Ralph: Η Επόμενη Πίστα (2012)



Ralph: Η Επόμενη Πίστα (2012)



  
Wreck-It Ralph (2012)
"Ralph: Η Επόμενη Πίστα" 
★★★★★★★★★☆
Εδώ και 3 δεκαετίες, ο Ραλφ παίζει τον ρόλο του κακού στο βιντεοπαιχνίδι Fix-It Felix Jr, αλλά εξαιτίας της δουλειάς του κανείς δεν φαίνεται να τον συμπαθεί. Για να αποδείξει σε όλους πως μπορεί και εκείνος να είναι ήρωας, ο Ραλφ αποφασίζει να διεκδικήσει ένα μετάλλιο σε κάποιο άλλο παιχνίδι. Όταν εισέρχεται κρυφά στο σύγχρονο, βίαιο Hero’s Duty, παίρνει ένα μετάλλιο, αλλά κατά λάθος απελευθερώνει έναν απειλητικό εχθρό, ένα άμυαλο καταστρεπτικό έντομο. Ο Ραλφ και το έντομο εκτινάσσονται από το Hero’s Duty και προσγειώνονται στο Sugar Rush, ένα αγωνιστικό παιχνίδι ζαχαρωτών καρτ. (101 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Ριτς Μουρ
Ηθοποιοί: Τζον Σι Ράιλι, Σάρα Σίλβερμαν, Τζακ ΜακΜπράιερ, Τζέιν Λιντς, Άλαν Τούντικ


Το Ralph: Η Επόμενη Πίστα (2012), η 52η ταινία της Disney, είναι μια δημιουργική, διασκεδαστική και πνευματώδης περιπέτεια φαντασίας, με κύρια θέματα τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ταυτότητα, τον αυτό-προσδιορισμό και την αμφισβήτηση του κατεστημένου.

Ο σκηνοθέτης Ριτς Μουρ στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, και οι σεναριογράφοι Φιλ Τζόνστον και Τζένιφερ Λι, δημιούργησαν μια συναρπαστική ταινία με γλυκιά ιστορία, άπλετη δράση, έξυπνο χιούμορ και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Ιδιαίτερα οι δύο πρωταγωνιστές, ο Ραλφ και η Βανέλοπη, διακρίνονται χάρη στις ζεστές και ταυτόχρονα δυναμικές φωνητικές ερμηνείες, τις ανεπτυγμένες προσωπικές ιστορίες και τις γενναίες αποφάσεις τους που επιδεικνύουν βάθος και εξέλιξη. Οι δυο τους προσφέρουν ένα δυνατό τέλος, το οποίο όμως επισκιάζεται σε κάποιο βαθμό από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς των σκηνών δράσης.

Βραβευμένη με 5 Annie Awards, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, η ταινία διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο, μακριά από τα ανθρώπινα βλέμματα. Το concept, ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την Disney, θυμίζει περισσότερο παραγωγές της Pixar όπως το Toy Story (1995), Μπαμπούλας Α.Ε. (2001), και τα μεταγενέστερα Τα Μυαλά που Κουβαλάς (2015) και Coco (2017). Επιπλέον, η ταινία ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, βραβεία που κέρδισε τελικά το Brave (2012) της Pixar, μια μαγική περιπέτεια φαντασίας, η οποία με τη σειρά της θυμίζει περισσότερο τις παραγωγές της πριγκιπικής σειράς της Disney.

Η ταινία περιέχει έναν μεγάλο αριθμό cameo εμφανίσεων από γνωστούς χαρακτήρες ρετρό ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Επιπρόσθετες αναφορές σε βιντεοπαιχνίδια βρίσκονται σε οπτικά στοιχεία και στη γεμάτη ενέργεια ορχηστρική επένδυση του Χένρι Τζάκμαν. Το soundtrack εμπνέεται από 8-bit ήχους του ‘80, την Ιαπωνική ποπ και τη σύγχρονη του ηλεκτρονική μουσική.

Η ταινία προσφέρει πολλές ευφάνταστες ερμηνείες του κώδικα των υπολογιστών και αναπτύσσει κάθε έναν από τους ψηφιακούς της κόσμους με ξεχωριστό καλλιτεχνικό στυλ, χρωματική παλέτα, φωτισμό, ειδικά εφέ, κίνηση και μουσική. Οι τρεις κύριοι κόσμοι είναι το Fix-It Felix Jr, το Sugar Rush και το Hero’s Duty. Το ενδεικτικό της δεκαετίας του 1980, δισδιάστατο Fix-It Felix Jr ζωντανεύει μέσα από στυλιζαρισμένα εφέ, επαναλαμβανόμενα μοτίβα και διακεκομμένες κινήσεις. Το πιο προηγμένο και πολύχρωμο Sugar Rush, εμπνέεται από τα Ιαπωνικά καρτ αγωνιστικά παιχνίδια της δεκαετία του 1990, ενώ το υψηλής ανάλυσης Hero’s Duty είναι ένα σύγχρονο FPS παιχνίδι μάχης.

Εξίσου ποικιλόμορφοι και ενδιαφέροντες είναι και οι χαρακτήρες. Ο σχεδιασμός των τεσσάρων κεντρικών ηρώων, του Ραλφ, της Βανέλοπη, του Φέλιξ και της Λοχία Καλχούν βασίζεται στους ηθοποιούς που δανείζουν της φωνές τους στην πρωτότυπη έκδοση, Τζον Σι Ράιλι, Σάρα Σίλβερμαν, Τζακ ΜακΜπράιερ και Τζέιν Λιντς αντίστοιχα.

Όταν το κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών κλείνει το βράδυ, οι χαρακτήρες των βιντεοπαιχνιδιών αφήνουν τους ρόλους τους και επισκέπτονται άλλα παιχνίδια μέσω των καλωδίων. Ανάμεσά τους είναι και ο Καταστροφέας Ραλφ, ο ανταγωνιστής του παιχνιδιού Fix-It Felix Jr. Δουλειά του Ραλφ είναι να καταστρέφει το κτήριο του παιχνιδιού, ώστε ο ήρωας, Μαστρο-Φέλιξ Τζούνιορ, να το επισκευάζει. Ο Ραλφ δεν θέλει να είναι κακός, όμως οι υπόλοιποι χαρακτήρες τον αποφεύγουν λόγω της δουλειά του. Ένα βράδυ, ο Ραλφ ανακαλύπτει πως οι χαρακτήρες του Fix-It Felix Jr. γιορτάζουν την 30ή επέτειο του παιχνιδιού χωρίς να τον έχουν προσκαλέσει. Τότε, κουρασμένος από τον αποκλεισμό και τις προσβολές τους, ανακοινώνει ότι θα κατακτήσει το σεβασμό τους κερδίζοντας ένα μετάλλιο.

Ο Ραλφ εισέρχεται παράνομα στο ολοκαίνουριο Hero’s Duty και καταφέρνει να αποκτήσει ένα μετάλλιο. Ωστόσο, εκτοξεύεται μαζί με ένα από τα εξωγήινα έντομα του Hero’s Duty στο παιχνίδι Sugar Rush. Εκεί, η νεαρή Βανέλοπη φον Σβιντ, μια οδηγός αγώνων που δυσλειτουργεί μυστηριωδώς, κλέβει το μετάλλιο του Ραλφ. To επίσης περιθωριοποιημένο κορίτσι χρειάζεται το μετάλλιο για να εξαγοράσει μια συμμετοχή στους αγώνες καρτ, στους οποίους ο κυβερνήτης του Sugar Rush, βασιλιάς Candy, αρνείται να την αφήσει να συμμετάσχει.

Εν τω μεταξύ, καθώς ο Ραλφ είναι απών από τον ρόλο του, το παιχνίδι του βγαίνει εκτός λειτουργίας. Τότε ο ήρωας του παιχνιδιού, ο Φέλιξ, φεύγει για να τον βρει. Όταν φτάνει στο Hero’s Duty, ο Φέλιξ συνεργάζεται με την επικεφαλής του παιχνιδιού, την αυστηρή Λοχία Καλχούν. Οι δυο τους προσπαθούν να βρουν και να ανακτήσουν τον Ραλφ και το επικίνδυνο έντομο.

Ο Ραλφ και η Βανέλοπη, δύο χαρακτήρες που αγωνίζονται να κερδίσουν την αποδοχή, δημιουργούν μια δυνατή φιλία. Με τη βοήθεια ο ένας του άλλου ανακαλύπτουν τη σημασία της συνεργασίας, της επιμονής και του αυτοελέγχου. Ο Ραλφ αρνείται να αφήσει την επίσημη κατηγοριοποίηση του ως κακός να επισκιάσει τα θετικά του στοιχεία. Η αναζήτησή του για αναγνώριση τον οδηγεί να συνειδητοποιήσει το ποιος είναι και τι μπορεί να προσφέρει. Η Βανέλοπη, παρά την αγενή συμπεριφορά της, είναι ένα γλυκό και έξυπνο παιδί που διεκδικεί με αποφασιστικότητα μία θέση στον κόσμο. Καθώς η Βανέλοπη καταφέρνει να μετατρέψει τη μεγαλύτερη αδυναμία της σε πλεονέκτημα, αναδεικνύεται σε ένα εξαιρετικό πρότυπο.

Η ταινία περιέχει κάποια έντονα στοιχεία βίας χωρίς όμως τραυματισμούς. Σημειώνονται αρκετές σκηνές κωμικής βίας, κατά τις οποίες χαρακτήρες πέφτουν, χτυπούν και οδηγούν αυτοκίνητα που συγκρούονται. Υπάρχουν μάχες με απειλητικά εξωγήινα τέρατα, τα οποία σε δύο περιπτώσεις τρώνε αιφνιδιαστικά άλλους χαρακτήρες.


Συνέχεια:

Ralph Breaks the Internet: Wreck-It Ralph 2 (2018)Ralph Breaks the Internet: Wreck-It Ralph 2 (2018) 
"Ραλφ Εναντίον Ίντερνετ" 
★★★★★★★★
Όταν το τιμόνι του βιντεοπαιχνιδιού Sugar Rush σπάει ανεπανόρθωτα, ο Ραλφ και η Βανέλοπη μπαίνουν στο διαδίκτυο μέσω του WIFI για να βρουν ένα ανταλλακτικό. Για να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζονται για το νέο τιμόνι, ο Ραλφ καταλήγει να φτιάχνει μια σειρά από ανόητα βίντεο και να τα ανεβάζει στο BuzzzTube. Παράλληλα, η Βανέλοπη σκέφτεται να αφήσει το δικό της παιχνίδι, προκειμένου να παραμείνει στο Slaughter Race, ένα βίαιο παιχνίδι αυτοκινήτων, το οποίο της προσφέρει τις συναρπαστικές εμπειρίες που αποζητά, όμως... (Περισσότερα)