Πινόκιο (1940)

Πινόκιο (1940)

 
Πινόκιο (1940)
Διασκεδαστική, περιπετειώδης και συχνά τρομακτική, η 2η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια μουσική περιπέτεια φαντασίας, η οποία βασίζεται στην ιταλική νουβέλα Οι Περιπέτειες του Πινόκιο (1883) του Κάρλο Κολόντι, χωρίς όμως να ακολουθεί πιστά ούτε την πλοκή ούτε την πολύ πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα του βιβλίου.

Η ταινία  διακρίνεται ως το τεχνικά αρτιότερο δημιούργημα του Γουόλτ Ντίσνεϋ, ο οποίος επένδυσε χιλιάδες εργατοώρες δεκάδων σχεδιαστών του για να πετύχει φυσική κίνηση για τους χαρακτήρες του. Επιπλέον, η ταινία παρουσίασε πρωτοποριακά ένα  ζωντανό, κινούμενο φόντο με φυσικά στοιχεία όπως βροχή, καπνός, κεραυνοί, σκιές και νερό.

Τα δυνατά μηνύματα της γνώριμης ιστορίας του Πινόκιο είναι άμεσα και πραγματεύονται διαχρονικές αξίες όπως η ανδρεία, η εντιμότητα και η ανιδιοτέλεια. Το βασικό μάθημα που διδάσκουν οι περιπέτειες του επιπόλαιου μα καλοπροαίρετου παιδιού είναι πως η συνείδηση είναι ο καλύτερος οδηγός του ανθρώπου για μια ευτυχισμένη ζωή.

Τον Πινόκιο πλαισιώνουν φιλικοί χαρακτήρες όπως ο στοργικός πατέρας, ο λογικός γρύλος, η σοφή νεράιδα, το τρυφερό χρυσόψαρο και ακόμα ο κακομαθημένος μα καλόκαρδος γάτος. Βγαίνοντας όμως από το ζεστό σπίτι του Τζεπέτο, ο ενθουσιώδης ήρωας συναντά πληθώρα πονηρών, σκληρών και παραπλανητικών ανταγωνιστών. Λόγω των συχνών και έντονων απειλητικών καταστάσεων που παρουσιάζει, η ταινία φημίζεται ως μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες της Disney.

Η επανέκδοση του 2009 περιλάμβανε μια εντυπωσιακή ψηφιακή αποκατάσταση των αρχικών χρωμάτων της ταινίας, η οποία την καθιστά οπτικά ισότιμη των σύγχρονων παραγωγών. 

ΣκηνοθέτεςΜπεν Σάρπστιν, Χάμιλτον Λάσκε, Μπιλ Ρόμπερτς, Νόρμαν Φέργκιουσον, Τζακ Κίννι, Ουίλφρεντ Τζάκσον, Τ. Χι
Ηθοποιοί: Ντίκι Τζόουνς, Κρίστιαν Ραμ, Μελ Μπλάνκ, Ντον Μπρόντι


Παιδικές Ταινίες Disney ΠινόκιοPinocchio (1940)
"Πινόκιο
★★★★★★★☆
Ο Πινόκιο, μια ζωντανή μαριονέτα σκαλισμένη από τον μοναχικό και καλοσυνάτο Τζεπέτο πρέπει να αποδείξει στη Μπλε Νεράιδα πως είναι γενναίος, ειλικρινής και ανιδιοτελής, ώστε να τον μετατρέψει σε αληθινό αγόρι. Στις επικίνδυνες περιπέτειες όπου παρασύρεται τον συντροφεύει η φωνή της συνείδησης, ο πιστός γρύλος Τζίμινι Κρίκετ. (88 λεπτά) (Ηλικία: 6+)

Δείτε το trailer της ταινίας Πινόκιο (1940):