Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται (2016)



Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται (2016)

Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται (2016)


Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)
"Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται"
★★★★★★★☆☆☆
Το 1926, ο Βρετανός µαγικοζωολόγος Νιουτ Σκαμάντερ καταφτάνει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης με μια βαλίτσα γεμάτη μαγικά πλάσματα. Όταν κάποια από αυτά τα απαγορευμένα ζώα διαφεύγουν, ο συνεσταλμένος μάγος συνεργάζεται με τον εγκάρδιο Άμαγο Τζέικομπ Κοβάλσκι και τις ταλαντούχες αδελφές μάγισσες Τίνα και Κουίνι Γκόλντσταϊν, για να βρει τα χαμένα φανταστικά ζώα και να διαλύσει τις υποψίες που θέλουν ένα από αυτά υπεύθυνο για το θάνατο ενός αλαζονικού Άμαγου Γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. (133 λεπτά) (Ηλικία: 12+)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς
Ηθοποιοί: Έντι Ρέντμεϊν, Κάθριν Γουότερστον, Νταν Φόγκλερ, Άλισον Σούντολ, Κόλιν Φάρελ, Έζρα Μίλερ, Σαμάνθα Μόρτον


H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο σεναριακό της ντεμπούτο, ο παραγωγός όλων των κινηματογραφικών παραγωγών του Χάρι Πότερ (2001-2011) Ντέιβιντ Χέιμαν, ο σκηνοθέτης των τελευταίων τεσσάρων ταινιών της σειράς Ντέιβιντ Γέιτς, και πολλά άλλα από τα βασικά στελέχη της ομάδας πίσω από την επική σειρά φαντασίας επέστρεψαν στο γνώριμο μαγικό σύμπαν. Αυτή τη φορά, με την ταινία Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται (2016), εξερευνούν τη μαγική κοινότητα της Αμερικής, εβδομήντα χρόνια πριν από τη γέννηση του Χάρι.

Το Spin-Off αποτελεί την ένατη κατά σειρά ταινία του franchise Wizarding World και τον πρόλογο της πενταλογίας των Φανταστικών Ζώων. Ολόκληρη η νέα σειρά εμπνέεται από το ομώνυμο εγχειρίδιο μαγικών πλασμάτων της Σχολής του Χόγκουαρτς, το οποίο αναφέρεται συχνά στα βιβλία της σειράς.  Το βιβλίο γράφτηκε τελικά από τη Ρόουλινγκ το 2001, με το ψευδώνυμο του φανταστικού συγγραφέα Νιουτ Σκαμάντερ. Τα έσοδα του διατέθηκαν στη Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Comic Relief και το διεθνές φιλανθρωπικό ίδρυμα Lumos.

Οπτικά, η ταινία εντυπωσιάζει με λεπτομερή σκηνικά της Νέα Υόρκης του 1920, με καλαίσθητα, γεμάτα μικρές ιδιόρρυθμες πινελιές και βραβευμένα με Όσκαρ κοστούμια. Θεαματικά είναι και τα εφέ, ιδίως τα αληθοφανή CGI φανταστικά πλάσματα. Η μουσική επένδυση του Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ εμπνέεται από τα σκορ των ταινιών Χάρι Πότερ και περιέχει αναφορές στα γνωστά μουσικά τους θέματα, οι οποίες υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των δύο σειρών.

Η ιστορία αντικαθιστώντας τους ενθουσιώδεις νεαρούς ήρωες της προγενέστερης με προβληματισμένους ενήλικες, και το γεμάτο θαύματα Χόγκουαρτς με σκοτεινές μυστικές υπηρεσίες, ξεφεύγει από τον χαρακτήρα της παιδικής περιπέτειας παίρνοντας τη μορφή ενός ενήλικου θρίλερ. Το σενάριο προσφέρει ανάλαφρα αστεία και αρκετές, συχνά αναμενόμενες ανατροπές. Οι ήρωες αποτελούν ισχυρά θετικά πρότυπα. Ωστόσο, αρκετοί υποστηρικτικοί χαρακτήρες είναι αντιπαθείς. Παράλληλα, τόσο η ανάπτυξη όσο και η κορύφωση της ιστορίας δεν αγγίζουν τα συναισθηματικά επίπεδα του Χάρι Πότερ.

Τα θέματα αναφέρονται στη συμπόνια, το κουράγιο και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι βίαιες σκηνές είναι συχνές και παρουσιάζουν μεταξύ άλλων μάχες, καταστροφές, δολοφονίες, εκφοβισμό και κακοποίηση παιδιών.