Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951)Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951)

Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951)


Alice in Wonderland (1951)
"Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων" 
★★★★★★☆☆☆☆
Καθώς η επτάχρονη Αλίκη παρακολουθεί απρόθυμα το μάθημα που της παραδίδει η μεγάλη της αδελφή, βλέπει ένα άσπρο κουνέλι να τρέχει, φωνάζοντας πως έχει αργήσει. Το κορίτσι ακολουθεί το κουνέλι μέχρι τη φωλιά του, μια βαθιά τρύπα που αποτελεί την είσοδο για την παράξενη Χώρα των Θαυμάτων. (75 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθέτες: Κλάιντ Τζερονίμι, Γουίλφρεντ Τζάκσον
Ηθοποιοί: Κάθριν Μπομόν, Στέρλινγκ Χόλογουεϊ


H γεμάτη συμβολισμούς 13η ταινία της Disney Animations είναι μια μουσική κωμωδία φαντασίας, η οποία βασίζεται στα έργα του Λιούις Κάρολ “Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων” και “Μες στον Καθρέφτη και τι Βρήκε η Αλίκη Εκεί”. 

Η ταινία διακρίνεται για το ευφάνταστο σχεδιαστικό της ύφος με τα έντονα χρώματα και τα περίεργα γεωμετρικά σχήματα αλλά και για την υποψήφια για Όσκαρ τζαζ μουσική της επένδυση. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τις ζωηρές ερμηνείες, καταφέρνουν να αποτυπώσουν και να ενισχύσουν τον σουρεαλιστικό χαρακτήρα της ιστορίας.

Η ιδιόρρυθμη Χώρα των Θαυμάτων, αν και επιφανειακά φαίνεται παιδιάστικη και συγκεχυμένη, η χαώδης της κατάσταση αποτελεί πηγή φιλοσοφικών και επιστημονικών διερωτήσεων για τη φύση της πραγματικότητας, τις ψευδαισθήσεις, τον χρόνο και την αλλαγή. 

Η τολμηρή ηρωίδα ενώ κάνει όνειρα για μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν σκοντάφτει στον αλλόκοτο κόσμο των θαυμάτων, ο οποίος φαίνεται ως το ιδανικό μέρος για την πλούσια φαντασία και την έντονη περιέργεια της, εκείνη προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει το δρόμο που θα την οδηγήσει και πάλι πίσω στο σπίτι. 

Στη διαδρομή, πληθώρα παράξενων πλασμάτων αποσπούν την προσοχή της και την οδηγούν ακόμα πιο βαθιά στο άγνωστο. Οι κάτοικοι του φανταστικού κόσμου είναι κατά κανόνα παράλογοι και αγενείς και ενώ κάποιοι από αυτούς γίνονται βίαιοι και απειλητικοί. 

Η Disney διασκεύασε άλλη μία φορά το αριστουργηματικό μυθιστόρημα, 60 χρόνια αργότερα, με ζωντανούς ηθοποιούς και σε σκηνοθεσία του Τιμ Μπάρτον, φέροντας και πάλι τον ίδιο τίτλο Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2010), και μία συνέχεια με τίτλο Η Αλίκη μέσα από τον Καθρέφτη (2016).