Κλίφορντ: Ο Κόκκινος Σκύλος (2021)




Κλίφορντ: Ο Κόκκινος Σκύλος (2021)

Κλίφορντ: Ο Κόκκινος Σκύλος (2021)

  
Clifford the Big Red Dog (2021)
Clifford the Big Red Dog (2021)
"Κλίφορντ: Ο Κόκκινος Σκύλος"
★★★★★★☆☆☆☆
Η νεαρή Έμιλι Ελίζαμπεθ θα ήθελε να ήταν πιο μεγάλη και δυνατή ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες  της ζωής και το bullying που υφίσταται το νέο της σχολείο. Όταν η μητέρα της αναγκάζεται να φύγει σε επαγγελματικό ταξίδι, τη φύλαξη της αναλαμβάνει ο καλοπροαίρετος μα ανεύθυνος θείος της, ο Κέισι. Η Έμιλι επισκέπτεται τη σκηνή ενός διασώστη ζώων, ο οποίος της προτείνει να υιοθετήσει ένα μικρό, κόκκινο κουτάβι. Αν και ο Κέισι, προσπαθώντας να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, της το αρνείται, το μικρό σκυλάκι καταλήγει στο σπίτι τους και χάρη στην αγάπη του κοριτσιού μεγαλώνει σε έναν γιγαντιαίο σκύλο. (96 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Γουόλτ Μπέκερ
Ηθοποιοί: Ντάρμπι Καμπ, Τζακ Γουάιτχολ, Άιζακ Γουάνκ, Τζον Κλιζ, Τόνι Χέιλ, Σιένα Γκίλορι


Η αμερικανο-καναδική κωμική περιπέτεια του σκηνοθέτη Γουόλτ Μπέκερ βασίζεται στη διάσημη ομώνυμη σειρά παιδικών βιβλίων του Νόρμαν Μπρίντγουελ, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 1963. Από τότε, οι περιπέτειες του γιγάντιου κόκκινου κουταβιού έχουν εμπνεύσει τρεις τηλεοπτικές σειρές προσχολικής ηλικίας, βιντεοπαιχνίδια και την ταινία κινουμένων σχεδίων Clifford’s Really Big Movie (2004). 

Η υβριδική αυτή ταινία περιλαμβάνει κάποια από τα θέματα και τις πιο εμβληματικές εικόνες των βιβλίων, ενώ έχει και αρκετές, μικρές και μεγαλύτερες διαφορές. Η Έμιλι Ελίζαμπεθ είναι λίγο μεγαλύτερη και ζει στο Μανχάταν, αντί στο νησί Μπρίντγουελ. Η μητέρα της εδώ ονομάζεται Μάγκι αντί για Κάρολάιν, ενώ ο πατέρας της απουσιάζει χωρίς να δίνεται κάποια εξήγηση. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί νέοι χαρακτήρες, με σημαντικότερους τον θείο Κέισι και τον μαγικό διασώστη ζώων, τον κύριο Μπρίντγουελ.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες διαφορές έγκεινται στον τόνο και τα θέματα της ταινίας. Οι απλές ιστορίες των βιβλίων για την καλοσύνη και τη φιλία εδώ μετατρέπονται σε μία συχνά ξέφρενη περιπέτεια με θέματα την εταιρική απληστία, τον σχολικό εκφοβισμό και τα πειράματα σε ζώα. Επίσης, περιέχονται διάφορες υποπλοκές επεισοδιακής φύσης και αγενές χιούμορ. Αν και η κινηματογραφική μεταφορά είναι γλυκιά και διασκεδάζει το κοινό της, παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, δεν κατορθώνει να αναπαράγει τη γοητευτική αθωότητα της πηγής της.

Τα μηνύματα επικεντρώνονται στη σημασία του να είναι κανείς διαφορετικός, αλλά και γενναίος ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τις δικές του διαφορές και όσων δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο για τον εαυτό τους. Η ιστορία προωθεί την ιδέα πως οι μοναδικοί άνθρωποι είναι αυτοί που τελικά αλλάζουν τον κόσμο. Επιπλέον θετικά στοιχεία είναι μια αναφορά στην αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και οι εθνικά ποικίλοι χαρακτήρες.  

Η μοναδική σκηνή που θα μπορούσε να αναστατώσει τα μικρότερα παιδιά βρίσκεται στην αρχή της ταινίας, κατά την οποία ο μικρός Κλίφορντ χωρίζεται κατά λάθος από τη μητέρα και τα αδέρφια του. Περιέχονται ήπια αγενή αστεία, χιούμορ τουαλέτας και  σωματικών λειτουργιών, δράση με τη μορφή καταδιώξεων και τοποθέτηση προϊόντων.