Riverdance: Μια Περιπέτεια Κινουμένων Σχεδίων (2021)


Riverdance: Μια Περιπέτεια Κινουμένων Σχεδίων (2021)

Riverdance: Μια Περιπέτεια Κινουμένων Σχεδίων (2021)

  
Riverdance: The Animated Adventure (2021)
Riverdance: The Animated Adventure (2021)
"Riverdance: Μια Περιπέτεια Κινουμένων Σχεδίων"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Κίγκαν είναι ένα νεαρό αγόρι που ζει ευτυχισμένο με τον παππού και τη γιαγιά του σε έναν φάρο της Ιρλανδίας. Αν και ο ίδιος δεν πιστεύει πως οι ιρλανδικοί μύθοι είναι αληθινοί, ο παππούς του επιμένει πως το φως του φάρου είναι μαγικό. Σύμφωνα με τον παππού, το φως κρατά τον κακό Κυνηγό μακριά από τα μυθικά ελάφια που με τον χορό τους προστατεύουν τη ζωή του τόπου τους. Όταν ο παππούς πεθαίνει, η Ισπανίδα φίλη του Κίγκαν, η Μόγια, παρασύρει το λυπημένο αγόρι στον θρυλικό κόσμο των μαγικών ελαφιών, όπου ανακαλύπτει πως οι ιστορίες του παππού του ήταν αληθινές. (86 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Ντέιβ Ρόζενμπαουμ, Ίμον Μπάτλερ
Ηθοποιοί: Σαμ Χάρντι, Χάννα Χέρμαν Κορτέζ, Πιρς Μπρόσναν, Άσλινγκ Μπι, Μπρένταν Γκλίσον, Πολίν ΜακΛιν, Τζον Κάβανο, Λίλι Σινγκ


Το Riverdance: Μια Περιπέτεια Κινουμένων Σχεδίων, εμπνέεται από την πρωτότυπη θεατρική παραγωγή Riverdance και συστήνει το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο στις νέες γενιές. Η ταινία αναδεικνύει με ενθουσιασμό τη δύναμη της μουσικής και του χορού, αλλά και την ιστορική, φυσική και πολιτιστική ποικιλομορφία της Ιρλανδίας. Η ιστορία απευθύνεται πρωτίστως στους μικρότερους θεατές, με παιδικό χιούμορ, ανθρωπόμορφα ομιλούντα ζώα, και με μια ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τα δραματικά της στοιχεία. 

Πίσω από την παραγωγή βρίσκεται η ίδια ομάδα ανθρώπων που δημιούργησε το θεατρικό show 26 χρόνια νωρίτερα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο βραβευμένος με Grammy συνθέτης της πρωτότυπης παραγωγής, Μπιλ Γουέλεν, ο οποίος υπογράφει και το soundtrack της ταινίας. H γεμάτη ενέργεια παραδοσιακή Ιρλανδική μουσική και τα εντυπωσιακά χορευτικά ενθουσιάζουν τους νεαρούς θεατές. Ταυτόχρονα, η ιστορία και τα οπτικά στοιχεία τους δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ομορφιά της Ιρλανδίας και τον πλούτο της Κελτικής μυθολογίας, ενώ τους εμφυσούν την επιθυμία να γνωρίσουν καλύτερα τη λαογραφία και τις παραδόσεις του καταπράσινου νησιωτικού έθνους.  

Κεντρικό θέμα της ιστορίας είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και οι επιπτώσεις της στην ψυχολογία των παιδιών. Το μήνυμα που προσφέρεται είναι σημαντικό και κατανοητό, καθώς προτείνει πως μπορούμε να νικήσουμε τη θλίψη και τον φόβο με  το να θυμόμαστε αυτούς που έχουμε χάσει και με το να τους τιμούμε ακολουθώντας το παράδειγμά τους. Παρά τη βαρύτητα των θεμάτων, αυτή η περιπέτεια φαντασίας είναι αρκετά ανάλαφρη. Τόσο τα χρώματα, ο σχεδιασμός και η γλυκύτητα των χαρακτήρων όσο ο γρήγορος ρυθμός, τα μουσικοχορευτικά νούμερα και το άπλετο χιούμορ καθιστούν την ταινία κατάλληλη ακόμα και για τα μικρότερα παιδιά. 

Επιπλέον μηνύματα προωθούν τη συνεργασία, την ειλικρίνεια, την αποδοχή του εαυτού μας και της διαφορετικότητας, αλλά και τη σημασία της προστασίας της φύσης και των ζώων. Ο Κυνηγός είναι αμείλικτος στην προσπάθειά του να βλάψει τα ελάφια και να καταστρέψει το περιβάλλον. Γίνεται μια σύντομη αναφορά στον προγενέστερο θάνατο συγγενών, ενώ δύο αγαπημένοι χαρακτήρες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της ταινίας.