Πάντα στο Κόκκινο (2022)

Πάντα στο Κόκκινο (2022)

Πάντα στο Κόκκινο (2022)


Turning Red (2022)
Turning Red (2022)
"Πάντα στο Κόκκινο" 
★★★★★★★★☆☆  
Η Μέι, μια Κινεζο-Καναδή 13χρονη, είναι η επιτομή της πληθωρικότητας και της επιτυχίας. Είναι υπάκουη κόρη, αφοσιωμένη φίλη, εξαιρετική μαθήτρια και θαυμάστρια του boy band, 4*Town. Στο σπίτι, η Μέι εξισορροπεί τα καθήκοντά της ως μελλοντική φύλακας του οικογενειακού τους ναού με τις προσδοκίες της στοργικής, μα απαιτητικής μητέρα της. Ωστόσο, όταν ξαφνικά μεταμορφώνεται σε ένα γιγάντιο κόκκινο πάντα, ο κόσμος της ανατρέπεται. Στη νέα της μορφή, η Μέι γίνεται ο πιο συναισθηματικός και αδάμαστος εαυτός της, και καλείται να συμφιλιώσει όλες τις διαφορετικές της ταυτότητες.  (100 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Ντόμι Σι
Ηθοποιοί: Ρόζαλι Τσιάνγκ, Σάντρα Ο, Έιβα Μορς, Χέιν Παρκ, Μαιτρέι Ραμακρίσναν, Οράιον Λι, Γουάι Τσιν Χο


Η υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων 25η παραγωγή της Pixar σηματοδοτεί το αξιοσημείωτο ντεμπούτο της Καναδής Ντόμι Σι, μίας ταλαντούχου κινεζικής καταγωγής σκηνοθέτη και σεναριογράφου. Η εξαιρετική δουλειά της Σι στην ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων Bao της Pixar της χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ το 2019.

Το Turning Red, αν και δεν είναι τόσο καινοτόμο ή συναρπαστικό όσο μερικές από τις προηγούμενες παραγωγές του στούντιο, διαθέτει έναν δυνατό συναισθηματικό πυρήνα και μια ώριμη προσέγγιση στις περιπλοκές της ενηλικίωσης, της προσαρμογής και της ανακάλυψης και αποδοχής της αληθινής μας ταυτότητας. Ο συνδυασμός συγκίνησης, χιούμορ, και μιας έκρηξης χρωμάτων, υφών και ποπ ήχων, μαζί με την πολιτιστικά ποικιλόμορφη οπτική της ταινίας, την καθιστούν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Χάρη στην κατά κύριο λόγο γυναικεία δημιουργική της ομάδα, η ταινία προσφέρει μια αυθεντική αναπαράσταση της γυναικείας εφηβείας. Η ιστορία εξερευνά την πολυπλοκότητα της περιόδου αυτής, τα πρώτα ρομαντικά συναισθήματα, τις οικογενειακές σχέσεις και τις φιλίες. Αν και επικεντρώνεται στις εμπειρίες μίας Κινεζο-Καναδής εφήβου, τα θέματα της έχουν απήχηση σε κοινό κάθε ηλικίας, φύλου και πολιτισμικού υπόβαθρου.

Η ταινία ενθαρρύνει τον θεατή να εκτιμήσει τα στοιχεία της προσωπικότητάς του που τον κάνουν μοναδικό, αλλά και τα συναισθήματά και τις επιθυμίες του για τη ζωή, αντί να προσπαθήσει να τα καταστείλει. Επίσης, ενισχύει πολλές αξίες, όπως ο αυτοέλεγχος, η κατανόηση, το θάρρος, η αυτοαποδοχή και η φιλία.

Η ιστορία παρέχει, επίσης, μια υπενθύμιση στους γονείς να εξοπλίσουν τα παιδιά τους με τα απαραίτητα εργαλεία για να προηγηθούν στο περίπλοκο ταξίδι της εφηβείας. Αν και πρόκειται για μια καθολική εμπειρία, είναι μοναδική για κάθε άτομο που την υφίσταται, διαμορφωμένη από τον χαρακτήρα, τον πολιτισμό, την οικογένεια και τις εμπειρίες του. Ωστόσο, ισχύει για κάθε έφηβο πως με το να είναι επαρκώς προετοιμασμένος και να έχει την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων του, θα μπορέσει να αναδυθεί από αυτή την περίοδο αλλαγών ως ένας ενήλικας με αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.

Η Μέι είναι ένα παιδί που πραγματικά απολαμβάνει τα καθήκοντά της, αλλά και να περνά χρόνο τόσο με τους γονείς όσο και με τις φίλες της. Ωστόσο, μπαίνοντας στην εφηβεία και προσπαθώντας να ικανοποιήσει επιθυμίες που η μητέρα της δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί, η Μέι παρουσιάζει συμπεριφορές που έχουν σοβαρές συνέπειες στην αληθινή ζωή. Το 13χρονο κορίτσι, λέει ψέματα στους γονείς του και βγαίνει κρυφά από το σπίτι.

Σημειώνονται καταστροφές δωματίων, κτηρίων και αυτοκινήτων. Το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να αναστατώσει τα παιδιά είναι η συμπεριφορά της μητέρας της Μέι, η οποία εξαιτίας της υπερπροστατευτικότητάς της εκθέτει και φέρνει σε δύσκολη θέση την κόρη της μπροστά σε γνωστούς και συμμαθητές της.