The Nut Job: Ένας Σκίουρος Σούπερ-ήρωας (2014)

Ένας Σκίουρος Σούπερ-ήρωας (2014)

Ένας Σκίουρος Σούπερ-ήρωας (2014)


The Nut Job (2014)
"Ένας Σκίουρος Σούπερ-ήρωας" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Ένας εγωιστής σκίουρος, ο Σέρλι, και ο σιωπηλός συνεργάτης του, ο αρουραίος Μπάντι, ζουν στο πάρκο Liberty, απομονωμένοι από τα υπόλοιπα ζώα. Καθώς οι προμήθειες τροφίμων του πάρκου δεν αρκούν για τον χειμώνα, δύο ακόμα σκίουροι, η Άντι και ο Γκρέισον, ανταγωνίζονται με τον Σέρλι για τους ξηρούς καρπούς ενός υπαίθριου πωλητή. Ο ανταγωνισμός αυτός τους οδηγεί να καταστρέψουν, άθελά τους, τα λιγοστά τρόφιμα που είχαν συλλέξει τα ζώα του πάρκου και εκείνα με πρωτεργάτη τον αρχηγό τους, το ρακούν, εξορίζουν τον Σέρλι στην πόλη. (86 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Λεπενιώτης
Ηθοποιοί: Γουίλ Αρνέτ, Κάθριν Χάιγκλ, Μάγια Ρούντολφ, Λίαμ Νίσον, Μπρένταν Φρέιζερ, Γκάμπριελ Ιγκλέσιας, Τζεφ Ντάναμ, Στίβεν Λανγκ, Σάρα Γκαντόν

Βασισμένη στη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Πίτερ Λεπενιώτης Surly Squirrel (2005) με θέμα έναν επαναστάτη σκίουρο, η απλή πλοκή αυτής της κωμικής περιπέτειας φαντασίας απευθύνεται στα μικρότερα σε ηλικία παιδιά. Ωστόσο, τα ακατάπαυστα βίαια στοιχεία και το συχνό ανάρμοστο χιούμορ της την καθιστούν τόσο απογοητευτική όσο και ακατάλληλη για τους νεαρούς θεατές.

Τα κοστούμια, τα αυτοκίνητα και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της φανταστικής πόλης Oaktown, όπως και το λεξιλόγιο των χαρακτήρων και η ευχάριστη ορχηστική επένδυση του Πολ Ίντσον, εμπνέονται από την Αμερική του 1940 και του 1950. Όμως, η συχνή παρουσία σύγχρονων ποπ τραγουδιών αλλοιώνει τη νοσταλγική, παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα.

Εκδιωγμένοι, μακριά από την ασφάλεια του πάρκου, ο Σέρλι και ο Μπάντι υποφέρουν μια επώδυνη μέρα στην αφιλόξενη πόλη, μέχρι που προσγειώνονται μπροστά από ένα κατάστημα ξηρών καρπών. Ο ιδιοκτήτης του είναι ένας γκάνγκστερ που μόλις απελευθερώθηκε από την φυλακή. Αν και η κοπέλα του πιστεύει πως είναι πλέον νόμιμος, εκείνος μαζί με τα τρία τσιράκια του επιχειρεί να ληστέψει τη διπλανή τράπεζα, σκάβοντας μια σήραγγα ανάμεσα στα δύο κτίρια.

Εν τω μεταξύ, ο Σέρλι συνεργάζεται απρόθυμα με μια μικρή ομάδα ζώων από το πάρκο, με επικεφαλής την αποφασιστική και υπεύθυνη κόκκινη σκίουρο Άντι, ώστε να διαπράξουν μια δική τους παρόμοια ληστεία, με στόχο όμως τους ξηρούς καρπούς του καταστήματος.

Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία της ιστορίας είναι η συνειδητοποίηση του Σέρλι για την αξία της κοινότητας, η αφοσιωμένη φιλία του Μπάντι και η ενθάρρυνση της κοπέλας του γκάνγκστερ να αφήσει ο κακοποιός την παράνομη ζωή και να ζήσει με εντιμότητα.

Ταυτόχρονα όμως, η ταινία προβάλλει πλήθος ατυχημάτων και επιθετικών συμπεριφορών και πολλούς θυμωμένους χαρακτήρες, ενώ τα αστεία είναι ως επί το πλείστον αγενή, προσβλητικά και περιέχουν διάφορα σεξουαλικά υπονοούμενα.



Επόμενη Ταινία:

The Nut Job 2: Nutty by Nature (2017)
★★★★☆☆☆☆☆☆
Όταν το κατάστημα ξηρών καρπών Maury’s, ο βασικός πλέον πάροχος τροφής των περισσότερων ζώων του Liberty Park, ανατινάσσεται και οι άφθονες ποσότητες φαγητού που περιείχε καταστρέφονται, η κόκκινη σκίουρος Άντι ενθαρρύνει τα ζώα να συλλέξουν, όπως παλιά, την τροφή τους από το πάρκο. Αντίθετα, ο μοβ σκίουρος Σέρλι προσπαθεί να βρει έναν νέο εύκολο τρόπο συγκομιδής φαγητού. Εν τω μεταξύ, ο άπληστος δήμαρχος της Oakton City, αποφασίζει να καταστρέψει το πάρκο για να μετατρέψει την έκταση σε Λούνα Παρκ και ο Σέρλι πείθει τα ζώα να αντισταθούν... (Περισσότερα)