Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951)Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951)

Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951)


Alice in Wonderland (1951)
"Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων" 
★★★★★★☆☆☆☆
Σε μια Αγγλική επαρχιακή πόλη, η επτάχρονη Αλίκη παρακολουθεί απρόθυμα το μάθημα που της παραδίδει η μεγάλη της αδελφή. Όταν βλέπει ένα άσπρο κουνέλι να τρέχει, φωνάζοντας πως έχει αργήσει, το κορίτσι ακολουθεί το παράξενο ζώο στη φωλιά του, και πέφτει μέσα από μια βαθιά τρύπα σε έναν μαγικό και αλλόκοτο κόσμο,τη Χώρα των Θαυμάτων. Εκεί, η Αλίκη προσπαθεί να βρει τρόπο να επιστρέψει στο σπίτι της, συναντώντας στην πορεία πολλούς, συχνά εξωφρενικούς χαρακτήρες. (75 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Κλάιντ Τζερονίμι, Γουίλφρεντ Τζάκσον
Ηθοποιοί: Κάθριν Μπομόν, Στέρλινγκ Χόλογουεϊ


H γεμάτη συμβολισμούς 13η ταινία της Walt Disney Animations είναι μια μουσική κωμωδία φαντασίας, η οποία βασίζεται στα έργα του Λιούις Κάρολ (Lewis Carroll) “Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων” και “Μες στον Καθρέφτη και τι Βρήκε η Αλίκη Εκεί”.

Η ταινία διακρίνεται για το ευφάνταστο σχεδιαστικό της ύφος με τα έντονα χρώματα και τα περίεργα γεωμετρικά σχήματα, αλλά και για την διασκεδαστική, υποψήφια για Όσκαρ, τζαζ μουσική επένδυση από τον συνθέτη Όλιβερ Γουάλας (Oliver Wallace). Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τις ζωηρές ερμηνείες, καταφέρνουν να αποτυπώσουν και να ενισχύσουν τον σουρεαλιστικό χαρακτήρα της ιστορίας.

Η ιδιόρρυθμη Χώρα των Θαυμάτων, αν και με μια πρώτη ματιά φαίνεται παιδιάστικη και τυχαία, η φαινομενικά χαώδης κατάσταση της αποτελεί πηγή κοινωνικής κριτικής, αλλά και φιλοσοφικών και επιστημονικών διερωτήσεων για τη φύση της πραγματικότητας, τις ψευδαισθήσεις, τον χρόνο και την αλλαγή. Κεντρικά θέματα της ιστορίας είναι η ενηλικίωση του παιδιού μέσα σε έναν κόσμο παράλογων τρόπων σκέψης, κοινωνικών κανόνων και συνηθειών, και η σημασία αναζήτησης και ορισμού της προσωπικής ταυτότητας.

Ενώ η νεαρή ηρωίδα κάνει όνειρα για μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν σκοντάφτει στον παράδοξο κόσμο των θαυμάτων, ο οποίος φαίνεται ως το ιδανικό μέρος για την πλούσια φαντασία και την έντονη περιέργεια της, εκείνη προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει το δρόμο που θα την οδηγήσει και πάλι πίσω στο σπίτι της και την λογική.

Στη διαδρομή, πληθώρα παράξενων πλασμάτων αποσπούν την προσοχή της και την οδηγούν ακόμα πιο βαθιά στο άγνωστο. Οι κάτοικοι του φανταστικού κόσμου είναι ως επί το πλείστον παράλογοι και αγενείς, ενώ κάποιοι από αυτούς τους χαρακτήρες γίνονται βίαιοι και απειλητικοί.  

Η Disney διασκεύασε άλλη μία φορά το αριστουργηματικό μυθιστόρημα, 60 χρόνια αργότερα, με ζωντανούς ηθοποιούς και σε σκηνοθεσία του Τιμ Μπάρτον (Tim Burton), φέροντας και πάλι τον ίδιο τίτλο Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2010), και μία συνέχεια με τίτλο Η Αλίκη μέσα από τον Καθρέφτη (2016).