Η Επιστροφή της Λάσι (1943)



Η Επιστροφή της Λάσι (1943)

Η Επιστροφή της Λάσι (1943)


Lassie Come Home (1943)
"Η Επιστροφή της Λάσι"
★★★★★★★☆☆☆
Η Λάσι, ένα θαυμαστό Σκωτσέζικο Κόλεϊ, ζει ευτυχισμένη στο Γιορκσάιρ κοντά στο νεαρό αφεντικό της, τον τρυφερό Τζο Κάρακλοφ. Όταν ο πατέρας του Τζο χάνει τη δουλειά του και δεν μπορεί πια να συντηρήσει τη Λάσι, αναγκάζεται να την πουλήσει στον Δούκα του Ράντλιν, ο οποίος τη μεταφέρει στο σπίτι του στη μακρινή Σκωτία. Παρά την αγάπη που δέχεται από τη στοργική νεαρή εγγονή του Δούκα, την Πρισίλα, η αφοσιωμένη Λάσι δραπετεύει με τη βοήθεια του κοριτσιού και πραγματοποιεί ένα μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι για να επιστρέψει στο σπίτι της και στον Τζο.  (89 λεπτά) (Ηλικία: 9+)
Σκηνοθεσία: Φρεντ Μ. Γουίλκοξ
Ηθοποιοί: Ρόντι ΜακΝτόουαλ, Ντόναλντ Κρισπ, Έλσα Λάντσεστερ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Τζ. Πατ Ο’Μάλι, Έντμουντ Γκουέν

Η κλασική αυτή παραγωγή της Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), γνωστή και ως “Σιωπηλός Κατήγορος”, ήταν η πρώτη και παραμένει ακόμα η πιο διάσημη από μια μακρά σειρά ταινιών με πρωταγωνίστρια τη Λάσι, οι οποίες πραγματεύονται τον δυνατό δεσμό μεταξύ ενός σκύλου και του παιδιού που αγαπά. Η Επιστροφή της Λάσι (1943) αποτελεί πιστή μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του 1940, του Βρετανού συγγραφέα και σεναριογράφου Έρικ Νάιτ.

Αν και το γεμάτο δράση ταξίδι που αφηγείται η ιστορία καλύπτει μεγάλες αποστάσεις της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονταν στα μέσα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου (1939-1945), τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον, στην Καλιφόρνια και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής. Παρά αυτή την ανακρίβεια, τα πανέμορφα φυσικά επαρχιακά τοπία εντυπωσιάζουν και η φωτογραφία της ταινίας κέρδισε μία υποψηφιότητα για το αντίστοιχο βραβείο Όσκαρ.

Η Λάσι είναι ένα πρότυπο αφοσίωσης, ευγένειας και γενναιότητας. Η τετράποδη ηρωίδα αψηφώντας τόσο την ανθρώπινη έννοια της ιδιοκτησίας όσο την απόσταση και τους κινδύνους, προσπαθεί με επιμονή και αποφασιστικότητα να επιστρέψει στον αγαπημένο της Τζο.

Καθώς η Λάσι ταξιδεύει μέσα από πυκνόφυτα βουνά και ορμητικά ποτάμια, συναντά σκληρές καιρικές συνθήκες και πολλούς ανόμοιους χαρακτήρες. Άλλοι είναι εχθρικοί, όπως κάποιοι επιθετικοί βοσκοί και βίαιοι ληστές, και άλλοι φιλικοί, όπως ο Νταν και η Ντόλι, ένα ευγενικό ηλικιωμένο ζευγάρι, και ο Ρόουλι, ένας καλοσυνάτος πλανόδιος πωλητής.

Η ταινία απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά, καθώς περιλαμβάνει κάποιες αναπάντεχα βίαιες και αγωνιώδεις σκηνές, αλλά και μερικές ιδιαίτερα δραματικές στιγμές. Ο εγκλεισμός διάφορων ζώων σε κλουβιά, η κακή μεταχείρισή τους, μια άγρια επίθεση κακοποιών σε έναν καλόκαρδο ηλικιωμένο, ο θάνατος ενός μικρού, φιλικού σκύλου, πυροβολισμοί και ένας τραυματισμός της Λάσι, είναι στοιχεία που ενδέχεται να αναστατώσουν τους μικρότερους θεατές.