Μίνι Πράκτορες (2001)




Μίνι Πράκτορες (2001) 

Μίνι Πράκτορες (2001)


  
Spy Kids (2001)Spy Kids (2001)
"Μίνι Πράκτορες"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Γκρεγκόριο και η Ίνγκριντ Κορτέζ ήταν κάποτε αντίπαλοι μυστικοί πράκτορες, όμως όταν συναντήθηκαν ερωτεύτηκαν, και όταν πια απέκτησαν παιδιά, αποφάσισαν για χάρη τους να αποσυρθούν από το επάγγελμά τους. Ωστόσο, όταν παλιοί συνάδελφοί τους εξαφανίζονται ένας μετά τον άλλο, το ζευγάρι καλείται πίσω στη δράση για να τους εντοπίσει. Όμως ο Γκρεγκόριο και η Ίνγκριντ αιχμαλωτίζονται και οι ίδιοι, και οι μοναδικοί άνθρωποι που μπορούν να τους σώσουν είναι τα παιδιά τους, η Κάρμεν και ο Τζούνι, τα οποία ανακαλύπτουν έκπληκτα το συναρπαστικό παρελθόν των γονιών τους. (88 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ
Ηθοποιοί: Αντόνιο Μπαντέρας, Κάρλα Γκουτζίνο, Άλαν Κάμινγκ, Αλέξα Βέγκα, Ντάριλ Σαμπάρα, Τόνι Σαλούμπ

Το 1ο κεφάλαιο του franchise Spy Kids του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ είναι μια πολύχρωμη και πληθωρική οικογενειακή κατασκοπική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Η ταινία Μίνι Πράκτορες (2001) έχει έντονη δράση, ανάλαφρη και κωμική διάθεση και εντυπωσιακά εφέ και high-tech αντικείμενα.

Ο Ροντρίγκεζ έχει κερδίσει το ψευδώνυμο “one-man film crew” (κινηματογραφικό συνεργείο του ενός ατόμου) λόγω του ότι εκτός από το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή των ταινιών του, συχνά αναλαμβάνει ο ίδιος και το μοντάζ, τη φωτογραφία, την κινηματογράφηση, τη σύνθεση της μουσικής, τα ειδικά εφέ και το μοντάζ ήχου. Ο δημιουργός έκανε ένα διάλειμμα από τις πιο βίαιες ταινίες του, όπως τα Ελ Μαριάτσι (1992), Ντεσπεράντο (1995) και Από το Σούρουπο Ως την Αυγή (1996), για να δημιουργήσει μια ταινία εμπνευσμένη από τη δική του λατινοαμερικάνικη οικογένεια. Ο θείος του, ο Γκρεγκόριο, ο οποίος ήταν πράκτορας του FBI αποτέλεσε την έμπνευση του συνονόματού του πατέρα των δύο νεαρών ηρώων. Παρομοίως, τα δύο παιδιά βασίζονται σε μέλη της οικογένειας του Ροντρίγκεζ, στα αδέλφια του Κάρμεν και Τζούνι.

Η ταινία στο πνεύμα του franchise Τζέιμς Μποντ είναι γεμάτη με gadgets υψηλής τεχνολογίας, από μικρά αντικείμενα όπως τσιχλόφουσκες που προκαλούν ηλεκτροσόκ και λέιζερ με τη μορφή κηρομπογιών μέχρι θεαματικά οχήματα που χρησιμοποιούνται στην ξηρά, στον αέρα, στην επιφάνεια της θάλασσας και κάτω από αυτή.

Η ιστορία τονίζει την αξία της αυτοπεποίθησης, της γενναιότητας και της επιμονής. Το κεντρικό μήνυμα αφορά την οικογένεια, αναδεικνύοντας το πόσο ευεργετική και διασκεδαστική μπορεί να είναι αυτή, όταν υπάρχει αγάπη, ενότητα, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ των μελών της. Επιπλέον θετικά στοιχεία είναι η εμφάνιση μιας δίγλωσσης οικογένειας με γονείς διαφορετικών εθνικοτήτων και η παρουσία εξίσου ικανών και δυναμικών γυναικείων και ανδρικών χαρακτήρων.

Η δράση περιλαμβάνει ήπια αγωνιώδεις καταστάσεις, όπως καταδιώξεις, αναμετρήσεις, συντριβές και εκρήξεις πάντα με κωμικό χαρακτήρα. Μοναδικό αρνητικό στοιχείο είναι η ιδιαιτέρα απωθητική εμφάνιση κάποιων μεταλλαγμένων πλασμάτων.

Ακολούθησαν δύο ακόμα κεφάλαια των περιπετειών της οικογένειας Κορτέζ, το Μίνι Πράκτορες 2: Το Νησί των Χαμένων Ονείρων (2002) και Μίνι Πράκτορες 3: Τρισδιάστατοι Κατάσκοποι (2003). Η τέταρτη ταινία του franchise με τίτλο Spy Kids 4: Το Τέλος Του Χρόνου (2011) αφηγείται την ιστορία μιας νέας οικογένειας πρακτόρων, των Γουίλσον. Η σειρά παρουσιάζει μια σταθερή πτώση στην ποιότητα όσο τα sequels αυξάνουν. Το franchise συμπληρώνεται με τη σειρά κινουμένων σχεδίων Spy Kids: Mission Critical, η οποία κυκλοφόρησε το 2018 στο Netflix.

O Ροντρίγκεζ δημιούργησε ένα spin-off της ταινίας για το ενήλικο κοινό, το βίαιο Machete (2010). Ο επώνυμος κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο θείος των παιδιών Ίσαντορ “Μασέτι” Κορτέζ.

 

Που μπορώ να δω την ταινία Μίνι Πράκτορες (2001);

Η ταινία Μίνι Πράκτορες (2001) είναι διαθέσιμη online:

Επίσημος ιστότοπος: Spy Kids | Miramax




Συνέχειες:

Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams (2002) 
"Μίνι Πράκτορες 2: Το Νησί των Χαμένων Ονείρων"
★★★★★★☆☆☆☆
Τα αδέλφια Κορτέζ στην πρώτη επίσημη αποστολή τους ως Πράκτορες του OSS (Organization of Super Spies), φτάνουν σε ένα μυστηριώδες νησί, όπου συναντούν έναν γενετικό επιστήμονα και μια ομάδα αντίπαλων παιδιών πρακτόρων. (100 λεπτά) (Ηλικία: 9+)





Spy Kids 3-D: Game Over (2003) 
"Μίνι Πράκτορες 3: Τρισδιάστατοι Κατάσκοποι"
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Η Κάρμεν βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, το οποίο σχεδιάστηκε από τη νέα νέμεσις των παιδιών, τον Toymaker. Τώρα, είναι στο χέρι του Τζούνι να σώσει την αδελφή του και τον κόσμο. (84 λεπτά) (Ηλικία: 9+)





Spy Kids: All the Time in the World (2011)
"Spy Kids 4: Το Τέλος Του Χρόνου"
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Μια πρώην πράκτορας, η Μαρίσα, επανέρχεται στη δράση μαζί με τα δύο θετά παιδιά της, τη Ρεμπέκα και τον Σέσιλ, όταν ο μανιακός TimeKeeper επιχειρεί να καταλάβει τον κόσμο. (89 λεπτά) (Ηλικία: 9+)