Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951)

Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951)

 
Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951)

H

Παιδικές Ταινίες Disney Η Αλίκη στη Χώρα τον ΘαυμάτωνAlice in Wonderland (1951)
"Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων
★★★★★★☆☆☆☆
Στην γεμάτη συμβολισμούς και εξαιρετικά μοντέρνα για την εποχή της διασκευή της Disney του βιβλίου του Λιούις Κάρολ, η Αλίκη σκοντάφτει στον κόσμο των θαυμάτων και προσπαθεί απεγνωσμένα να γυρίσει σπίτι της. (75 λεπτά) (Ηλικία: 7+)Η γεμάτη συμβολισμούς 13η ταινία της Disney Animations είναι μια μουσική κωμωδία φαντασίας, η οποία βασίζεται στα έργα του Λιούις Κάρολ “Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων” και “Μες στον Καθρέφτη και τι Βρήκε η Αλίκη Εκεί”.

Η ταινία διακρίνεται για το ευφάνταστο σχεδιαστικό της ύφος με τα έντονα χρώματα και τα περίεργα γεωμετρικά σχήματα αλλά και για την υποψήφια για Όσκαρ τζαζ μουσική της επένδυση. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τις ζωηρές ερμηνείες, καταφέρνουν να αποτυπώσουν και να ενισχύσουν τον σουρεαλιστικό χαρακτήρα της ιστορίας.

Η ιδιόρρυθμη Χώρα των Θαυμάτων αν και επιφανειακά φαίνεται παιδιάστικη και συγκεχυμένη, η χαώδης της κατάσταση αποτελεί πηγή φιλοσοφικών και επιστημονικών διερωτήσεων για τη φύση της πραγματικότητας, τις ψευδαισθήσεις, τον χρόνο και την αλλαγή.

Η τολμηρή ηρωίδα ενώ κάνει όνειρα για μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν σκοντάφτει στον αλλόκοτο κόσμο των θαυμάτων, ο οποίος φαίνεται ως το ιδανικό μέρος για την πλούσια φαντασία και την έντονη περιέργεια της, εκείνη προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει το δρόμο που θα την οδηγήσει και πάλι πίσω στο σπίτι.

Στη διαδρομή, πληθώρα παράξενων πλασμάτων αποσπούν την προσοχή της και την οδηγούν ακόμα πιο βαθιά στο άγνωστο. Οι κάτοικοι του φανταστικού κόσμου είναι κατά κανόνα παράλογοι και αγενείς και ενώ κάποιοι από αυτούς γίνονται βίαιοι και απειλητικοί.

Η Disney διασκεύασε άλλη μία φορά το αριστουργηματικό μυθιστόρημα, 60 χρόνια αργότερα, με ζωντανούς ηθοποιούς και σε σκηνοθεσία του Τιμ Μπάρτον, φέροντας και πάλι τον ίδιο τίτλο Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2010), και μία συνέχεια με τίτλο Η Αλίκη μέσα από τον Καθρέφτη (2016).

Σκηνοθέτες: Κλάιντ Τζερονίμι, Γουίλφρεντ Τζάκσον
Ηθοποιοί: Κάθριν Μπομόν, Στέρλινγκ Χόλογουεϊ


Δείτε το trailer της ταινίας Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων (1951):