Ο Ρον Χάλασε (2021)


Ο Ρον Χάλασε (2021)

Ο Ρον Χάλασε (2021)

Ron’s Gone Wrong (2021)
Ron’s Gone Wrong (2021)
"Ο Ρον Χάλασε"
★★★★★★★☆☆☆
Έχοντας σκοπό να δημιουργήσει ρομπότ που θα βοηθούν τα παιδιά να κάνουν φίλους, ο CEO του τεχνολογικού γίγαντα Bubble, Μαρκ Γουίντελ, κατασκεύασε τα B-bots. Σύντομα, ένα 12χρονο αγόρι, ο μοναχικός Μπάρνεϊ, είναι το μοναδικό παιδί στο σχολείο του χωρίς B-bot. Ο πατέρας και η γιαγιά του προσπαθούν να προμηθευτούν ένα B-bot για τα γενέθλιά του, όμως καταλήγουν με ένα ελαφρώς χτυπημένο. Όταν ο Μπάρνεϊ ενεργοποιεί το ρομπότ του, τον Ρον, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι σαν τα υπόλοιπα B-bots. Μέσα από τις δυσλειτουργίες του ο Ρον ανακαλύπτει αλλά και διδάσκει τι σημαίνει φιλία. (107 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Σάρα Σμιθ, Ζαν-Φιλίπ Βάιν
Ηθοποιοί: Ζακ Γαλιφιανάκης, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Εντ Χελμς, Τζάστις Σμιθ, Ρομπ Ντελάνεϊ, Κάιλι Κάντραλ, Ρικάρδο Ουρτάδο, Ολίβια Κόλμαν


Η 1η παραγωγή του βρετανικού στούντιο κινουμένων σχεδίων Locksmith Animation είναι μια οικογενειακή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με ανάλαφρο χιούμορ, συναίσθημα, στοχαστική και ισορροπημένη πολιτιστική κριτική και ξεκάθαρα μηνύματα για την οικογένεια, τη φιλία και τη θέση της τεχνολογίας στη ζωή των παιδιών. Η ταινία δημιουργήθηκε από τη Σάρα Σμιθ και τον Πίτερ Μπέιναμ, την ομάδα πίσω από το επίσης διασκεδαστικό και έξυπνο Ο Γιος του Άι Βασίλη (2011).

Το Ο Ρον Χάλασε (2021) ακολουθεί τον Μπάρνεϊ, έναν μοναχικό μαθητή και τον Ρον, το νέο του δυσλειτουργικό ρομπότ. Και οι δύο χαρακτήρες, ο πρώτος λόγω κοινωνικής αμηχανίας και απουσίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο δεύτερος λόγω βλάβης, δεν είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά με το είδος τους. Ωστόσο, οι “ατέλειές” τους τους διαφοροποιούν θετικά, τους ενδυναμώνουν πνευματικά και τους κρατούν ελεύθερους από τη συμμόρφωση και την ενδοτικότητα που επιβάλει το αντίστοιχο περιβάλλον τους.

Η ιστορία παρουσιάζει με οργανικό και κατανοητό τρόπο τις ύπουλες τακτικές των τεχνολογικών εταιρειών για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να συλλέξουν προσωπικά στοιχεία και ευαίσθητες πληροφορίες. Επίσης, παρουσιάζει το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαμοιρασμού καταργούν τα όρια μεταξύ της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, αλλά και το πώς ενισχύουν, ειδικά ανάμεσα στους νέους, τον εκφοβισμό, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τις ανασφάλειες, την κατάθλιψη, το άγχος και τη μοναξιά.

Ωστόσο, η ταινία αναγνωρίζει και τις θετικές πτυχές της τεχνολογίας και του διαδικτύου, όπως το ότι ενισχύουν την έκφραση ιδεών, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Το συνολικό μήνυμα είναι ισορροπημένο και πρακτικό, καθώς δεν αφορά την αποσύνδεση, αλλά προτείνει την υγιή και ενημερωμένη χρήση των τεχνολογικών μέσων.

Επίσης ζωτικής σημασίας είναι τα μηνύματα σχετικά με τη σημασία της αμφίδρομης φιλίας και των στενών οικογενειακών δεσμών. Η ιστορία προωθεί την αποδοχή, την ενσυναίσθηση, την κατανόηση και την ομαδική εργασία.