Where Lost Things Go”, Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας.

Η ταινία στο σύνολο της είναι καλοσχεδιασμένη και καλοδουλεμένη, με ευχάριστες θεατρικές ερμηνείες, θεαματικές σκηνές φαντασίας, χιούμορ και συγκίνηση. Όμως παρά το γεγονός πως αφηγείται μια ολοκαίνουργια ιστορία, καθώς επαναλαμβάνει πιστά το αφηγηματικό τόξο, το ύφος και τις τεχνικές της πρωτότυπης, τελικά δεν καταφέρνει να δημιουργήσει τη δική της μαγεία. Παρομοίως και τα τραγούδια, αν και επηρεάζονται ξεκάθαρα από τις δημιουργίες των Αδελφών Σέρμαν, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της ταινίας του 1964, στην προκειμένη περίπτωση αποδεικνύονται απλώς λειτουργικά χωρίς να αποτυπώνονται στη μνήμη. Η μουσική υπόκρουση περιέχει μελωδίες από την πρωτότυπη ταινία, συμπεριλαμβανομένων των “The Perfect Nanny”, “Let’s Go Fly A Kite”, “Fidelity Fiduciary Bank”, “The Life I Lead” και “Spoonful of Sugar”.

Επιπλέον συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο ταινίες είναι η εντυπωσιακή παρουσία του Ντικ Βαν Ντάικ, ο οποίος στην ηλικία των 93 ετών έγινε ο πιο ηλικιωμένος άνδρας ηθοποιός που έχει συμμετάσχει ποτέ σε παραγωγή της Disney. Επίσης, με την καμέο εμφάνισή της η Άντζελα Λάνσμπερι, μόλις δύο μήνες μεγαλύτερη από τον Βαν Ντάικ, κατέκτησε τον αντίστοιχο τίτλο, της πιο ηλικιωμένης γυναίκας ηθοποιού που εμφανίστηκε ποτέ σε ταινία της Disney.

Όπως και η προγενέστερη της, η ταινία προωθεί πλήθος θετικών μηνυμάτων τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Μεγάλο μέρος της ιστορίας περιστρέφεται γύρω από τις φανταστικές περιπέτειες στις οποίες παρασύρει η Μαίρη τα παιδιά. Ωστόσο, βασικό πρόσωπο της ιστορίας αποτελεί και πάλι ο πατέρας της οικογένειας.

Τα τρία παιδιά ανακαλύπτουν πως τίποτα δεν είναι αδύνατο και πως συχνά η λύση των προβλημάτων βρίσκεται στο να κοιτάξει κανείς τα πράγματα από μια νέα οπτική γωνία. Ο καταβεβλημένος από τον θάνατο της συζύγου του Μάικλ, χρειάζεται να πάρει τον έλεγχο των συναισθημάτων και της ζωής του και να απολαύσει τον πολύτιμο χρόνο που τα παιδιά του είναι ακόμα μικρά.

Στοργική, με αυτοπεποίθηση, διορατικότητα και σκανδαλιάρικη διάθεση, η μυστηριώδης μαγική νταντά προωθεί την αξία της ελπίδας, των καλών τρόπων, του φανταστικού παιχνιδιού, της διασκέδασης και των δυνατών οικογενειακών δεσμών.

Γίνονται συχνές αναφορές στο θάνατο της μητέρας των παιδιών και στην θλίψη της απώλειας. Υπάρχει ήπια βία με τη μορφή σωματικής κωμωδίας. Το πιο έντονο περιστατικό είναι η απαγωγή του μικρότερου παιδιού από ομιλούντα ζώα κινουμένων σχεδίων. Τα αδέρφια του σπεύδουν να τον σώσουν.



Προηγούμενη Ταινία:

Mary Poppins (1964)
"Μαίρη Πόππινς"
★★★★★★★★★☆
Στο Λονδίνο του 1910, ο αυταρχικός Τζορτζ Μπανκς και η αμελής σύζυγός του Γουίνιφρεντ αναζητούν μια νέα νταντά για τα νεαρά παιδιά τους, τη Τζέιν και τον Μάικλ. Αντί όμως για την άκαμπτη και αυστηρή γκουβερνάντα που περίμενε ο κύριος Μπανκς, στην πόρτα του σπιτιού τους προσγειώνεται η μαγική Μαίρη Πόππινς. “Τέλεια από κάθε άποψη”, η Μαίρη μετατρέπει κάθε μονότονη εργασία και κάθε συνηθισμένη έξοδο των παιδιών σε μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη τραγούδια και χορό και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση... (Περισσότερα)