Τύχη (2022)




Τύχη (2022)

Τύχη (2022)

Luck (2022)
Luck (2022)
"Τύχη"
★★★★★★☆☆☆☆
Η 18χρονη Σαμ, ένα άτυχο και αδέξιο ορφανό κορίτσι, φεύγει διστακτικά από το ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Όταν η Σαμ βρίσκει μια δεκάρα και παρατηρεί ότι η τύχη της βελτιώνεται, αποφασίζει να τη δώσει στη νεαρή της φίλη από το ορφανοτροφείο, τη Χέιζελ, για να τη βοηθήσει να υιοθετηθεί. Ωστόσο, η Σαμ χάνει το πολύτιμο γούρι, ενώ ανακαλύπτει ότι ανήκε σε έναν ομιλούντα γάτο, τον Μπομπ από τη Χώρα της Τύχης. Καθώς και οι δύο τους χρειάζονται μια τυχερή δεκάρα, αποφασίζουν να συνεργαστούν για να βρουν μία καινούρια στον μαγικό κόσμο της Τύχης. (105 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Πέγκι Χολμς
Ηθοποιοί: Ίβα Νομπλεζάντα, Σάιμον Πεγκ, Τζέιν Φόντα, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Φλούλα Μποργκ, Λιλ Ρελ Χάουερι, Κόλιν Ο’Ντόνοχιου, Τζον Ράτζενμπεργκερ


Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Skydance Animation παρουσιάζει μια ενθουσιώδη και αστεία, αν και προβλέψιμη, και μερικές φορές υπερβολικά περίπλοκη, ιστορία. Με τον μαγικό κόσμο, τους χαριτωμένους χαρακτήρες, την πολύχρωμη παλέτα, το ζωηρό soundtrack και το παιδικό της χιούμορ, η ταινία απευθύνεται κυρίως στους πιο νεαρούς θεατές. Ωστόσο, καταφέρνει να ενσωματώσει ορισμένα ώριμα θέματα και θετικά μηνύματα που γίνονται κατανοητά από το κοινό της.

Αν και τα μικρά παιδιά θα απολαύσουν την ταινία, οι γονείς θα πρέπει να προσεγγίσουν το κεντρικό θέμα των προλήψεων και δεισιδαιμονιών με προσοχή. Οι δεισιδαιμονίες βασίζονται σε παράλογες πεποιθήσεις και μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στα άτομα, καθώς διαιωνίζουν στερεότυπα, οδηγούν σε λήψη λανθασμένων αποφάσεων και συχνά προκαλούν φόβο και άγχος. Ωστόσο, η ταινία προσφέρεται ως ευκαιρία για τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά ότι πρόκειται για φανταστικά στοιχεία και να συζητήσουν μαζί τους σχετικά με τους κινδύνους των μεταφυσικών πεποιθήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η ιστορία προσφέρει μια πληθώρα θετικών μηνυμάτων, με το σημαντικότερο να είναι ότι οι αντιξοότητες μπορούν να χρησιμεύσουν ως ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Παράλληλα, ενισχύει τις αξίες της καλοσύνης, της συμπόνιας, της επιμονής και της συνεργασίας. Η ταινία περιέχει επίσης θετικά πρότυπα που ενσωματώνουν αυτές τις αξίες. Η Σαμ επιδεικνύει επιμονή και ενσυναίσθηση και δεν παραιτείται ποτέ από την προσπάθεια να βοηθήσει τη νεαρή της φίλη. Ο Μπομπ αρχικά προσπαθεί να διατηρήσει μια συναισθηματική απόσταση, αλλά τελικά διακινδυνεύει όλα όσα θεωρούσε σημαντικά για τη ζωή του, για χάρη των άλλων. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί υποστηρικτικοί χαρακτήρες, ακόμη και κάποιοι που αρχικά φαίνονται εχθρικοί.

Η ιστορία απεικονίζει τη δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά υπό ανάδοχη φροντίδα, τα οποία ελπίζουν σε μια στοργική οικογένεια, αλλά συχνά βιώνουν την απογοήτευση. Όμως, αντίθετα με την καθιερωμένη αρνητική κινηματογραφική απεικόνιση των ορφανοτροφείων, η ταινία παρουσιάζει τον θετικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στη ζωή των ευάλωτων παιδιών.