Flora & Ulysses (2021)



Flora and Ulysses (2021)

Flora & Ulysses (2021)


Flora & Ulysses (2021)
Flora and Ulysses (2021)
★★★★★★★☆☆☆
Η Φλώρα, ένα 10χρονο κορίτσι με πάθος για τους υπερήρωες και τα κόμικς, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πρόσφατο χωρισμό των γονιών της. Όταν σώζει έναν σκίουρο, τον ονομάζει Γιούλισις και τον παίρνει σπίτι της. Εκεί, έκπληκτη ανακαλύπτει ότι ο Γιούλισις αναπτύσσει υπερδυνάμεις. Όταν ο Γιούλισις γίνεται στόχος ενός πράκτορα ελέγχου ζώων, η Φλώρα μαζί με τον μπαμπά, τη μαμά και τον νέο της γείτονα, τον νεαρό Γουίλιαμ, καλείται να προστατεύσει τον ασυνήθιστο σκίουρο. Όμως και ο Γιούλισις με τη σειρά του θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπινων φίλων του. (95 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Λίνα Καν
Ηθοποιοί: Ματίλντα Λόουλερ, Άλισον Χάνιγκαν, Μπεν Σβαρτζ, Μπέντζαμιν Έβαν Έινσγουορθ



Το Flora & Ulysses (2021) είναι μια κωμική περιπέτεια βασισμένη στο ομότιτλο, βραβευμένο με Newbery βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέα Κέιτ ΝτιΚαμίλο. Η παραγωγή έγινε από την Disney για την streaming υπηρεσία της, Disney+. H χαριτωμένη οικογενειακή ταινία της Καναδοϊνδής σκηνοθέτη Λίνα Καν προσφέρει παιδική δράση και ανάλαφρο χιούμορ, ενώ ταυτόχρονα αγγίζει ώριμα θέματα. Το σενάριο προσεγγίζει με ευαισθησία και ρεαλισμό τις δοκιμασίες του γάμου και πώς αυτές επηρεάζουν τα παιδιά.

Αν και ο τίτλος αποτελείται από τα ονόματα της νεαρής ηρωίδας και του σκίουρου, η ταινία δεν αφορά στ’ αλήθεια αυτούς. Αντίθετα, επικεντρώνεται στη Φλώρα και τους γονείς της. Στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου δεν είναι ξεκάθαρο το αν η μητέρα και ο πατέρας της Φλώρας την αγαπούν. Ωστόσο εδώ, η αγάπη τους είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή, έστω και αν και οι δύο τους είναι καταβεβλημένοι από τις προσωπικές τους προκλήσεις. Οι σχέσεις των τριών χαρακτήρων είναι ιδιαίτερες, στοργικές και ρεαλιστικές.

Το κορίτσι προσπαθεί να υιοθετήσει έναν κυνικό χαρακτήρα για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές της οικογενειακής της ζωής, όμως δεν καταφέρνει να εξαλείψει την έμφυτη αισιοδοξία της. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η αγάπη της για τα κόμικς υπερηρώων. Είναι ευχάριστο το πώς η ταινία συνδέει τα κόμικς με τα παιδιά, καθώς τα τελευταία χρόνια, τόσο οι περισσότερες εκδόσεις όσο και οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές με θέμα τους υπερήρωες απευθύνονται κυρίως στο εφηβικό και ενήλικο κοινό.

Τα μηνύματα της ταινίας προσεγγίζουν τη σημασία της οικογένειας και της φιλίας. Η ιστορία προτείνει πως αρκετές δύσκολες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν ή να γίνουν πιο ανάλαφρες αν τις αντιμετωπίζουμε με ελπίδα. Επιπλέον σημαντικό μήνυμα είναι η πρόταση πως ο καθένας μας έχει πολλές περισσότερες και πιο ποικίλες ικανότητες και δυνάμεις από αυτές που πιστεύει.

Υπάρχουν δραματικά στοιχεία που αφορούν τον χωρισμό γονέων και μια αναφορά στον θάνατο ενός πατέρα. Ένας χαρακτήρας βιώνει πλήρη απώλεια της όρασης του λόγω ψυχολογικών αιτίων. Ένα υγιές ζώο απειλείται με ευθανασία. Υπάρχουν ήπια βίαιες σκηνές με κωμική διάθεση. Ένας χαρακτήρας πυροβολεί ηρεμιστικά βελάκια σε άλλους, πετυχαίνοντας έναν από αυτούς αρκετές φορές.