Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985)Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985)

Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985)


Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985)The Goonies (1985)
"Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας" 
★★★★★★★★☆☆
Στην παραθαλάσσια Αστόρια, προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τους από κατάσχεση, επτά νεαροί φίλοι ακολουθούν τα στοιχεία ενός παλιού χάρτη που οδηγεί στον χαμένο θησαυρό του θρυλικού πειρατή Μονόφθαλμου Γουίλι (One-Eyed Willie). Η ομάδα πρέπει να βρει το δρόμο της μέσα σε έναν λαβύρινθο υπόγειων στοών γεμάτο σκελετούς, επικίνδυνα περάσματα και πολύπλοκες παγίδες που έστησαν εκατοντάδες χρόνια πριν ο πειρατής και το πλήρωμά του. Ταυτόχρονα, τα παιδιά προσπαθούν να ξεφύγουν από μία οικογένεια αδίστακτων εγκληματιών που τους κυνηγούν για να πάρουν τον θησαυρό. (114 λεπτά) (Ηλικία: 11+) 
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Ντόνερ
Ηθοποιοί: Σον Άστιν, Τζος Μπρόλιν, Τζεφ Κόεν, Κόρεϊ Φέλντμαν, Κέρι Γκριν, Μάρθα Πλίμπον, Κέι Χουί Κουάν, Αν Ράμζι, Τζο Παντολιάνο, Ρόβερτ Ντέιβι, Τζον Ματούζακ


Μια κλασική οικογενειακή περιπέτεια με ακατάπαυστη δράση, υψηλά επίπεδα ενέργειας, και άφθονα διασκεδαστικά αλλά και χοντροκομμένα κωμικά και απειλητικά στοιχεία, από μία ομάδα που τα μέλη της μεσουρανούσαν στο κινηματογραφικό στερέωμα της δεκαετίας του ‘80· τον Στίβεν Σπίλμπεργκ (Ε.Τ. ο Εξωγήινος (1982), Επιστροφή στο Μέλλον (1985)) πίσω από την ιστορία και την παραγωγή, τον Ρίτσαρντ Ντόνερ (Σούπερμαν (1978), Ελευθερώστε τον Γουίλι (1993)) στη σκηνοθεσία, και τον Κρις Κολόμπους (Χάρι Πότερ (2001)Γκρέμλινς (1984)Μόνος στο Σπίτι (1990)Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι (2010)) να υπογράφει το σενάριο.

Αν και η ταινία περιέχει βίαιες στιγμές, αγενές χιούμορ, πολλαπλές σεξουαλικές αναφορές και στερεότυπα, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα παρόντα κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους, όπου γνωρίζουμε τους ανταγωνιστές και τα Goonies, μια ομάδα παιδιών που προκαλούν μια συνεχή φασαρία καθώς φωνάζουν, προσβάλλουν το ένα το άλλο, κάνουν ζημιές και κακόγουστα αστεία.

Ωστόσο, όταν τα παιδιά ξεκινούν το κυνήγι του θησαυρού, η ταινία αποκαλύπτει πως έχει ότι χρειάζεται για να καθηλώσει και να ενθουσιάσει τους περιπετειώδεις θεατές κάθε ηλικίας. To υπόγειο, ατμοσφαιρικό σπήλαιο είναι γεμάτο ευρηματικές παγίδες και θανατηφόρες μηχανές Ρουμπ Γκόλντμπεργκ, ολισθηρές γέφυρες, νεροτσουλήθρες, σκελετούς και νυχτερίδες, με αποκορύφωμα μία εντυπωσιακή ανακάλυψη.

Και ακόμη και αν τα παιδιά συνεχίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας τα πειράγματα και τις μικρές διαμάχες, αποδεικνύονται αφοσιωμένα στην ομάδα, με το κάθε ένα από αυτά να χρησιμοποιεί τα μάλλον κοινότυπα, μα τελικώς απολύτως χρήσιμα, χαρίσματά του για το κοινό καλό. Κάποιος μεταφράζει το χάρτη από τα Ισπανικά, άλλος παρέχει τα gadget, κάποιοι επιλύουν γρίφους, ένας από αυτούς βρίσκει έναν πολύτιμο σύμμαχο, άλλοι χρησιμοποιούν μυϊκή δύναμη, ενώ ο Μάικι, ο ονειροπόλος κεντρικός χαρακτήρας, εμπνέει, ενθαρρύνει και καθοδηγεί τους υπόλοιπους.

Τα βίαια στοιχεία περιλαμβάνουν κάποιον να φαίνεται πως έχει αυτοκτονήσει, καταδιώξεις, πυροβολισμούς, ένα πτώμα με εμφανές τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι και απειλές για ακρωτηριασμό. Ένας άντρας με σωματική αναπηρία θεωρείται “τέρας” από τα μέλη της οικογένειάς του, οι οποίοι του φέρονται απάνθρωπα. Υπάρχουν διάσπαρτες σεξουαλικές αναφορές, αγενής γλώσσα και άκομψες χειρονομίες.