Φερδινάνδος (2017)Φερδινάνδος (2017)

Φερδινάνδος (2017) paidikaicinema.gr

  
Φερδινάνδος (2017)Ferdinand (2017)
★★★★★★★☆☆☆
Ο Φερδινάνδος, ένα ευγενικό και ειρηνικό μοσχαράκι το οποίο εκτρέφεται σε ένα ράντσο για να συμμετάσχει σε ταυρομαχίες, αρνείται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε μάχη, δραπετεύει και βρίσκει καταφύγιο και μια αγαπημένη οικογένεια σε ένα αγρόκτημα ανθοπωλών. Μετά από μια παρεξήγηση, ο ενήλικος πια Φερδινάνδος επιστρέφει στο ράντσο, όπου τα ειρηνιστικά ιδανικά του αμφισβητούνται από τους υπόλοιπους ταύρους, οι οποίοι θεωρούν τη συμμετοχή τους σε μια ταυρομαχία ως υπέρτατη τιμή. (108 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κάρλος Σαλντάνια
Ηθοποιοί: Τζον Σίνα, Κέιτ ΜακΚίνον, Ντέιβιντ Τέναντ, Άντονι Άντερσον, Γκάμπριελ Ιγκλέσιας


Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων,  η 12η ταινία των Blue Sky Studios βασίζεται στο κλασικό παιδικό βιβλίο The Story of Ferdinand (1936) του συγγραφέα Μανρό Λιφ και του εικονογράφου Ρόμπερτ Λόσον. Ο σκηνοθέτης Κάρλος Σαλντάνια, όπως είχε κάνει και παλαιότερα με την ταινία του Ρίο (2011), προσεγγίζει το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων και επικοινωνεί άμεσα το ισχυρό πασιφιστικό μήνυμα της πρωτότυπης ιστορίας.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μαγευτικά επαρχιακά τοπία και πολύχρωμες παραδοσιακές πόλεις της σύγχρονης Ισπανίας, συνοδευόμενη από τα μελωδικά, ζεστά και διασκεδαστικά μουσικά θέματα σε ισπανικό ύφος, του Τζον Πάουελ.

Μεγαλώνοντας μαζί με τον πατέρα του σε ένα ράντσο όπου εκπαιδεύονται ταύροι για ταυρομαχίες, ο νεαρός Φερδινάνδος γελοιοποιείται και εκφοβίζεται από τα υπόλοιπα μοσχάρια για τη φιλειρηνικότητα και την αγάπη του για τα λουλούδια. Όταν ο πατέρας του δεν επιστρέφει στο ράντσο μετά από μια ταυρομαχία, ο Φερδινάνδος αποδρά και καταλήγει στην ειδυλλιακή φάρμα ενός ευγενικού ανθοπώλη και της στοργικής του κόρης. Εκεί, ο Φερδινάνδος μεγαλώνει ευτυχισμένος και εξελίσσεται σε έναν τεράστιο και δυνατό ταύρο.

Όμως, όταν τον τσιμπά μια μέλισσα και άθελά του προκαλεί όλεθρο στην πόλη, συλλαμβάνεται και καταλήγει πίσω στο ράντσο, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή να αποδείξει τον εαυτό του ως μαχητή ή να σταλεί στη σφαγή. Ο Φερδινάνδoς εισέρχεται με βία στον σκληρό και παράλογο κόσμο των ταυρομαχιών, όμως δεν εγκαταλείπει ποτέ τα ειρηνιστικά ιδανικά του, διατηρεί τη συμπόνια του και βρίσκει τρόπους για να αποφύγει τις συγκρούσεις.

Παρά τη σκληρότητα του θέματος και ορισμένες σκηνές συναισθηματικής έντασης, η ατμόσφαιρα είναι γλυκιά, διασκεδαστική και περιπετειώδης, και η ίδια η ιστορία ολοκληρώνεται ευχάριστα και αισιόδοξα.