Πινόκιο (2022)

Πινόκιο (2022)

Πινόκιο (I) (2022)





  
Πινόκιο (I) (2022)
Pinocchio (2022)
"Πινόκιο"
★★★★★★★☆☆☆
Ο μοναχικός Τζεπέτο δημιουργεί μια ξύλινη μαριονέτα, τον Πινόκιο και το ίδιο βράδυ, πριν πέσει για ύπνο, κάνει μια ευχή σε ένα αστέρι. Τότε εμφανίζεται η Μπλε Νεράιδα, η οποία χαρίζει ζωή στον Πινόκιο και διορίζει τον σοφό και αισιόδοξο γρύλο Τζίμινι Κρίκετ να είναι η συνείδηση και ο οδηγός του. Για να γίνει αληθινό αγόρι, ο Πινόκιο πρέπει να αποδείξει πως είναι γενναίος, ειλικρινής και ανιδιοτελής. Ωστόσο, την πρώτη μέρα που βγαίνει έξω από το σπίτι για να ξεκινήσει σχολείο, το καλόκαρδο μα αφελές παιδί παρασύρεται από πειρασμούς, θέτοντας έτσι τη ζωή του, αλλά και του πατέρα του, σε κίνδυνο. (105 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
Ηθοποιοί: Τομ Χανκς, Μπέντζαμιν Έβαν Έινσγουορθ, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Λορέιν Μπράκο, Τζουζέπε Μπάτισον, Σίνθια Ερίβο, Λουκ Εβανς


Το remake της ομώνυμης κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney διαθέτει έναν εξαιρετικό συνδυασμό ζωντανής δράσης και CGI χαρακτήρων, εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, και μια θαυμάσια ερμηνεία του Τομ Χανκς στον ρόλο του Τζεπέτο. Ο δημιουργός της, Ρόμπερτ Ζεμέκις, αν και ακολουθεί τον σκελετό του σεναρίου του animation του 1940, και κατά προέκταση της ιταλικής νουβέλας “Οι Περιπέτειες του Πινόκιο” (1883) του Κάρλο Κολόντι, έχει επιτύχει έναν βαθμό πρωτοτυπίας με τη προσθήκη νέων τραγουδιών, χαρακτήρων και κάποιων επουσιωδών στοιχείων πλοκής.

Η μουσική αυτή περιπέτεια φαντασίας διακρίνεται κυρίως για τα εκθαμβωτικά οπτικά της στοιχεία και τα σημαντικά μηνύματά της προς τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους. 

Ο Πινόκιο, όπως και σε κάθε προηγούμενη εκδοχή του καλείται να μάθει τον αυτοέλεγχο, να μην είναι αφελής, να ακούει τη συνείδησή του, να απορρίπτει με αποφασιστικότητα τους πειρασμούς και να αποδειχθεί γενναίος, ειλικρινής και ανιδιοτελής. Από τις περιπέτειες του ξύλινου αγοριού τα παιδιά αντιλαμβάνονται επίσης πως όσα λάθη κι αν κάνουν, ποτέ δεν είναι αργά να πράξουν το σωστό.

Το μήνυμα προς τους γονείς είναι πως πρέπει να εξοπλίσουν τα παιδιά τους με τις απαραίτητες γνώσεις για τον κόσμο και να τους επιτρέψουν να αναπτύξουν ανεξαρτησία. Ο Τζεπέτο αποτελεί ένα εξαιρετικό πρότυπο γονέα, καθώς παρά την σεβαστή επιθυμία του Πινόκιο να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από ότι ήδη είναι, εκείνος διαβεβαιώνει το παιδί με ειλικρίνεια πως ήδη είναι όλα όσα είχε ευχηθεί, πως τον αγαπάει και είναι περήφανος για εκείνον. Επίσης, και οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες παραμερίζουν τους φόβους τους και ρισκάρουν τα πάντα, ο ένας για χάρη του άλλου.

Αυτή η live-action/CGI παραγωγή έχει πιο έντονη δράση από την ταινία κινουμένων σχεδίων, ωστόσο τα τρομακτικά και σκοτεινά στοιχεία της είναι αρκετά πιο συγκρατημένα. Ο Πινόκιο μπαίνει σε πολλές επικίνδυνες και απειλητικές για τη ζωή του καταστάσεις. Το αγόρι πέφτει θύμα απαγωγής, αιχμαλωτίζεται, κινδυνεύει να μετατραπεί σε γάιδαρο και τον καταπίνει ένα θαλάσσιο τέρας. Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή, ένας αγαπημένος χαρακτήρας φαίνεται να πεθαίνει.



Διασκευή/Spin-Off της:

Pinocchio (1940)
"Πινόκιο"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Πινόκιο, μια ζωντανή μαριονέτα σκαλισμένη από τον μοναχικό ξυλουργό Τζεπέτο, πρέπει να αποδείξει στη Μπλε Νεράιδα πως είναι γενναίος, ειλικρινής και ανιδιοτελής, ώστε να τον μετατρέψει σε αληθινό αγόρι. Στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει το όνειρό του, ο καλοσυνάτος μα ευκολόπιστος ήρωας, συναντά ένα πλήθος παραπλανητικών χαρακτήρων, οι οποίοι τον παρασύρουν σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ευτυχώς, η Μπλε Νεράιδα έχει φροντίσει στο πλευρό του Πινόκιο να βρίσκεται ο πιστός γρύλος Τζίμινι Κρίκετ, ο... (Περισσότερα)