Πινόκιο (1940)Πινόκιο (1940)

Πινόκιο (1940)


Pinocchio (1940)
"Πινόκιο"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Πινόκιο, μια ζωντανή μαριονέτα σκαλισμένη από τον μοναχικό και καλοσυνάτο Τζεπέτο πρέπει να αποδείξει στη Μπλε Νεράιδα πως είναι γενναίος, ειλικρινής και ανιδιοτελής, ώστε να τον μετατρέψει σε αληθινό αγόρι. Στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει το όνειρό του, ο ευκολόπιστος ήρωας, συναντά πλήθος παραπλανητικών χαρακτήρων, ευτυχώς όμως, στις επικίνδυνες περιπέτειες όπου παρασύρεται, τον συντροφεύει η φωνή της συνείδησης, ο πιστός γρύλος Τζίμινι Κρίκετ. (88 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μπεν Σάρπστιν, Χάμιλτον Λάσκε, Μπιλ Ρόμπερτς, Νόρμαν Φέργκιουσον, Τζακ Κίννι, Ουίλφρεντ Τζάκσον, Τ. Χι
Ηθοποιοί: Ντίκι Τζόουνς, Κρίστιαν Ραμ, Μελ Μπλάνκ, Ντον Μπρόντι

Διασκεδαστική, περιπετειώδης και συχνά τρομακτική, η 2η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια μουσική περιπέτεια φαντασίας, η οποία βασίζεται στην ιταλική νουβέλα “Οι Περιπέτειες του Πινόκιο” (1883), χωρίς όμως να ακολουθεί πιστά ούτε την πλοκή, ούτε την πολύ πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα του βιβλίου του Κάρλο Κολόντι.

Η ταινία διακρίνεται ως το τεχνικά αρτιότερο δημιούργημα του Walt Disney, ο οποίος επένδυσε χιλιάδες εργατοώρες δεκάδων σχεδιαστών του για να πετύχει φυσική κίνηση στους χαρακτήρες του. Επιπλέον, η ταινία παρουσίασε πρωτοποριακά ένα ζωντανό, κινούμενο φόντο γεμάτο από απαιτητικά σχεδιαστικά φυσικά στοιχεία όπως βροχή, καπνός, κεραυνούς, σκιές και νερό.

Τα δυνατά μηνύματα της γνώριμης ιστορίας του Πινόκιο είναι άμεσα και πραγματεύονται διαχρονικές αξίες όπως η ανδρεία, η εντιμότητα και η ανιδιοτέλεια. Το βασικό και σημαντικότερο μάθημα που διδάσκουν οι περιπέτειες του επιπόλαιου μα καλοπροαίρετου παιδιού, είναι πως η συνείδηση είναι ο καλύτερος οδηγός του ανθρώπου για μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή.

Τον Πινόκιο πλαισιώνουν φιλικοί χαρακτήρες όπως ο στοργικός πατέρας του Τζεπέτο, ο λογικός γρύλος Τζίμινι Κρίκετ, η σοφή Μπλε Νεράιδα, το τρυφερό χρυσόψαρο Κλίο και ακόμα ο κακομαθημένος μα καλόκαρδος γάτος Φίγκαρο.

Βγαίνοντας όμως από το ζεστό σπίτι του Τζεπέτο, ο ενθουσιώδης ήρωας συναντά πληθώρα πονηρών, ύπουλων και σκληρών ανταγωνιστών. Λόγω των συχνών και έντονων απειλητικών καταστάσεων που παρουσιάζει, η ταινία φημίζεται ως μια από τις πιο τρομακτικές παραγωγές κινουμένων σχεδίων της Disney.

Η επανέκδοση του 2009 περιλάμβανε μια εντυπωσιακή ψηφιακή αποκατάσταση των αρχικών χρωμάτων της ταινίας, η οποία την καθιστά οπτικά ισότιμη των σύγχρονων παραγωγών.