Μιούν, ο Φρουρός του Φεγγαριού (2014)



Μιούν, ο Φρουρός του Φεγγαριού (2014)



  
Mune, le Gardien de la Lune (2014)
"Μιούν, ο Φρουρός του Φεγγαριού" - "Mune: The Guardian of the Moon"
★★★★★★★☆☆☆
Σε έναν φανταστικό κόσμο, δύο μικρά ουράνια σώματα (ο Ήλιος και το Φεγγάρι) μετακινούνται από τους αντίστοιχους Φρουρούς τους γύρω από έναν μικρό πλανήτη που κατοικείται από διαφορετικές φυλές ειρηνικών πλασμάτων της Ημέρας και της Νύχτας. Όταν ο νεαρός και απροετοίμαστος Μιούν γίνεται απροσδόκητα ο νέος Φρουρός του Φεγγαριού, ο εξόριστος Νέκρος, ένας διεφθαρμένος πρώην Φρουρός του Ήλιου, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την σύγχυση που προκάλεσε η αναπάντεχη επιλογή του Μιούν για να κλέψει τον Ήλιο. (86 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Μπενουά Φιλιπόν, Αλεξάντρ Εμπογιάν


Με ένα συνδυασμό ποιητικής διάθεσης, δράσης και χιούμορ, η Γαλλικής παραγωγής περιπέτεια φαντασίας του σκηνοθέτη Μπενουά Φιλιπόν βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα του ίδιου, ο οποίος δημιούργησε έναν πλούσιο καλλιτεχνικό κόσμο γεμάτο με ξεχωριστά πλάσματα και φυτά. Παρά το τεχνητό περιβάλλον και τους ασυνήθιστους χαρακτήρες, η ιστορία της ταινίας Μιούν, ο Φρουρός του Φεγγαριού (2014) είναι γνώριμη και εύκολα κατανοητή. Οι δυνάμεις της Hμέρας και της Νύχτας πρέπει να συμμαχήσουν ώστε να νικήσουν το κακό.

Ο νεαρός Μιούν, ένα συνεσταλμένο και παιχνιδιάρικο πλάσμα του δάσους της Νύχτας καλείται ξαφνικά να αναλάβει πολύ μεγάλες ευθύνες. Χωρίς καθοδήγηση, ο απροετοίμαστος Μιούν κάνει πρακτικά λάθη, τα οποία βγάζουν στην επιφάνεια τις αδυναμίες των πιο έμπειρων χαρακτήρων που τον περιβάλλουν.

Ο πατέρας του Μιούν ντρέπεται για τον γιο του, δεν τον υποστηρίζει και τον αποκηρύσσει. Ο Λιγιούν, ο μαθητής του προηγούμενου Φρουρού του Φεγγαριού, διαφθείρεται από ζήλια και συνωμοτεί με τον εξόριστο Νέκρος για να κλέψουν το Φεγγάρι και τον Ήλιο. Παράλληλα, ο Σοχόν, ο νέος Φρουρός του Ήλιου, ο οποίος σε αντίθεση με τον Μιούν προετοιμαζόταν όλη του τη ζωή για τον νέο του ρόλο, διαπράττει τα δικά του λάθη, τα οποία προέρχονται από την αλαζονεία και την υπερηφάνεια του.

Οι δύο νέοι Φύλακες συντροφεύονται στην αποστολή τους να επανεγκαταστήσουν την αρμονία στο σύμπαν από την Γκλιμ. Η Γκλιμ είναι ένα κορίτσι που δεν ανήκει ούτε στον κόσμο της Ημέρας ούτε στης Νύχτας, όμως έχει την διακαή επιθυμία να εξερευνήσει και τους δύο. Φτιαγμένη από κερί, η εύθραυστη Γκλιμ λιώνει από το φως του ήλιου και παγώνει στις χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας. Ωστόσο, αγωνίζεται να αντισταθμίσει τις αδυναμίες της με το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την εξυπνάδα της.

Η ιστορία ενθαρρύνει την υπευθυνότητα, το θάρρος και την ομαδική εργασία. Επίσης, δίνει έμφαση στο πώς τα αντίθετα μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά, να αλληλοσυμπληρώνονται και να αγωνίζονται μαζί για έναν κοινό σκοπό. Οι ήρωες βρίσκονται συχνά σε αγωνιώδεις και επικίνδυνες καταστάσεις περιορισμένης έντασης. Οι κακοί χαρακτήρες, αν και επιβλητικοί, δεν τρομάζουν.