Ο Αλήτης και η Αμαζών (1944)



Ο Αλήτης και η Αμαζών (1944)

Ο Αλήτης και η Αμαζών (1944)


National Velvet (1944)
"Ο Αλήτης και η Αμαζών"
★★★★★★★☆☆☆
Η Βέλβετ Μπράουν, ένα νεαρό κορίτσι με πάθος για τα άλογα, ζει μαζί με τους γονείς της και τα τρία αδέλφια της σε μια μικρή πόλη στο Σάσεξ της Αγγλίας. Όταν η ονειροπόλα ιππέας κερδίζει τυχαία ένα δυνατό αδάμαστο άλογο, τον ονομάζει Πάι και αποφασίζει να τον εκπαιδεύσει για να συμμετάσχει στον διάσημο ιππικό αγώνα Grand National. Στην προσπάθεια της, της συμπαραστέκεται η μητέρα της, μια αποφασιστική γυναίκα που ως νεαρή κοπέλα είχε πραγματοποιήσει το δικό της μεγάλο όνειρο και ο περιπλανώμενος Μάι Τέιλορ, ένας πρώην τζόκεϊ που ψάχνει πληροφορίες για τη ζωή του νεκρού πατέρα του. (123 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κλάρενς Μπράουν
Ηθοποιοί: Μίκι Ρούνεϊ, Ντόναλντ Κρισπ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Άντζελα Λάνσμπερι, Αν Ρέβερ, Ρέτζιναλντ Όουεν

Η κλασική αυτή ταινία της Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα του 1935 της Βρετανίδας συγγραφέα Ένιντ Μπάγκνολντ. Η διαχρονικότητα της αποδεικνύεται από τις μεγάλες διακρίσεις που ακόμα λαμβάνει. Ανάμεσά τους, Ο Αλήτης και η Αμαζών (1944) κατέκτησε την 9η θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI) το 2008 με τις 10 Καλύτερες Ταινίες Όλων των Εποχών με θέμα τον Αθλητισμό. Επιπλέον, το 2003, αναγνωρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως “πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική”.

Αξιοσημείωτο είναι το δυνατό καστ με μεγάλα και ανερχόμενα ονόματα της εποχής. Οι Ντόναλντ Κρισπ και Μίκι Ρούνεϊ, ενσαρκώνουν δύο πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους μα εξίσου υποστηρικτικούς άνδρες. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Άντζελα Λάνσμπερι, στα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα, προσφέρουν δυο ρομαντικές ερμηνείες. Επίσης σημαντική, είναι η συμμετοχή της βραβευμένης με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου Αν Ρέβερ, στον ρόλο της δυναμικής και ενθαρρυντικής μητέρας.

Η συγκινητική ταινία αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία με δυνατές υποπλοκές και συχνές ανατροπές. Η πλοκή διαδραματίζεται μέσα σε πανέμορφα σκηνικά και τοπία της επαρχιακής Αγγλίας, για τα οποία έλαβε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Φωτογραφίας.

Όπως το μυθιστόρημα, και αυτή η ιστορία φημίζεται για τα δύο ισχυρά γυναικεία πρότυπα που προβάλλει. Μητέρα και κόρη τολμούν να θέσουν υψηλούς στόχους, “άφταστους” για το φύλο τους σύμφωνα με τις σύγχρονες τους κοινωνικές αντιλήψεις. Τους στόχους τους επιτυγχάνουν με αποφασιστικότητα, επιμονή και εργατικότητα.

Αν και τα μεγάλα όνειρα αποτελούν κεντρικό θέμα της ταινίας, η ιστορία προσεγγίζει με έναν σπάνιο τρόπο τη δόξα που ενδέχεται να φέρει η υλοποίηση τους, προτείνοντας πως μια φυσιολογική ζωή μπορεί να είναι προτιμότερη από τη διασημότητα.

Αρκετά διαφορετικός από τον βοηθό του χασάπη του μυθιστορήματος, ο περιφερόμενος Μάι Τέιλορ είναι ένας ιδιαίτερα δραματικός χαρακτήρας. Ο Μάι βασανίζεται από τη μνήμη ενός αγωνιστικού δυστυχήματος. Αρχικά δείχνει ανέντιμος, ενώ αργότερα εμφανίζεται να καταναλώνει αλκοόλ και να μεθά.