Φερδινάνδος (2017)



Φερδινάνδος (2017)

Φερδινάνδος (2017) paidikaicinema.gr

  
Φερδινάνδος (2017)Ferdinand (2017)
★★★★★★★☆☆☆
Ο Φερδινάνδος, ένα ευγενικό μοσχαράκι το οποίο εκτρέφεται σε ένα ράντσο για να συμμετάσχει σε ταυρομαχίες, αντιμετωπίζει τα σκληρά πειράγματα των άλλων μοσχαριών καθώς αρνείται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε μάχη. Όταν ο πατέρας του δεν γυρνά μετά από μία ταυρομαχία, ο Φερδινάνδος δραπετεύει και βρίσκει καταφύγιο σε ένα αγρόκτημα ανθοπωλών. Μετά από μια παρεξήγηση, ο ενήλικος πια Φερδινάνδος επιστρέφει στο ράντσο, όπου τα ειρηνιστικά ιδανικά του αμφισβητούνται από τους υπόλοιπους ταύρους, οι οποίοι θεωρούν τη συμμετοχή τους σε μια ταυρομαχία ως την υπέρτατη τιμή. (108 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κάρλος Σαλντάνια
Ηθοποιοί: Τζον Σίνα, Κέιτ ΜακΚίνον, Ντέιβιντ Τέναντ, Άντονι Άντερσον, Γκάμπριελ Ιγκλέσιας


Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο τελικά κατέκτησε το Coco (2017) της Pixar, η 12η ταινία των Blue Sky Studios βασίζεται στο κλασικό παιδικό βιβλίο The Story of Ferdinand (1936) του συγγραφέα Μανρό Λιφ και του εικονογράφου Ρόμπερτ Λόσον. Ο σκηνοθέτης Κάρλος Σαλντάνια επικοινωνεί άμεσα το ισχυρό πασιφιστικό μήνυμα της πρωτότυπης ιστορίας, και όπως είχε κάνει και παλαιότερα με την ταινία του Ρίο (2011), προσεγγίζει το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων με ευαισθησία.

Η πλοκή του Φερδινάνδος (2017) διαδραματίζεται σε μαγευτικά επαρχιακά τοπία και πολύχρωμες παραδοσιακές πόλεις της σύγχρονης Ισπανίας. Η αφήγηση συνοδεύεται από τις μελωδικές, ζεστές και διασκεδαστικές μουσικές δημιουργίες σε ισπανικό ύφος του Τζον Πάουελ.

Μεγαλώνοντας μαζί με τον στοργικό πατέρα του σε ένα ράντσο όπου εκπαιδεύονται ταύροι για ταυρομαχίες, ο νεαρός Φερδινάνδος γελοιοποιείται και εκφοβίζεται από τα υπόλοιπα μοσχάρια για τη φιλειρηνικότητα και την αγάπη του για τα λουλούδια. Όταν ο πατέρας του δεν επιστρέφει στο ράντσο μετά από μια ταυρομαχία, ο Φερδινάνδος αποδρά και καταλήγει στην ειδυλλιακή φάρμα ενός ευγενικού ανθοπώλη και της στοργικής του κόρης, της Νίνα. Εκεί, ο Φερδινάνδος μεγαλώνει ευτυχισμένος και εξελίσσεται σε έναν τεράστιο και δυνατό ταύρο.

Όμως, όταν επισκέπτεται ένα φεστιβάλ λουλουδιών τον τσιμπά μια μέλισσα και άθελά του προκαλεί όλεθρο στην πόλη. Ο Φερδινάνδος τότε συλλαμβάνεται και καταλήγει πίσω στο ράντσο. Εκεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή να αποδείξει τον εαυτό του ως μαχητή ή να σταλεί στη σφαγή.

Ο Φερδινάνδoς εισέρχεται με βία στον παράλογο και απάνθρωπο κόσμο των ταυρομαχιών. Όμως, δεν εγκαταλείπει ποτέ τα ειρηνιστικά ιδανικά του, διατηρεί τη συμπόνια του και βρίσκει τρόπους για να αποφύγει τις συγκρούσεις.

Παρά τη σκληρότητα του θέματος, ορισμένες σκηνές συναισθηματικής έντασης και ένα επεξηγηματικό ως προς τη λειτουργία του μα άδειο και πεντακάθαρο σφαγείο, η ιστορία είναι γλυκιά, διασκεδαστική και περιπετειώδης, με αίσιο τέλος.