Ο Αλήτης και η Αμαζών (1944)Ο Αλήτης και η Αμαζών (1944)

Ο Αλήτης και η Αμαζών (1944)


National Velvet (1944)
"Ο Αλήτης και η Αμαζών"
★★★★★★★☆☆☆
Η Velvet Brown (Βέλβετ Μπράουν), ένα δωδεκάχρονο κορίτσι με πάθος για τα άλογα, ζει μαζί με τους γονείς της, τις δύο μεγαλύτερες αδελφές της και τον μικρότερο αδελφό της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας. Όταν η ονειροπόλα ιππέας κερδίζει ένα ιδιότροπο μα δυνατό άλογο, αποφασίζει να το εκπαιδεύσει με τη βοήθεια του Mi Taylor (Μάι Τέιλορ), ενός νεαρού πρώην τζόκεϊ, με σκοπό να συμμετάσχει στον διάσημο ιππικό αγώνα Grand National. (123 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κλάρενς Μπράουν
Ηθοποιοί: Μίκι Ρούνεϊ, Ντόναλντ Κρισπ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Άντζελα Λάνσμπερι, Αν Ρέβερ, Ρέτζιναλντ Όουεν


Η διαχρονικότητα της κλασικής αυτής ταινίας, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα του 1935 της Βρετανίδας Ένιντ Μπάγκνολντ, αποδεικνύεται από τις μεγάλες διακρίσεις που ακόμα λαμβάνει. Ανάμεσά τους, η κατάκτηση της 9ης θέσης στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI) με τις 10 Καλύτερες Ταινίες Όλων των Εποχών με θέμα τον Αθλητισμό, και την αναγνώρισή της το 2003 από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως “πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική”.

Αξιοσημείωτο είναι το δυνατό καστ με τους Ντόναλντ Κρισπ και Μίκι Ρούνεϊ ως δύο πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους μα εξίσου υποστηρικτικούς άνδρες, τις ρομαντικές ερμηνείες της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και της Άντζελα Λάνσμπερι στα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα, και τη βραβευμένη με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου ερμηνεία της Αν Ρέβερ στο ρόλο της ενθαρρυντικής μητέρας.

Η συγκινητική ταινία καθώς αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία με δυνατές υποπλοκές και συχνές ανατροπές, προσφέρει πανέμορφα και πολύχρωμα σκηνικά και τοπία της επαρχιακής Αγγλίας, για τα οποία έλαβε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Φωτογραφίας.

Η ιστορία φημίζεται για τα δύο ισχυρά γυναικεία πρότυπα που προβάλλει, καθώς μητέρα και κόρη τολμούν να θέσουν υψηλούς στόχους, “άφταστους” για το φύλο τους σύμφωνα με τις σύγχρονες τους κοινωνικές αντιλήψεις; στόχους τους οποίους επιτυγχάνουν με αποφασιστικότητα, επιμονή και εργατικότητα.

Ο περιφερόμενος, φτωχός Μάι Τέιλορ, αρκετά διαφορετικός από τον ήρωα του μυθιστορήματος, είναι ένας ιδιαίτερα δραματικός χαρακτήρας, τον οποίο βασανίζει η μνήμη ενός αγωνιστικού δυστυχήματος. Ο νεαρός αρχικά δείχνει ανέντιμος, ενώ αργότερα εμφανίζεται να καταναλώνει αλκοόλ και να μεθά.