Πινόκιο του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (2022)




Πινόκιο του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (2022)

Πινόκιο του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (2022)


Guillermo del Toro’s Pinocchio (2022)
Guillermo del Toro’s Pinocchio (2022)
"Πινόκιο του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο"
★★★★★★★★☆☆
Στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ξυλουργός Τζεπέτο θρηνεί την απώλεια του γιου του, Κάρλο. Ένα βράδυ, κόβει το πεύκο που είχε φυτέψει στον τάφο του γιου του και σκαλίζει μια μαριονέτα. Τότε, ένα μυστηριώδες πνεύμα δίνει ζωή στη μαριονέτα και την ονομάζει Πινόκιο. Αν και αρχικά ο Τζεπέτο τον απορρίπτει ως γιο του, ο Πινόκιο τον βλέπει ως πατέρα του. Καθώς οι δυο τους αρχίζουν να δένονται, ο ναζιστής διοικητής του μικρού χωριού τους θέλει να κάνει τον Πινόκιο στρατιώτη, ενώ ο πονηρός ιδιοκτήτης ενός τσίρκου θέλει να τον κάνει το αξιοθέατο της παράστασης. (106 λεπτά) (Ηλικία: 11+)
Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Μαρκ Γκούσταφσον
Ηθοποιοί: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, Γκέγκορι Μαν, Μπερν Γκόρμαν, Ρον Πέρλμαν, Τζον Τουρτούρο, Φιν Γουλφχαρντ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Κρίστοφ Βαλτς, Τίλντα Σουίντον


Ο Πινόκιο του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο είναι μια σκοτεινή, συγκινητική, βαθυστόχαστη και οπτικά εκθαμβωτική περιπέτεια φαντασίας, που προσφέρει μια αριστοτεχνική επανερμηνεία της κλασικής ιστορίας του Κάρλο Κολόντι. Αν και η ταινία έχει στιγμές παιδικού χιούμορ, είναι κατάλληλη για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, καθώς περιέχει δραματικά και βίαια στοιχεία, αλλά και ιδιαίτερα ώριμα θέματα. Η ιστορία εξερευνά τις σχέσεις πατέρα-γιου, το νόημα της ζωής, τον θάνατο, το πένθος, τη φασιστική ιδεολογία, τη μιλιταριστική προπαγάνδα, τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, καθώς και τον πόλεμο και τις συνέπειές του.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία της ταινίας είναι αξιοθαύμαστα, από τις φωνητικές ερμηνείες, τον φωτισμό και τα ψηφιακά backgrounds, μέχρι τις υφές και τις λεπτομέρειες των σκηνικών, των κοστουμιών και φυσικά των ίδιων των μαριονεττών. Πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι η φυσική κίνηση των χαρακτήρων, η οποία επιτεύχθηκε με  την τεχνική stop-motion. Επιπλέον, αν και τα εννέα τραγούδια μπορεί να κουράσουν, τα «Ciao Papa», «Fatherland March» και «Big Baby IL Duce March» προσθέτουν συναισθηματικό βάθος και νόημα στην ιστορία.

Το ταξίδι αυτοανακάλυψης του Πινόκιο μεταφέρεται από τον 19o αιώνα στη φασιστική Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η αλλαγή, δίνει στην ιστορία μια πιο δραματική τροπή που εγείρει σκέψεις, αλλά και μια μεταβολή των μηνυμάτων. Σε αντίθεση με το βιβλίο, το οποίο προωθούσε την υπακοή, αυτή η ιστορία τονίζει την αναγκαιότητα της ανυπακοής. Σε μια κοινωνία που κυβερνάται από έναν καταπιεστικό κομφορμισμό που μετατρέπει τους ανθρώπους σε μαριονέτες, ο Πινόκιο τολμά να αμφισβητεί το καθεστώς και να υπακούει μόνο στη φωνή της συνείδησής του.

Τα μηνύματα ενθαρρύνουν τους θεατές να αξιοποιούν τη ζωή τους και να κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Επίσης, τονίζεται η σημασία της αυτόνομης σκέψης, της γενναιότητας και της αντίστασης σε εκφοβιστές και σε όσους καταχρώνται την εξουσία. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την ταινία Πινόκιο του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (2022)

Η ταινία αναμφισβήτητα ανταποκρίνεται πλήρως στον τίτλο της. Ο σκοτεινός χαρακτήρας του παραμυθιού του Κολόντι υπερτονίζεται μέσα από το μοναδικό κινηματογραφικό στυλ του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Ο Ντελ Τόρο, γνωστός για τις οπτικά εντυπωσιακές του ταινίες και τον συνδυασμό φαντασίας, Γοτθικού τρόμου, συναισθηματικού βάθους και κοινωνικής και πολιτικής κριτικής καταφέρνει να δικαιολογήσει την δημιουργία αυτής της κινηματογραφικής μεταφοράς και να την ξεχωρίσει από τις δεκάδες που προηγήθηκαν. Πρόκειται για μία ταινία που έχει κάτι να διδάξει σε κάθε θεατή ανεξαρτήτου ηλικίας, ωστόσο τα δραματικά της στοιχεία είναι πιθανό να αναστατώσουν τα μικρότερα παιδιά. 

Ένας πατέρας που έχει χάσει τον γιο του στρέφεται στο αλκοόλ, ενώ ένας άλλος διατάζει τον γιο του να πυροβολήσει τον φίλο του. Σημειώνονται πτώσεις, πυρκαγιές, εκρήξεις, θαλάσσιες νάρκες, θάνατοι, κηδείες και κακοποίηση ζώου. Υπάρχουν απόκοσμοι χαρακτήρες που μπορεί να τρομάξουν τα μικρότερα παιδιά.