Οι Κρουντς (2013)
Οι Κρουντς (2013)

The Croods (2013)


  
Οι Κρουντς (2013)The Croods (2013)
"Οι Κρουντς"
★★★★★★★★☆☆
Οι Κρουντς είναι μια οικογένεια Νεάντερταλ, οι οποίοι έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν στο σκληρό προϊστορικό περιβάλλον παραμένοντας στη σπηλιά τους όλη την ώρα, εκτός από όταν βγαίνουν για να βρουν τροφή. Ένα βράδυ, ενάντια στους κανόνες του υπερπροστατευτικού πατέρα της, η περιπετειώδης νεαρή Ιπ βγαίνει έξω από τη σπηλιά και συναντά έναν νεαρό ανατομικά σύγχρονο άνθρωπο, τον εφευρετικό Γκάι. Όταν το σπήλαιο τους καταστρέφεται εξαιτίας της διάσπασης των ηπείρων, οι Κρουντς αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε έναν άγνωστο κόσμο με οδηγό τους τον Γκάι. (98 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Κρις Σάντερς, Κερκ Νε Μίκο
Ηθοποιοί: Νίκολας Κέιτζ, Ράιαν Ρέινολντς, Έμα Στόουν, Κάθριν Κίνερ, Κλόρις Λίτσμαν, Κλαρκ Ντιου


Υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, η 26η ταινία της DreamWorks Animation είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια με καθαρό χιούμορ, εξαιρετικές φωνητικές ερμηνείες και έναν ολοένα και πιο εκθαμβωτικό κόσμο, με πρωτόγονα τοπία, πανέμορφη βλάστηση και φανταστικά πλάσματα. Αν και αρκετά στοιχεία βασίζονται στη μυθοπλασία και υπάρχουν και κάποιοι κωμικοί αναχρονισμοί, η ταινία προσφέρεται ως εκπαιδευτική ευκαιρία καθώς βασίζεται σε επιστημονικές αντιλήψεις σχετικά με την εξέλιξη, την Παγγαία και την εποχή των σπηλαίων.

Η πιο ενδιαφέρουσα ιδέα της ιστορίας είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του φόβου που προκαλεί η άγνοια και της αυτοπεποίθησης που προέρχεται από την ορθολογική σκέψη, όμως δυστυχώς λόγω της συχνής δράσης και του υπερβολικού αριθμού υποστηρικτικών χαρακτήρων, η ιδέα δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να διερευνηθεί και να αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Όμως τα θέματα του θάρρους και της οικογενειακής αγάπης είναι ξεκάθαρα, όπως επίσης έκδηλο είναι και το μήνυμα πως τόσο η ευφυΐα και η δημιουργικότητα όσο η προφύλαξη και η εμπειρία είναι σημαντικά εφόδια για την επιβίωση. Η ιστορία προτείνει πως οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι γενναία, ανεξάρτητα και περιπετειώδη και ταυτόχρονα να τα προστατεύουμε από λάθη που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιβλαβή.

Η εξυπνάδα, η τόλμη και η δυναμική φύση της Ιπ συνθέτουν έναν ενδιαφέρων γυναικείο χαρακτήρα, ενώ επιπλέον θετικό στοιχείο είναι ο αθλητικός, στιβαρός σχεδιασμός της, ο οποίος αν και συνάδει με το είδος της θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία να έχει την ατυχία να αντικατασταθεί από τον τυπικό λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό των κεντρικών ηρωίδων των περισσότερων παραγωγών του Χόλιγουντ. Στον αντίποδα βρίσκεται το γεγονός πως οι γυναικείοι χαρακτήρες βασίζονται συχνά στους ανδρικούς χαρακτήρες για να σωθούν.  

Εκτός από ένα επαναλαμβανόμενο αστείο για την ανεπιθύμητη πεθερά που πιθανόν να προκαλέσει απορίες στους νεαρούς θεατές και την αναφορά στο θάνατο της οικογένειας ενός χαρακτήρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να προβληματίσουν τα παιδιά, καθώς οι απειλές από φυσικά φαινόμενα και προϊστορικά πλάσματα έχουν κωμική διάθεση.


Συνέχεια:
 
Οι Κρουντς 2: Nέα Eποχή (2020)
The Croods: A New Age (2020)
"Οι Κρουντς 2: Νέα Εποχή"
★★★★★★★★☆☆
Όταν ο Γκάι προτείνει στην Ιπ να δημιουργήσουν τη δική τους “αγέλη”, ο πατέρα της, ο Κραγκ, πανικοβάλλεται. Όταν όμως οι Κρουντς ανακαλύπτουν μια περιφραγμένη περιοχή με τρεχούμενο νερό και άφθονο φαγητό, ο Κραγκ πιστεύει πως βρήκε τον τρόπο να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη. Δημιουργοί αυτού του κόσμου είναι οι Μπέτερμαν, μια οικογένεια πιο εξελιγμένων ανθρώπων που γνώριζαν τον Γκάι όταν ήταν παιδί. Ο Φιλ και η Χόουπ Μπέτερμαν προσφέρονται να φιλοξενήσουν τους πρωτόγονους Κρουντς ελπίζοντας πως... (Περισσότερα)