Ο Μάγος του Οζ (1939)



Ο Μάγος του Οζ (1939)

Ο Μάγος του Οζ (1939)


The Wizard of Oz (1939)
"Ο Μάγος του Οζ"
★★★★★★★☆☆☆
Καθώς η νεαρή Ντόροθι Γκέιλ προσπαθεί να σώσει τον αγαπημένο της σκύλο από μια κακιά γειτόνισσα, παρασύρεται από έναν δυνατό ανεμοστρόβιλο. Τότε, προσγειώνεται στη μαγική Χώρα του Οζ, σκοτώνοντας την Κακιά Μάγισσα της Ανατολής. Το κορίτσι, ενώ το κυνηγά η αδελφή της μάγισσας, η Κακιά Μάγισσα της Δύσης, προσπαθεί να επιστρέψει στο σπίτι της στο Κάνσας. Η Ντόροθι ακολουθεί τον Δρόμο με τα Κίτρινα Τούβλα, ο οποίος οδηγεί στη Σμαραγδένια Πόλη. Εκεί, βρίσκεται ο παντοδύναμος Μάγος του Οζ, ο οποίος φαίνεται πως είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να τη βοηθήσει. (101 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Φλέμινγκ
Ηθοποιοί: Τζούντι Γκάρλαντ, Φρανκ Μόργκαν, Ρέι Μπόλτζερ, Μπερτ Λαρ, Τζακ Χέιλι, Μπίλι Μπεργκ, Μάργκαρετ Χάμιλτον

Η ευρηματική αφήγηση, η αξέχαστη μουσική επένδυση και οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες αυτού του υποψήφιου για έξι Όσκαρ μιούζικαλ, του χάρισαν θρυλική υπόσταση. Σήμερα, Ο Μάγος του Οζ (1939) θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του αμερικάνικου πολιτισμού, αλλά και της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Μία από τις υποψηφιότητες που έλαβε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ήταν για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ κατέκτησε τα βραβεία στις κατηγορίες Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού με το τραγούδι “Over the Rainbow”. Το διάσημο τραγούδι με τις δεκάδες διασκευές, τιμήθηκε το 2004 με την 1η θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI) με τα καλύτερα κινηματογραφικά τραγούδια όλων των εποχών. Επιπλέον, η ίδια η ταινία κατέκτησε το 2006 την 3η θέση στη λίστα του AFI με τα Καλύτερα Μιούζικαλ, ενώ το 2008 βρέθηκε στην 1η θέση της λίστας του με τις Καλύτερες Ταινίες Φαντασίας όλων των εποχών.

Τα πρωτοποριακά για την εποχή γραφικά και ειδικά εφέ, τα πολύχρωμα σκηνικά και οι θεατρικές ερμηνείες δημιουργούν μια ιδιαίτερα παραμυθένια ατμόσφαιρα. Η ταινία που βασίζεται στο παιδικό μυθιστόρημα του 1900, Ο Θαυμάσιος Μάγος του Οζ, του Λ. Φρανκ Μπάουμ, ενώ αφηγείται μια ανάλαφρη, φανταστική περιπέτεια με απλή πλοκή, ταυτόχρονα προσφέρει άμεσα θετικά μηνύματα για τη ζωή και την ευτυχία, αλλά και πλούσιους συμβολισμούς και δυνατές φιλοσοφικές ιδέες.

Η Ντόροθι, σε ένα ταξίδι συμβολικό της ίδιας της ζωής, ακολουθεί με αποφασιστικότητα τον δρόμο της αφύπνισης. Στην πορεία συναντά τρεις νέους φίλους, που κάθε ένας τους εύχεται για μία αρετή που κρίνει πως του λείπει. Ο Χανκ, το σκιάχτρο θα ήθελε να έχει μυαλό. Ο Χίκορι, ένας τενεκεδένιος άνθρωπος θα ήθελε να έχει καρδιά. Το δειλό λιοντάρι, ο Ζέκι, εύχεται να αποκτήσει κουράγιο. Οι τέσσερις ήρωες ελπίζουν πως ένας μάγος θα μπορέσει να κάνει τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ωστόσο, μετά από επικίνδυνες περιπέτειες, οι ψευδαισθήσεις τους καταρρίπτονται. Οι κεντρικοί χαρακτήρες, πρότυπα αθωότητας, εξυπνάδας, θάρρους και καλοσύνης, δεν αποκαρδιώνονται, καθώς έχουν ήδη συνειδητοποιήσει πως όλα όσα αναζητούσαν βρίσκονταν πάντα μέσα τους.

Η ταινία περιέχει αρκετές σκηνές ικανές να τρομάξουν τα πολύ νεαρά παιδιά, στις περισσότερες εκ των οποίων εμφανίζονται η Κακιά Μάγισσα της Δύσης και o απειλητικός στρατός της από ιπτάμενους πιθήκους. Πολλές από τις σκηνές της Μάγισσας της Δύσης κόπηκαν από την ταινία, καθώς οι παραγωγοί έκριναν πως η ερμηνεία της Μάργκαρετ Χάμιλτον, στον ρόλο της μάγισσας, ήταν πολύ τρομακτική για παιδιά.