Ρίο (2011)



Ρίο (2011)

Rio (2011)


  
Rio (2011)Rio (2011)
"Ρίο"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Μπλου ένας παπαγάλος Μακάο που δεν έμαθε ποτέ να πετά, ζει σε μια μικρή πόλη της Μινεσότα μαζί την ευγενική Λίντα, την κοπέλα που τον υιοθέτησε όταν ήταν ακόμα νεοσσός. Ο Μπλου και η Λίντα πιστεύουν ότι είναι ο τελευταίος του είδους του και όταν μαθαίνουν από τον Βραζιλιάνο ορνιθολόγο Τούλιο για την ύπαρξη της Τζουλ, μιας θηλυκής Μακάο που ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατευθύνονται προς τη Βραζιλία. Όμως στο Ρίο, ο Μπλου και η Τζουλ πέφτουν θύματα απαγωγής από λαθρέμπορους ζώων. Ο Μπλου πρέπει να ξεφύγει από τους απαγωγείς, να μάθει να πετάει και να επιστρέψει στη Λίντα. (96 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Κάρλος Σαλντάνια
Ηθοποιοί: Τζέσι Άιζενμπεργκ, Αν Χάθαγουεϊ, Τζορτζ Λόπεζ, Τζεμέιν Κλεμέντ, Ροντρίγκο Σαντόρο, Λέσλι Μαν, Μπρούνο Μαρς, Άντι Γκαρσία


H 6η κινηματογραφική παραγωγή των Blue Sky Studios είναι μια ζεστή κωμική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων με συμπαθητικούς κεντρικούς χαρακτήρες, ολοζώντανα τροπικά χρώματα, ενθουσιώδεις ρυθμούς σάλσα, ρομαντισμό και αξιόλογα μηνύματα σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων. Αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο ο βραζιλιάνος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Κάρλος Σαλντάνια καταπιάστηκε και στην υποψήφια για  Όσκαρ ταινία του Φερδινάνδος (2017).

Η ταινία ακολουθεί μια απλή, κατανοητή ιστορία και προσφέρει πολλά θετικά μηνύματα σχετικά με τον αλτρουισμό, το θάρρος και τη δυνατότητα να αλλάξει κανείς τη ζωή του προς το καλύτερο κάνοντας σωστές επιλογές. Ανάμεσα στα κύρια θέματα ξεχωρίζει η σημασία της αυτοπεποίθησης και πώς μπορεί κανείς να ξεπεράσει την ανασφάλεια και τα όρια που έχει θέσει ο ίδιος στον εαυτό του και να εξελιχθεί σε κάποιον πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικό.

Ο Μπλου αν και συχνά αμήχανος, ντροπαλός και λίγο αδέξιος, είναι γλυκός, έξυπνος και τελικά διατεθειμένος να παραμερίσει τους φόβους του για να σώσει τη Τζουλ, η οποία μαζί με τη Λίντα είναι δύο ισχυροί, γενναίοι και ανιδιοτελείς γυναικείοι χαρακτήρες. Ένα νεαρό αγόρι, ο Φερνάντο, μετανιώνει έμπρακτα για τη συνεργασία του με τους λαθρέμπορους πουλιών και συνεργάζεται με τη Λίντα και τον Τούλιο, δύο θετικά πρότυπα ανθρώπων που αγαπούν τα πουλιά και προσπαθούν να τους προσφέρουν ένα καταφύγιο.

Η ιστορία αναδεικνύει το πώς τα ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον και παρουσιάζει τις επιπτώσεις της αγοράς τους για συντροφιά, η οποία τα βλάπτει τόσο το καθένα ξεχωριστά όσο και συνολικά ως είδος και υποστηρίζει τη λαθροθηρία. Τα παιδιά έχουν επίσης την ευκαιρία να αποκτήσουν κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά τη Βραζιλία, τον τοπικό πολιτισμό και την άγρια ζωή της περιοχής.

Η ταινία έχει περιστατικά αγενών εκφράσεων και μερικούς τρομακτικούς χαρακτήρες, όπως τους λαθρέμπορους πουλιών και κυριότερα ένα τρομακτικό λευκό παπαγάλο κοκατού που απολαμβάνει να βλάπτει τα υπόλοιπα πουλιά.


Συνέχεια:
Rio 2 (2014)Rio 2 (2014)
"Ρίο 2"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Αμαζόνιο, η Λίντα και ο Τούλιο ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν και άλλοι Μπλε Μακάο που ζουν βαθιά στο τροπικό δάσος της βροχής, ο Μπλου, η Τζουλ και τα τρία παπαγαλάκια τους ταξιδεύουν μέχρι τη ζούγκλα του Αμαζονίου. Εκεί η Τζουλ επανενώνεται με την οικογένειά της και τα μικρά μαθαίνουν για τη ζωή στη φύση, όμως ο Μπλου δυσκολεύεται να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον παλιό του εχθρό, τον Νάιτζελ, και τον αρχηγό παράνομων υλοτόμων, ο... (Περισσότερα)